Fiets om te leren fietsen – een blog van een mama

Op welke fiets ga ik mijn kind leren fietsen? Wat wordt de maat? En kies ik handremmen en/of een terugtraprem? Wordt het een stalen of aluminium frame en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Met of zonder zijwielen? Lees in deze blog welke fiets ik heb uitgekozen voor mijn zoontje van 3 jaar en waarom. En ook… hoe het zelf monteren van de fiets is gegaan!

kind leren fietsen

Als kind leren fietsen

Zelf heb ik als kind leren fietsen op zo’n Loekie fiets. En toen er in de buurt zo eentje werd aangeboden, kon ik dit aanbod niet afslaan natuurlijk! Dáárop wilde ik ook mijn kind leren fietsen! Echter, ik kwam erachter dat de maat (12 inch) van het fietsje al te klein bleek te zijn voor zijn beenlengte. Hij kon bijvoorbeeld de trappers haast niet naar beneden trappen, omdat zijn knie veel te hoog zat met de trapper bovenaan. Dus gingen we naar fietsenwinkel Ado Bike, voor deskundig advies.

Fiets om te leren fietsen welke maat?

Eerder heeft Ellen al uitgezocht hoe het zit met fietsmaten van kinderfietsen. Je kijkt daarbij niet zozeer naar de leeftijd, maar naar de kledingmaat, omdat het om de lichaamslengte gaat. Volgens de ‘regels’ zou ik dus mijn kind moeten leren fietsen op een 16 inch kinderfiets, want hij heeft kledingmaat 110 nu. Maar de (kind)vriendelijke meneer in de fietsenwinkel vroeg niet eens naar zijn lichaamslengte of leeftijd. Hij pakte uit ervaring al meteen de goede maat kinderfiets erbij. Mijn zoontje kan nog niet met zijn voeten bij de grond op deze fiets, maar dat wordt gecompenseerd door de zijwielen. Een maat kleiner (14 inch) is voor nu misschien wel goed, maar daar is hij over een paar maanden alweer te groot voor. Daarom kies ik dan ook voor deze maat om mijn kind te leren fietsen zonder zijwieltjes.

Je kind leren fietsen met zijwielen

Ik hoor wel eens dat je zijwielen beter niet kunt gebruiken met je kind leren fietsen. Omdat ze dan te veel zouden wennen aan deze hulpmiddelen en geen evenwicht ontwikkelen. Maar hoe los ik dat dan op als hij ze bij deze fiets toch echt nodig heeft? Nou, zolang hij nog niet helemáál van zijn loopfiets gegroeid is, blijf ik zijn loopfiets gewoon afwisselen met het échte fietsen. Daardoor blijft hij zijn balans trainen. En hij oefent daarnaast dan dus alvast met trappen en remmen op zijn echte fiets. Met zijwielen neemt hij op een veilige manier deel aan het verkeer. De zijwielen kunnen er gewoon af zodra het fietsen voldoende onder controle is.

Tip voor je kind leren fietsen zonder zijwielen

Als het straks zomer is, dan is mijn zoontje vast weer een stuk gegroeid. Dan kan hij (zelf, haha) de zijwielen eraf halen. En dan ga ik dus zeker mijn kind leren fietsen zonder zijwielen. Daarvoor kreeg ik een goede tip. Namelijk een lange sjaal voor zijn borst doen, die onder zijn oksels door doen, zodat je hem vast kunt houden. En kunt helpen zijn balans te behouden. En daarmee hoef je dus geen rare fratsen met je eigen rug uit te halen.

Handremmen en/of terugtraprem?

De meeste kinderfietsen hebben één handrem. Van de twee jongensfietsen die we in de fietsenwinkel hadden uitgeprobeerd waarmee mijn kind leren fietsen gaat, had de eerste twee handremmen. Dat vond ik een voordeel, omdat er tegenwoordig voor volwassenen volgens mij alleen nog maar fietsen bestaan met handremmen. En met twee handremmen kan hij het meteen goed aanleren. Er zit trouwens naast de handremmen óók een terugtraprem op deze fiets.

kind leren fietsen

Het frame: staal of aluminium?

De tweede fiets waar mijn zoontje in de winkel op reed, had slechts één handrem naast de terugtraprem. Maar deze had als voordeel dat het een stuk lichter was. Want het frame was niet van staal, maar van aluminium. Je zag het verschil duidelijk aan het gemak waarop hij ermee wegfietste. Het is niet alleen voor mijn zoontje een voordeel dat de fiets licht is, maar ook voor mij als ouder om het fietsje mee te nemen en op te tillen. Ook een voordeel van een aluminium frame is dat aluminium niet kan roesten bij een (lak)beschadiging.

fiets om te leren fietsen – Ik ga voor stalen duurzaamheid!

Een nadeel van een aluminium frame is dat het frame na jaren de stijfheid kan verliezen. En dat geldt ook na een eventuele botsing of ander ongeluk met het frame. Niet dat ik dat hoop natuurlijk, maar als ik het gemak zie waarmee mijn zoontje zich af en toe hard loopfietsend in een binnenbocht zou kunnen laten vallen… Of enthousiast naar mij achteromkijkend zomaar wat obstakels zou kunnen raken… vind ik dat een kinderfiets toch wel een stevig stukje staal moet zijn. Dan maar wat zwaarder. Staal is in ieder geval zeker sterk en geeft iets mee. En dat zorgt ervoor dat in geval van schokken het frame niet zal breken. De duurzaamheid van een stalen frame is dus hoger dan die van een aluminium frame. Ik ga dus mijn kind leren fietsen op een stalen fiets.

Zelf monteren of rijklaar laten maken?

De fiets bestelde ik uiteindelijk via de webshop. En voor 60 euro zou de fiets geheel rijklaar geleverd worden, maar ik koos ervoor om het zelf te doen. In de montage tabel kon ik namelijk al lezen wat er nog aan montage gedaan zou moeten worden. De beschrijving gaf er de moeilijkheidsgraad “met een beetje hulp moet het wel lukken” aan. En daarom leek het me wel leuk om dit met de hulp van mijn zoontje himself te gaan doen! Dus niet alleen mijn kind leren fietsen, maar ook mijn kind leren sleutelen, haha.

Handleiding voor montage

De montage handleidingen zijn online (overigens niet in de doos zelf!) te vinden, daarom kon ik me alvast voorbereiden. Een soort voorpret dus, haha. Ik las dat er geadviseerd wordt om vooraf de fiets op de chromen onderdelen met blanke lak in te sprayen bij een stalen frame. Omdat dit de kans op oxidatievorming verkleint. Dus ik had van te voren alvast een bus bij de Action gekocht. Uiteindelijk heb ik die niet gebruikt: opa heeft jarenlange ervaring met fietsen onderhouden. En hij gebruikt altijd siliconenspray (zuurvrije vaseline werkt hiervoor trouwens ook goed) om de schroeven roestvrij te houden en daarnaast autowax voor het frame en de velgen.

fiets om te leren fietsen – Gereedschap

Ook al zou je de fiets rijklaar bestellen, aan gereedschap ontkom je niet. Want ook bij rijklare fietsen, moet je alsnog het stuur afstellen in hoogte en de pedalen bevestigen. (Oh en de banden oppompen.) Welk gereedschap heb je nodig? Ring- en steeksleutels in verschillende maten, een kruiskop schroevendraaier en inbussleutels. Wil je zonder rompslomp je kind leren fietsen, dan raad ik je aan om de fiets in de winkel te kopen. Al met al scheelt het niet eens zo heel erg veel in de kosten en dan wordt alles voor je gedaan.

En wat heb ik gedaan?

Met hier en daar wat hulp van opa hebben mijn zoontje en ik als eerste het zadel op de pen gezet en dit geheel op de fiets gedaan. Het voorspatbord erop geschroefd. En het stuur gemonteerd en niet te vergeten de bel erop gezet, die meteen getest moest worden door het kleine monteurtje. Toen was het voorwiel aan de beurt. En daarna het afstellen van de handremmen. Maar hierna bleef het voorwiel wat aanlopen… Dus toch maar even een hulplijn ingeschakeld.

fiets om te leren fietsen – Hulp van de vakman

Gelukkig stonden de monteurs van de fietsenwinkel voor ons klaar. De wielen werden nagekeken en goed vastgezet. En ook de handremmen zijn er goed afgesteld. Dus mijn kind leren fietsen kan nu zeker veilig gebeuren. Als laatste mocht mijn zoontje zelf de trappers op zijn fiets draaien en toen was het klusje klaar.

En… trappen maar – kind leren fietsen

Heel blij was ik met de vriendelijke en snelle service voor mijn kind leren fietsen. En heel blij is mijn zoontje met zijn sportieve en stoere, nieuwe fiets.

Ga jij ook je kind leren fietsen? En hoe pak jij het aan? Heb je nog tips?

kind leren fietsen

Op die fiets dus!

Altec Superbomber specificaties:

Wielmaat: 16 inch | Frame: Staal | Remmen: V-brake voor en achter én terugtrap | Versnelling: Single speed | Velgen: Enkelwandig aluminium | Voorvork: Vast/niet verend | Verlichting: Niet aanwezig | Stuur en zadel in hoogte verstelbaar | Zijwielen: inclusief | Kettingkast: gesloten

Lees ook deze blogs:

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.