Eten aantrekkelijk maken voor kinderen: een hongerige hamburger met blije broccoli

Zodra de klok 5 uur slaat, hoor ik een luid gejuich. “Yesss, mama gaat het eten klaarmaken!” Oftewel: “Hoera, ik mag televisiekijken!” Het kost vaak de nodige tranen om mijn zoontje dan weer achter die tv vandaan te krijgen. Daarom besloot ik om het eten aantrekkelijk te maken voor hem: gezellig spelen met eten! En zo eten we vanavond dus een hongerige hamburger met blije broccoli!

eten aantrekkelijk maken
eten aantrekkelijk maken

Hoe kan ik broccoli eten aantrekkelijk maken?

Broccoli is hartstikke gezond. Maar dat betekent dus niet dat het automatisch lekker is voor kinderen. Sterker nog, het tegendeel is zelfs vaak waar… Gelukkig is het voor mijn zoontje niet zo moeilijk om het eten van broccoli aantrekkelijk te maken. Het is namelijk zijn favoriete groente! Maar ondanks dat… tranen van teleurstelling in zijn ogen als ik hem roep om aan tafel te gaan. Waarom? Omdat hij, als ik het eten ga maken, televisie mag kijken en zo’n beeldscherm is natuurlijk pas écht aantrekkelijk… En het is dan helemaal niet leuk als je van die bank wordt weggeroepen. Zelfs zijn lievelingseten koken helpt op zo’n moment niet om hem aan tafel te lokken.

Ik heb wel eens geprobeerd om hem wat anders te laten doen in plaats van televisie kijken. Maar dat ging nog wel eens ten koste van het eten, omdat je met sommige spelletjes of knutselwerkjes even moet gaan helpen. En dan wil het nog wel eens gebeuren dat je lekkere stukje vlees ineens aangebrand is. Of er is van alles overgekookt. Dus die televisie blijft er voorlopig even in. En sinds ik het eten aantrekkelijk aan het maken ben door ermee te gaan ‘knutselen’, is hij zijn verdriet zo weer vergeten.

Een hongerige hamburger

Meestal maak ik gezichtjes van het eten om het aantrekkelijk te maken. En daar hoef je écht geen kunstenaar voor te zijn. Want kinderen hebben genoeg fantasie om er zelf een gezicht in te zien. Soms wil hij het zelf doen en maakt hij bijvoorbeeld een dino van zijn eten. Maar dit keer wilde hij een hongerig gezichtje en hij wilde dat ik hem daarmee hielp. Hij had de hamburger als mond bedacht en wilde dat die “O” zei. In plaats van het door hem bedachte sausje, vertelde ik hem dat ik iets gezonders wist. En ik pakte een bietenschijfje, die we nog van gisteren over hadden. Sinds hij gezond eten associeert met grote spierballen vindt mijn zoontje dat een goed idee en maak ik het op die manier aantrekkelijk.

eten aantrekkelijk maken

Blije broccoli – eten aantrekkelijk maken

Eten aantrekkelijk maken is niet alleen voor kinderen! Dus maken we voor mij blije broccoli. Mijn zoontje vraagt waarom ik blije broccoli wil. Dat bestaat toch helemaal niet? “Omdat ik zo blij ben dat je zo gezellig met mij aan tafel zit,” leg ik hem uit. En dat blije broccoli wel degelijk bestaat, laat ik hem zien door het bord heen en weer te bewegen – alsof het praat – en met een vervormd stemmetje tegen hem zeg: “Ik besta wel hoor, kijk maar! En ik ben blij, omdat jij goed naar mama hebt geluisterd met aan tafel te komen!” En met een blij en hongerig gezicht neemt hij zijn eerste hap.

eten aantrekkelijk maken

En wat eet jij vandaag? Doe jij wel eens het eten aantrekkelijk maken?

Lees ook deze blogs

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.