Skip to Content

Vaseline Cocoa Butter Moisturising Jelly – een fijn product

Mijn zoontje is geboren met een spleet in zijn lip en kaak. Daardoor stond ook zijn neus scheef. Als kleine baby is zijn lipspleet dichtgemaakt en zijn neus rechtgezet. Hoe kun je omgaan met littekens bij kinderen? Wat smaakt lekkerder? Calendula of Vaseline? En hoe zit dat met de nieuwe Vaseline Cocoa Butter Moisturising Jelly?

Calendula of vaseline

Er blijken een hoop middeltjes op de markt die je kunt gebruiken om littekens sneller en/of mooier te laten genezen. De meeste crèmes en zalfjes waren echter niet geschikt voor baby’s. De plastisch chirurg raadde aan om calendula of vaseline op het litteken van mijn zoontje te smeren nadat de hechtingen waren opgelost. Het is belangrijk om het litteken bij kinderen soepel te houden, omdat ze nog in de groei zijn en littekenweefsel erg stug is.

Door het insmeren, masseer je het weefsel en daardoor blijft het litteken soepel. Dat doe ik sindsdien meerdere malen per dag. Ik wissel calendula en vaseline af met elkaar. Vaseline is goedkoper, maar heeft als nadeel dat het de huid afsluit en het daardoor de natuurlijke vochtbalans verstoord. Calendula gebruik ik als dag- en nachtcrème en overdag smeer ik (of beter gezegd, hij zelf, sinds hij de laatste tijd alles zelf wil doen) zijn litteken in met vaseline.

Vaseline of Calendula lekker?

De calendula crème smaakt iets minder lekker dan de vaseline, dat merkte ik van baby af aan al aan de gezichtsuitdrukking van mijn zoontje. Na 2 jaar is hij er wel aan gewend en hoor ik hem er nooit over klagen, maar laatst zag ik dat er ook vaseline met een “smaakje” blijkt te bestaan. Vaseline Cocoa Butter. En aangezien het dus op zijn lip zit, leek me het de moeite waard om uit te proberen.

Vaseline Cocoa Butter

Ingrediënten Vaseline Cocoa Butter

Op de vaseline die ik gebruik, staat als enige ingediënt petrolatum (vaseline). Maar op de achterkant van het potje Vaseline Cocoa Butter Moisturising Jelly worden heel wat meer namen genoemd. Naast Petrolatum bevat het Parfum, Theobroma Cacao Seed butter, BHT, Tocopheryl Acetate, Benzyl Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene.

Vitamine E voor littekens

Ik schrok eerlijk gezegd wel van het aantal ingewikkelde chemisch-klinkende namen op het etiket van de
Vaseline Cocoa Butter. Tocopheryl Acetate klinkt ook eng, maar als je weet dat Tocoperol eigenlijk Vitamine E is, klinkt het al gauw goed. De stof werkt als een antioxidant en antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Toch werden producten met Vitamine E (dat in veel littekencrèmes zit) door de plastisch chirurg destijds afgeraden na de operatie van mijn zoontje. Wanneer je namelijk teveel Vitamine E binnenkrijgt, remt de bloedstolling bij mensen met een vitamine K-tekort en baby’s maken in de eerste maanden zelf vaak te weinig Vitamine K aan, vandaar.

Alcohol in de Vaseline Cocoa Butter

Van het woord Alcohol op het potje Vaseline Cocoa Butter schrok ik, omdat ik dit las met littekens bij kinderen in mijn gedachte. Maar Benzyl Alcohol “is een natuurlijke stof die in verzorgingsproducten wordt gebruikt als oplosmiddel en geurstof”. En al gauw kwam ik erachter dat Benzyl Alcohol vermeld moet staan op het etiket van persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, als er meer dan 0,001% in zit. Er mag in alle verzorgingsproducten maar maximaal 1% Benzyl Alcohol zitten. Dat klinkt al iets minder gevaarlijk, maar toch weet je het maar nooit, denk ik dan… Het vermelden van Benzyl Alcohol op het etiket is boven deze concentraties verplicht, omdat het op de lijst van geurstoffen staat waar je allergisch op kan reageren. Zo is duidelijk welk product je wel en niet kan gebruiken bij een allergie.

Consumentenbond

De consumentenbond is extra kritisch op allergenen en parfum in babyproducten. Een product met sterke allergenen, zoals in dit geval Benzyl Alcohol, wordt afgeraden om te gebruiken voor kinderen. Minder sterke allergenen in een verzorgingsproduct voor kinderen krijgt geen aanbeveling, maar wordt niet direct afgeraden door de bond.

Vaseline Cocoa Butter

Vaseline Cocoa Butter voor mezelf

Het mag mijn zoontje dan wel naar meer smaken… wat mij betreft komt de Vaseline Cocoa Butter Moisturising Jelly niet door mijn test om de genezing van littekens bij kinderen te bevorderen. Maarrr: ”
Vaseline Cocoa Butter Moisturising Jelly kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden waaronder persoonlijke verzorging. Het voed je huid en helpt met het natuurlijke herstel van een droge huid. Dit kan een droge huid verjongen en fijne lijntjes verminderen.” Een aanwinst in mijn eigen voorraad verzorgingsproducten, dat zeker wel. Ik ben benieuwd of die allergenen sterker zijn dan mijn rimpels!

Footer4 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.