Sun & Moon Pokémon een Trading Card Game: Cosmic Eclipse

Voor de tweede keer ging ik met mijn vriend naar Hilversum voor de Pokémon Trading Card Game: de release van de nieuwe Pokémonkaarten, uitbreiding van de Sun & Moon: Cosmic Eclipse. We waren een beetje laat maar we hadden het spel al eerder gedaan, check mijn eerdere recensie hierover. En ook deze keer was het weer allemaal goed geregeld: een spannende Card Game en bijzondere Japanse drankjes. De plaatjes van de Card Game Cosmic Eclipse zijn nog mooier dan de vorige Pokémon kaarten en soms zie je op de achtergrond nog een andere Pokémon. Dat zijn de nieuwe TAG TEAM supporter- kaarten. Op één trainer-kaart staan twee personages. Ook met Cosmic Eclipse heeft Pokémon zichzelf weer overtroffen.

Pokémon, nog altijd populair en succesvol.

Pokémon is een van de meest populaire en succesvolle entertainmentfranchises ter wereld, met videogames, de Pokémon Trading Card Game (TCG), mobiele games en apps, animatie en films, Play! Pokémon-wedstrijdevenementen en producten met licenties. Pokémon bestaat sinds 1996 en komt uit Japan. In 1996 werden de videogames Pokémon Red en Pokémon Green voor het Game Boy ™ -systeem gelanceerd. De videogames zijn in 1998 internationaal uitgebracht als Pokémon Red en Pokémon Blue. Inmiddels bestaat Pokémon dus al meer dan 20 jaar.

Pokémon professor, Pikachu als blijk van dank

Tijdens de Card Game met Cosmic Eclipse werden we begeleid door een heuse Pokémon professor. Ze vertelde dat ze elke keer als ze scheidsrechter was bij een Pokémon toernooi een knuffel van Pikachu kreeg.  Voor degenen die dit niet weten: Pikachu is een gele Pokémon die een beetje op een konijn lijkt.  Het dier waar hij op is gebaseerd heeft de bijnaam Pika. De knuffel die de professor ons liet zien was een Pikachu in safari-pak en een verrekijker, waarschijnlijk van een toernooi in Afrika.

Hoe gaat de Pokémon Trading Card Game Cosmic Eclipse?

Cosmic Eclipse
Pokémon Trading Card Game

Voor het Pokémon kaartenspel heb je maar een paar dingen nodig:

 • Pokémonkaarten
 • Pokémon arena (van papier)
 • Pokémon munt
 • Schade & extra damage schijfjes

Je pakt al je kaarten van Cosmic Eclipse en schud ze goed, daarna pak je er zeven, alle basis Pokémon leg je in je dek, één daarvan zet je vooraan, dat is je actieve Pokémon. Daarna pak je vier willekeurige kaarten, en legt ze linksonder het veld, dat zijn je prijzenkaarten, dat wil zeggen dat als je een Pokémon van je tegenstander verslagen hebt, je er een mag pakken. Er zijn drie manieren om te winnen:

 • Je hebt al je prijzenkaarten verdient
 • Je tegenstander heeft geen basis kaarten meer in zijn deck
 • je tegenstander heeft geen kaarten meer

De winnaar krijgt niks anders dan eer… maar dat is volgens mij ook niet zo erg. Deze keer werkten we met een dobbelsteen om te bepalen wie het potje start. Blijkbaar gooien spelers het muntje regelmatig zo hoog dat het plafond beschadigt, dat wilden we deze keer voorkomen.  

Cosmic Eclipse Pokémon Trading Card Game

Uitbreiding Sun & Moon: Cosmic Eclipse

Deze nieuwe set bevat diverse Pokémon- en Trainer TAG TEAM-combinaties tezamen met nieuwe TAG TEAM-trio’s. Twee opwindende TAG TEAM-trio’s verschijnen op het toneel in Sun & Moon—Cosmic Eclipse die spelers kunnen verzamelen en in hun gevechten kunnen inzetten. Mythische en Legendarische Pokémon nemen het op tegen Arceus & Dialga & Palkia-GX, die een krachtige aanvulling blijken te zijn voor elk deck. Bovendien kunnen looks bedrieglijk zijn bij dit schattige maar krachtige trio Togepi & Cleffa & Igglybuff-GX. Daarnaast bevat de uitbreiding nieuwe TAG TEAM Supporter-kaarten, waarbij op één Trainer-kaart twee personages staan, zoals Red & Blue en Cynthia & Caitlin. Speciale versies van bepaalde kaarten zitten ook in Sun & Moon—Cosmic Eclipse, met daarop afbeeldingen van Pokémon en hun Trainers.

Yes! Bijzondere kaarten bij Cosmic Eclipse!

Net zoals bij de andere delen heeft ook Cosmic Eclipse een volledige box met alle kaarten. Daarnaast kan je los extra kaarten van Cosmic Eclipse kopen in een setje van 10. Hier zitten soms bijzondere kaarten in. Je kan veel plezier beleven bij het verzamelen en spelen met de volgende opvallende kaarten in Sun & Moon—Cosmic Eclipse:

 • Negen nieuwe TAG TEAM Pokémon-GX
 • Zeven extra Pokémon-GX
 • Meer dan twintig Trainer-kaarten en
 • een nieuwe Special Energy-kaart
Cosmic Eclipse Pokémon Trading Card Game

Ik had een setje extra kaarten gekregen van Cosmic Eclipse en tot mijn grote verrassing zat tussen de gewone kaarten een erg speciale: een Naganadel & Guzzlord GX Ultra Beast Tag Team (check de foto). Eigenlijk was ik heel verbaast toen ik hem zag, want hij is keigoed! Ik kan niet wachten om hem in een potje Pokémon in te zetten! Zoals altijd kan je de kaarten ook gebruiken voor het spel via de computer, maar ik vind het leuker om het spel ‘gewoon’ te spelen.

Heb je kaarten waar je niks mee kan? Pokemon kaarten verkopen doe je hier.

Pokémon, wist je dat…?

▪ Meer dan 340 miljoen videogames zijn wereldwijd verkocht, waardoor Pokémon een van de meest succesvolle gamingfranchises aller tijden is.

 ▪ De Pokémon TCG is een van de populairste handelskaartspellen ter wereld en is verzonden naar 77 landen en regio’s in 13 talen.

▪ De mobiele game-sensatie Pokémon GO heeft sinds de lancering in juli 2016 wereldwijd meer dan een miljard downloads ontvangen.

▪ De Pokémon-animatieserie volgt Ash, Pikachu en hun vrienden in meer dan 1.000 afleveringen verspreid over 22 seizoenen, en er zijn 21 geanimeerde Pokémon-films tot nu toe. Pokémon-animatie heeft licenties voor uitzendingen in 169 landen en regio’s in meer dan 30 talen.

De wereldwijde verkoop van Pokémon bedroeg in 2018 $ 2,98 miljard.

Pokémon TCG Card Dex-app

Alle kaarten in de uitbreiding Cosmic Eclipse zijn nu verkrijgbaar in de Pokémon TCG Card Dex-app, waarmee spelers eenvoudig kunnen browsen en kaarten ontdekken uit de serie Pokémon TCG: Sun & Moon. Ga voor meer informatie over de uitbreiding TCG naar www.pokemon.com/nl.

Kijk hier voor meer blogs

Elias
Delen is enorm lief

Elias

Mijn naam is Elias. Ik ben 12 jaar en hou van sporten zoals Rugby, toneelspelen en creativiteit. Ik ben altijd buiten behalve als ik aan het gamen ben. Zoals op de Wiiu. En ik vind het leuk om recensies te schrijven.

5 reacties

 1. hi ellen, waar kan ik een Pokemon arena van papier kopen voor mijn zoontje? bij welke kaarten zitten die?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.