Skip to Content

Nisyros, een spel gericht op samenwerking: daar komt de lava!

Nisyros, een spel van Sunny Games, is gericht op strategie en samenwerking. Dol ben ik niet op spelletjes. Maar, als ze gericht zijn op samenwerking vind ik het een ander verhaal. Nisyros is een (bestaand) Grieks eiland in de Egeïsche Zee. De vulkaan Stefanos is nog steeds actief. In het spel komt deze vulkaan tot uitbarsting. De bedoeling is dat je óf dammen bouwt óf schepen om naar Kos te vluchten. Lukt dit niet,.. dan belandt je bij Hades. Kortom, gebaseerd op de werkelijkheid, een stukje mythologie met een vleugje fantasie.

Nisyros

Nisyros, inhoud

Het spel bevat de volgende onderdelen:

 • vulkaandelen (cirkels), zeedelen (puzzelstukken), van ieder 4
 • 4 kustgebieden met dorpen en werkplaatsen
 • 16 grondstofgebieden (steen, hout, graan)
 • 40 inwoners (houten speelfiguren) in 4 kleuren
 • 3 grondstoftabellen voor steen, hout en graan
 • 3 ringvormige markeerfiches voor de 3 grondstoffen
 • 4 x bonusgrondstoffen (2 x steen, 1 x hout, 1 x graan)
 • 32 boten
 • 32 dammen
 • 26 gebeurteniskaarten
 • 1 rode gebeurtenisdobbelsteen
 • 5 gele actiedobbelstenen
 • zwarte vulkaandobbelsteen
 • vel met stickers voor de dobbelstenen
 • 1 spelverloop indicator (ovalen ring)

Nisyros kan je spelen met 2 tot 4 spelers. Leeftijdsindicatie is 12 jaar of ouder. Ieder spel duurt ongeveer 50 minuten.

Nisyros, voorbereiding nodig

Eerst een waarschuwing vooraf. Denk niet dat je Nisyros meteen kan spelen. Het vraagt even wat geduld. In de eerste plaats vraagt de opbouw van het speeloppervlak enige tijd. Je hebt onder andere 7 dobbelstenen waar je stickers op moet plakken. De dobbelstenen zijn allemaal anders, dus het vraagt nauwkeurigheid. Bovendien is het speeloppervlak opgebouwd in lagen. Daarnaast is het spel best complex. Dit vraagt aandacht voor de spelregels. Zorg dat je deze eerst even goed doorneemt voordat je begint. Hou rekening met een uur voor deze voorbereiding. Daarna kan je gaan spelen.

Nisyros

Wat is de bedoeling?

Nisyros is een eiland in de Egeïsche Zee ten Zuiden van Kos. De grootste vulkaan op dit eiland is Stefanos. Nog steeds actief, maar niet gevaarlijk. De laatste uitbarsting was in 1956. Het spel is gericht om met boten naar Kos te kunnen vluchten óf de lava tegen houden met een dam. Als dat niet lukt, kom je terecht bij Hades, in het dodenrijk. De uitbarsting kan je niet tegen houden. Wel kan je samen bepalen hoeveel uitbarstingen er komen. Daarnaast kan de gele dobbelsteen het aantal uitbarstingen verhogen. De zwarte dobbelsteen bepaalt welke richting de lava stroomt. Er zijn 10 stappen die je iedere keer moet zetten. Na stap 8 of 9 komt de lava. En dan vraagt het strategie en samenwerking: wie bouwt de boten, wie maakt de dammen, welke bewoners vluchten het eerst? Dat kunnen ook bewoners zijn uit een ander dorp dan die van jou.

Nisyros

Wat vinden we ervan?

Voor Nisyros geldt hetzelfde als voor Mount Everest. Het is de moeite waard. Als je de spelregels beter kent wordt het uiteraard steeds leuker. De leeftijdsindicatie 12 jaar of ouder voor het spelen van Nisyros is goed. Anders kan het frustrerend worden. Hetzelfde geldt dan ook voor de meespelende volwassenen. En als je het eenmaal door hebt en nog meer wil, dan is er een uitbreiding, Goddelijke interventie genaamd. Nisyros Goddelijke Interventie is een mini-uitbreiding voor Nisyros. Het voegt een extra mogelijkheid aan het spel toe, waarmee je de hulp van de goden in kan schakelen. Met een e-mail aan Sunny Games krijg je een uitbreiding door middel van extra regels toegestuurd.

Nisyros

Nisyros en Earthgames

Earth Games en Sunny Games werken veel samen, onder andere aan het maken van spelregels en om coöperatieve spellen in Nederland bekendheid te geven. Sunny Games (voorheen Zonnespel) is een uitgeverij van samenwerkingspellen en wil het aanbod van coöperatieve spellen in Nederland vergroten.

Nisyros

Zoek je iets voor jongere kinderen? Sunny Games heeft genoeg coöperatieve strategiespellen voor een jongere leeftijd. Zie de blogs die de afgelopen periode op mamascrapelle zijn verschenen.

Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.