Met de pot mee-eten – een onmogelijke taak?

Daar zit je dan bij de 11 maanden check op het consultatiebureau. Elke keer spannend ergens omdat het als een keuring kan voelen. Netjes vertel je het dagritme, geef je door wat je kindje eet. Fruit in stukjes durf je pas net en broodkorsten begin je net minder eng te vinden. En dan komt doodleuk de boodschap; helemaal goed en vanaf nu mag je kindje “Met de pot mee-eten”. Pardon? Gewoon de normale pot? Jazeker vanaf 12 maanden eten kindjes mee.

12 maanden eten maar

met de pot mee-eten

Zoveel vragen gaan er door mijn hoofd. Wat dan met suiker, zout, kruiden en pittig? Ja alles mag eigenlijk, al begin je mild natuurlijk. Bij mijn eerste dochter was ik echt overdonderd door dit bericht. Ze at heel slecht korstjes en stikte in alles.

Bij mijn tweede dochter was dit totaal anders. Het consultatiebureau voelt nu ook niet als een keuring maar juist als een fijne sparringspartner. Ik krijg handige tips, misschien is het bij een tweede kind ook wel anders. Ze noemen me ook een ervaringsdeskundige nu opeens na 1 kind. Zo voel ik me niet persé, maar het vertrouwen voelt fijn.

Met de pot mee-eten doet mijn tweede dochter dan ook al vanaf 11 maanden. Ze was er echt aan toe en geniet van elke nieuwe smaak en maaltijd. Uiteraard begin ik mild en kijk ik hoe ze reageert maar van kleins af aan eet ze al als een Rapley pro dus dit is geen probleem.

met de pot mee-eten

Tips voor met de pot mee-eten

  1. Begin mild en kook lekker voor 2 dagen. Dat scheelt moeite in de keuken en een kindje kan wennen aan een smaak.
  2. Verdeel een week in 2 gerechten voor 2 dagen en maak dan een tammer gerecht als een stamppot en een kruidiger gerecht zoals een pasta of curry.
  3. Pas op met bijvoorbeeld chili en pittig!
  4. Begin mild dus voeg niet teveel zout toe. Dit kan je altijd op je eigen bord nog toevoegen. Ik maak mijn stamppot graag met een schep mosterd, maar de eerste keer heb ik dit er bijvoorbeeld uitgelaten en de tweede keer een klein schepje erin.
  5. Met de curry maak ik een basissaus en dan schep ik haar deel eruit. Daarna ga ik verder met kruiden naar onze smaak. Met de pot mee-eten maar niet zo sterk (nog).
  6. Eet ze iets slechter of is het haar smaak niet direct? Maak het vooral nog een keer, een kind moet soms iets wel 10 keer proeven. Ook zorg ik altijd dat ik een bruine boterham in huis heb. Dit kan ze dan eten met boter of beleg van de kleine keuken, zodat ze toch wat eet.
  7. Pas op met honing. Dit mag pas vanaf 12 maanden gegeven worden in verband met een bepaalde bacterie erin waar jonge kindjes ziek van kunnen worden.
  8. Kant en klare maaltijden bevatten vaak enorm veel zout en suikers. Lees (of leer) de etiketten lezen of maak het bij voorkeur zelf. Pasta koken en een avocado prakken is vaak net zoveel werk als een pakje opwarmen.

Met de pot mee-eten

Bij mijn eerste dochter was ik in shock en niet klaar ervoor, maar bij mijn tweede dochter geniet ik er echt van. Het wisselt zo per kind en situatie. Maar het zien genieten van je kind is zo heerlijk. Althans ik vind het prachtig nu.

Echt niet alles eet ze meteen maar in het algemeen is haar smaakontwikkeling al erg goed. Van kleins af aan geef ik al wisselende smaken en is ze nu klaar voor meer. Wist je dat dit zelfs al gevormd wordt in de buik? Een baby proeft wat een mama eet! Makkelijker gezegd dan gedaan als je misschien niks lekkers vindt door misselijkheid. Maar het is een leuk weetje en goed om bewust van te zijn.

Wil je meer weten over de kleintjes methode schaf dan zeker dit boek eten voor de kleintjes*, aan om alles te leren over Rapley. Lees ook deze blog met 7 tips aan tafel eten met je kinderen.

Hoe ervaren jullie het met de pot mee-eten?

Lees ook deze blogs:

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.