Skip to Content

Trampoline springen in de tuin – een gezonde activiteit

Buiten spelen is gezond voor kinderen. En buiten spelen komt ook ten goede aan hun motorische en sociale vaardigheden. Die sociale vaardigheden staan in deze tijd van corona op een iets lager pitje. Maar de motorische vaardigheden hoeven gelukkig niet in quarantaine. Al eens gedacht aan een trampoline in de tuin? Niet alleen voor je kind trouwens, maar ook voor jezelf om lekker te trampoline springen!

Dagelijks plezier van trampoline springen

Trampoline springen is erg populair bij kinderen. Kijk maar eens hoeveel trampoline parken er bestaan en hoe druk het daar meestal is. Laatst vierde het dochtertje van een vriendin haar zevende verjaardag nog in zo’n park. Maar een Berg trampoline cadeau doen voor in de tuin, vind ik zelf eigenlijk veel leuker. Dan heeft je kind er dagelijks plezier van. En het is lekker in beweging in de buitenlucht.

grote trampoline voor meer kinderen
Afbeelding van kamazoo via Pixabay

Veilig trampoline springen

Op mijn werk in het ziekenhuis zie ik meestal de minder leuke kanten van trampoline springen. Er komt nog wel eens iemand binnen die er een ongelukje mee gehad heeft en daardoor iets kneust of zelfs breekt. Daarom is het belangrijk om een stevige trampoline aan te schaffen die voldoet aan de veiligheidsnorm (NEN-EN 71-14). De kwaliteit van het staal moet dik en roestwerend zijn. En let erop dat er een brede, dikke rand omheen zit om een eventuele val op te vangen.

Het beste is om de trampoline in te graven of, als dat niet kan, een veiligheidsnet te gebruiken. Met een zelf sluitende opening of klittenband, want een rits wordt nog wel eens vergeten in het enthousiasme van je kind. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte omheen is (oh en erboven!). En misschien wel het belangrijkste: spreek met je kind af welke stunts wel en niet mogen.

Wat is er zo gezond aan trampoline springen?

Met een trampoline in de tuin motiveer je je kind om buiten te spelen, in plaats van zich binnen bij de tv of tablet te vermaken. En dat buiten spelen gezond is, dat weten we inmiddels wel. Maar wist je ook dat door trampoline springen de conditie verbetert en dat je er verschillende spieren mee traint?

trampoline springen
Afbeelding van FotoRieth via Pixabay 

Trampoline springen als een sport!

Je traint zowel de kuitspieren, hamstrings en quadriceps én bilspieren bij het landen en afzetten. En omdat de springmat is gemaakt van zacht materiaal, is de kans op blessures bij trampoline springen minimaal. Om het lichaam in balans te houden, zijn ook de buikspieren trouwens flink bezig. Omdat er geen schokbelasting op de gewrichten is, is trampoline springen ook zeer geschikt voor kinderen (én volwassenen) met overgewicht. Met een half uurtje trampoline springen verbrand je zelfs meer calorieën dan met een half uur hardlopen!

Het voordeel ten opzichte van andere lichaamsbeweging

Over hardlopen gesproken. Botten, gewrichten en de wervelkolom moeten bij rennen en springen op een harde ondergrond steeds een impact opvangen. En dan kunnen daardoor pijnklachten ontstaan. Trampoline springen vermindert de impact op de wervelkolom en gewrichten met 90% in vergelijking met bijvoorbeeld hardlopen.

“En nu mag mama even!”

trampoline springen nu is het mama haar beurt
Afbeelding van Tony Möörk via Pixabay

Leuke manier van sporten toch eigenlijk, dat trampoline springen? En dat gewoon in de tuin! Dus ik zou zeggen, spreek met je kind af wanneer het mama’s beurt is!

Zie jij jezelf al gaan? Of laat je het liever aan je kind over?

Footer3
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vince

Thursday 23rd of April 2020

Mijn kinderen willen ook graag een trampoline in de tuin hebben. We vinden dit zelf een beetje eng, maar denken erover na om deze in te graven. We zijn aan het onderzoeken of er gemakkelijk een gat gegraven kan worden.

ellen

Thursday 23rd of April 2020

Spannend heel veel succes! en springplezier alvast!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.