Waarom wordt er gepest – Een blog met uitleg

Pesten in de klas blijft, helaas, nog steeds een belangrijk onderwerp. Hoe goed we ons best ook doen. Maar waarom wordt er gepest? En hoe kan je het aanpakken? Een blog met uitleg.

Waarom wordt er gepest op school? Pesten in de klas. Pesters aanpakken begin er op tijd mee. En leer de oorzaken van pestgedrag.
Afbeelding van Anemone123 via Pixabay

Waarom wordt er gepest op school?

Pesten op school is een complex probleem en kan om verschillende redenen voorkomen. Het is belangrijk op te merken dat pesten nooit gerechtvaardigd is en dat het schadelijke gevolgen heeft voor zowel slachtoffers als pesters. Hier zijn enkele redenen waarom pesten op school kan plaatsvinden:

  1. Macht en controle: Pesten kan ontstaan ​​uit een verlangen om macht en controle over anderen uit te oefenen. Pesters kunnen zich sterker of machtiger voelen door anderen naar beneden te halen.
  2. Gebrek aan empathie: Sommige pesters hebben moeite om zich in te leven in de gevoelens van anderen en begrijpen niet hoe hun gedrag schade kan toebrengen.
  3. Sociale druk: In sommige gevallen kunnen pesters zelf onder druk staan van hun vrienden of sociale groep om te pesten om erbij te horen of geaccepteerd te worden.
  4. Lage zelfwaardering: Pesten kan voortkomen uit onzekerheid of een laag zelfbeeld bij de pesters zelf. Ze proberen hun eigen onzekerheden te verbergen door anderen naar beneden te halen.
  5. Imitatie van volwassenen: Kinderen en tieners kunnen gedrag van volwassenen imiteren. Als ze volwassenen zien pesten of respectloos gedrag vertonen, kunnen ze dat gedrag op school herhalen.
  6. Gebrek aan toezicht: In sommige gevallen kan pesten op school plaatsvinden omdat er onvoldoende toezicht is van leraren en schoolpersoneel.
  7. Verschillen in uiterlijk, achtergrond of eigenschappen: Kinderen kunnen pesten omdat ze zich bedreigd voelen door de verschillen in uiterlijk, achtergrond of eigenschappen van anderen. Dit kan leiden tot pestgedrag gebaseerd op discriminatie.
  8. Online pesten (cyberpesten): Met de opkomst van internet en sociale media is pesten ook online een probleem geworden, waarbij pesters anoniem anderen lastigvallen via digitale kanalen.

Aanvulling van de ervaringen van de juf

Er zijn verschillende redenen waardoor een kind iemand gaat pesten. Wel weet ik, uit ervaring, dat er altijd iets is waardoor een kind gaat pesten. Zo kan het zijn dat de pester problemen thuis heeft. Een kind dat daar niet over kan praten, begint dan te pesten. Ook kan een pester erg jaloers zijn op het slachtoffer en een negatief zelfbeeld hebben. Een pester kan vroeger ook gepest zijn. Juist doordat ze bang zijn om weer gepest te worden, gaan ze pesten. Klinkt heel krom, maar het is helaas wel zo. Kinderen kunnen mee gaan pesten door groepsdruk. Wanneer jij niet mee pest, kunnen ze jou gaan pesten. Populariteit is ook een belangrijke reden. De pesters zijn vaak de wat populaire kinderen in de klas, maar zijn ze ook echt populair of doen kinderen mee om zelf niet gepest te worden? Pesten in de klas is een veel voorkomend probleem.

Het is belangrijk om pesten serieus te nemen en maatregelen te nemen om het te voorkomen en aan te pakken. Scholen, ouders en de samenleving als geheel kunnen samenwerken om een cultuur van respect, empathie en tolerantie te bevorderen en pesten te bestrijden. Het bevorderen van open communicatie, het creëren van een ondersteunende omgeving en het onderwijzen van sociale vaardigheden zijn enkele stappen die kunnen helpen bij het verminderen van pestgedrag op school.

Online pesten

Sinds corona neemt het online pesten enorm toe. Lelijke dingen die via de chat worden gezegd. Of filmpjes en foto’s die online worden gezet met vervelende dingen erbij. Er zijn zoveel manieren om online te pesten. Met mijn groep 7 heb ik er toen veel over gepraat. Alles gebeurde online, inclusief mijn lessen. Waarom wordt er gepest? vroeg ik mij toen af. Via Zoom heb ik hun gedrag besproken en welke maatregelen er zouden volgen wanneer ik pestgedrag zou merken. Ook heb ik de gevolgen van pesten besproken en wat je zou kunnen doen. Het gevolg… kinderen melden het mij wanneer er iets gebeurde. Door rustig en goed met de kinderen te praten kan je een hoop pesten in de klas voorkomen.

Hoe pesten in de klas aanpakken?

Waarom wordt er gepest op school? Pesten in de klas. Pesters aanpakken begin er op tijd mee. En leer de oorzaken van pestgedrag.
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Op veel scholen is er aandacht voor pesten in de klas en er zijn dan ook verschillende methodes die gebruikt worden. Belangrijk is dat je het pesten bij de kern aanpakt. Onderzoek waarom er wordt gepest. Bespreek met de kinderen wat het bij iemand kan doen om gepest te worden. Ik heb ooit de appel gebruikt. Gezegd dat verschillende kinderen hem op de grond mochten gooien. Aan de buitenkant zag je een paar schrammen, maar aan de binnenkant was hij behoorlijk bruin toen ik hem open sneed. En dit gebeurd er dus ook met iemand die gepest wordt. Aan de buitenkant kan je niet zien wat er van binnen gebeurd bij een persoon. Erover praten, boeken voorlezen of laten lezen en tips geven helpt.

Pesten in de klas: Wees een maatje, geen pestkop!

In september 2020 was er op Cartoon Netwerk een TV spot te zien over pesten in de klas. Presentator en DJ Fernando Halman roept kinderen op om vriendelijk tegen elkaar te zijn. Ook op het you-tube kanaal is dit te zien. Lees ook deze blog van Linda over dit onderwerp.

Waarom wordt er gepest?

Wil je meer lezen over waarom er gepest wordt, pesten algemeen of over de ontwikkeling van kinderen op sociaal emotioneel vlak?

Footer1
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.