Skip to Content

Paprikaschotel – Een heerlijk Hongaars ovengerecht

Hou jij ook zo van ovenschotels? Deze schotel is Hongaars en maken wij al meerdere generaties in onze familie. Nee, wij zijn niet Hongaars, we vinden dit gewoon heel lekker! Deze Hongaarse paprikaschotel is gemakkelijk te maken en kun je van te voren voorbereiden. Ideaal dus als er bezoek komt. Ook is het net een keer wat anders. Nog nooit maakte ik mee dat iemand dit recept al kende, stiekem vind ik dat erg leuk.

Hongaarse paprikaschotel uit de oven
Ovenschotel word uit de oven gehaald

Hongaarse paprikaschotel een jeugdsentiment

Zin om eens iets lekkers te eten dat niet zo veel werk kost? Zin in een keer wat anders? Schotel je je gasten graag iets voor dat je van te voren kan maken? Als je antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, raad ik dit recept aan.

Als kind was deze paprikaschotel een van mijn favoriete gerechten. Ik at ook nooit ergens een gerecht dat hier op lijkt. Ook heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand dit niet lust (wel dat iemand geen lactose mag, of geen vlees eet, daarvoor is deze niet geschikt, sorry). Zo af en toe komt dit recept dus weer naar voren en mijn moeder en ik maken dit inmiddels al tientallen jaren. Ik deel deze graag met jullie, want ik zie hem verder nergens terug. Het is een vrij simpel gerecht en vergt alleen wat snijwerk. Even voor bakken en in de oven duurt samen best lang maar is verder geen werk meer. Je kunt alles eventueel van te voren maken en later bakken, zodat je niet de keuken meer in hoeft.

Recept voor 4 personen. Gemakkelijk aan te passen naar 6 personen.
Voorbereiding ±25 minuten, 45 minuten in de oven

Ingrediënten Hongaarse paprikaschotel

Dit zijn de ingrediënten voor 4 personen en is het standaard recept van de Hongaarse paprikaschotel. Op de foto’s zie je ingrediënten voor 6 personen. Wij gebruikten een extra paprika, extra ei, anderhalve salami en het hele bekertje crème fraîche. Ik maak graag veel want je kunt dit gemakkelijk bewaren en later weer even opwarmen.

  • 3 paprika’s
  • 350 gr salami
  • 750 gr aardappelpartjes of blokjes
  • Zakje geraspte kaas

Voor de saus:

  • 2 eieren
  • 2 dl melk
  • 125 gr Crème Fraîche
  • Peterselie, peper, zout

Bereidingswijze

Omdat je de ingrediënten voor deze Hongaarse paprikaschotel best eventjes kunt bewaren is dit gerecht ook handig als je niet zeker weet hoe je planning gaat lopen. Je kunt deze paprikaschotel best een dagje extra uitstellen als je plannen wijzigen. Ook kun je alles voorbereiden en in plaats van de schaal in de oven te bakken, deze afdekken en nog even bewaren. Zo hoef je niks meer te doen.

  1. Snijd alle ingrediënten in stukken. De paprika, salami en eventueel aardappel (wij gebruikten grote stukken en sneden hiervan parten).
  2. Als je de schotel direct gaat bakken hierna, verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Smelt olie in een pan en smoor hierin de paprika ongeveer 10 minuten tot ze bijna gaar zijn.
  4. Voeg de aardappel en salami toe. Bak mee en meng alles goed.
  5. Vet de ovenschaal* in met wat boter of olie.
  6. Klop de eieren, melk en zure room. Voeg hier peterselie, zout en peper aan toe.
  7. Verdeel de inhoud van de pan over de ovenschaal.
  8. Schenk hierover de saus.
  9. Strooi de kaas eroverheen. Zelf voeg ik ook wat paneermeel toe voor een knapperige bovenlaag
  10. Bak in de oven ongeveer 45 minuten op 175 graden.

Variatietips

Wij gebruikten zoals je hierboven kunt zien voorgebakken aardappeltjes voor de Hongaarse paprikaschotel. Deze sneden we wat kleiner. Alle aardappel partjes of blokjes werken echter. Zo zijn er enkele aanpassingen die misschien lekker zijn om te proberen.

  • Ook lekker, probeer voorgebakken aardappelpartjes uit de diepvries. Deze zijn vaak al gekruid.
  • Gebruik je andere aardappeltjes, dan kun je een beetje spelen met de baktijd. Als de aardappels gaar zijn is de schotel klaar.
  • Wij gebruikten verse peterselie. Dit kan natuurlijk ook met gedroogde peterselie. Tip: sommige winkels hebben doosjes kruiden voor in de diepvries. Vaak is die peterselie erg lekker voor in deze ovenschotel.
  • Strooi wat paneermeel over de paprikaschotel voordat je deze in de oven zet voor een extra knapperig randje.
  • Vervang de crème fraîche eens door zure room.

Hongaarse keuken

Persoonlijk ben ik gek op verschillende keukens proberen en nieuwe gerechten proeven. De Hongaarse keuken is er één die ik, buiten deze Hongaarse paprikaschotel om, weinig probeer. Karakteristiek voor Hongaars eten is vlees met seizoensgroenten zoals kolen, bonen en aardappels. Groentestoofpotten komen bijvoorbeeld veel voor. Mengsels van verschillende vleessoorten zijn ook erg populair, zoals de mixed grill bijvoorbeeld.

Het eten is vaak sterk gekruid. Spaanse peper en paprika worden veel gebruikt. De combinatie paprika en room zoals je in deze paprikaschotel ziet komt ook veel voor, meestal vergezeld door rode ui. Een Hongaars gerecht dat je wellicht kent is Goulash, dat is vrij bekend in Nederland. Populaire gerechten zijn onder andere veel schotels en eenpansgerechten.

Meer lekkere recepten? Lees ook deze blogs:

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.