Froggit van SmartGames, een bordspel voor jong en oud

Laat je kikkers veilig de vijver over springen. En voorkom dat de andere spelers hetzelfde doen. De eerste kikkerfamilie die aan de overkant is gekomen, wint het spel. Maar kijk uit voor de vis! Want die kan je kikkers terugjagen naar de start-oever. Froggit van SmartGames is een spannend bordspel van twee tot zes spelers, waarin je met een goede planning en flexibel denken je tegenstanders kunt dwarsbomen.

Froggit van SmartGames

Wat zit er in de doos van Froggit van SmartGames


In de doos van dit spannende bordspel zit: een speelbord. Dat is een vijver met daarop 31 leliebladeren en zes start- en finishoevers. Ook zit er een vis (een hele gevaarlijke volgens mijn zoontje) in Froggit van SmartGames. En zes kikkerfamilies in rood, oranje, geel, blauw, paars en natuurlijk ook groen. “Ze zijn niet van chocola”, merkte mijn zoontje al gauw op. Een kikkerfamilie bestaat trouwens uit twee grote kikkers en drie kleintjes. Oh en er zit ook een duidelijk overzicht van de spelregels in de doos.

En wat zijn de spelregels van Froggit van SmartGames?

Froggit van SmartGames

Om het spel te winnen, moet je ervoor zorgen dat je je hele kikkerfamilie als eerste aan de andere kant van de vijver krijgt. De jongste speler mag beginnen met Froggit van SmartGames. Mijn zoontje mocht ook als eerste een kleur kiezen en verplaatst een grote kikker naar een leeg lelieblad. Die mag 1 of 2 sprongen maken. Ik begin met een kleintje, want die mag 1, 2 of maximaal 3 sprongen maken.

Verschillende soorten sprongen kunnen gecombineerd worden tot het maximale aantal sprongen is gehaald. Je kunt dan dus rechtstreeks naar een leeg aangrenzend lelieblad springen. Maar je mag óók over één aangrenzende kikker springen, van je zelf óf van je tegenstander. (Net zoiets als bij dammen.) Een kikker kan echter nooit over de vis springen.

Froggit van SmartGames

Yes, mijn kikker haalde als eerste de overkant. Wanneer een speler met één van zijn kikkers over zijn finish-oever springt, moet deze speler, ik dus, de vis 1 of 2 leliebladeren verplaatsen. En de vis komt daardoor op een kikker van mijn zoontje. Deze moet terug naar de start-oever, ook al is mijn zoontje het daar niet mee eens, haha.

Het verschil tussen junior en expert spelregels

Wij speelden de junior variant. Maar als je wat dieper in de vijver wilt duiken, dan kun je Froggit van SmartGames spelen met de expert spelregels. Deze regels zijn hetzelfde als de junior spelregels, maar daar komt bij dat je in jouw kikkerfamilie een team kunt vormen. Dat kan door een kleine kikker op de rug van een grote te laten springen.

Een team kan niet door de vis worden teruggestuurd naar de start-oever. Maar het kan ook niet over andere kikkers heen springen. Ook kun je in de expert variant een kleine kikker van een tegenstander vangen, door er met je grote kikker op te springen, zodat je tegenstander de kleine kikker niet meer kan verplaatsen.

Een snel spelletje spelen?

We deden er ongeveer 20 minuten over totdat alle kikkers van mijn zoontje over de finish-oever waren. Ik heb hem niet eens laten winnen, maar gewoon goed geholpen 😉 Het spel kun je ook sneller spelen. Een snel spelletje Froggit van SmartGames speel je gewoon met de helft van de kikkerfamilie. Dus met slechts één grote kikker en twee kleine kikkers in je familie.

high five

Wat wij vinden van Froggit van SmartGames

“Leuk spel hè?” vroeg ik aan mijn zoontje. “Ja! En ook wel eng.” Hij vond de vis er namelijk spannend uitzien met die grote mond. En zei dat hij het ook spannend vond dat zijn kikker eronder verdween. (Hij zit nu trouwens ook in zo’n fase dat hij af en toe de wc niet door wil trekken, omdat hij denkt dat hij dan ook in het riool valt.)

paarse kikkers

Een minpuntje is dat je er lange armen voor moet hebben! Daarmee bedoel ik dat het bord in diameter vrij groot is en mijn zoontje kon er haast niet bij om zijn kikkers over de finish-oever ‘helemaal’ aan de overkant te laten gaan. Oké, hij is dan ook nog maar drie. Misschien dat er om die reden dan wel 6 jaar op de doos staat. Want dit spel is ook goed te doen voor iets jongere kinderen dus. Je zou het eventueel ook zonder het gebruik van de vis kunnen spelen, dat hebben wij ook een keer gedaan.

groene kikkers

En iets anders waar we aan moeten wennen is, dat de kleur van je kikkerfamilie de kleur van de kikkerafbeelding op de start-oever is. Na een aantal potjes met verschillende kleuren, waren we geneigd om te denken dat je de kleur hebt bij het balkje (i.p.v. de kikkerafbeelding). Waarvan er inmiddels de meeste voor onze neus stonden. Om die reden hebben we ook een potje gespeeld waarbij we schuin naast elkaar begonnen. Op die manier heb je, in ons geval van twee spelers, totaal verschillende kleuren.

Maar de conclusie is: ik vind het een heel erg leuk spel, voor jong en oud, omdat je er steeds goed bij na moet denken. Het omschakelen wanneer je tegenstander een sprong maakt die je juist niet hoopte bijvoorbeeld. Froggit van SmartGames is dus niet voor niks genomineerd voor Het Béste Speelgoed van Nederland 2020. Ik werd er zeker wel vrolijk van en kan haast niet wachten om het spel met meerdere spelers te doen… Konden we corona maar onder die vis laten verdwijnen!

Wie ga jij uitdagen voor een potje Froggit van SmartGames?

Ander speelgoed van het jaar 2020:

Cube Duel , Color Addict , Herloff , Lego Super Mario, Black Stories,

Kijk hier voor alle nominaties speelgoed van het jaar 2020:

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.