Runderstoof uit de slowcooker | Een stevig winters gerecht

Hou jij ook van dat winterse voedsel dat je goed opwarmt? Deze donkere, koude dagen word ik erg blij van stevige maaltijden, warme pap als ontbijt en warme chocolademelk en hete thee. Niets warmt je zo goed op als stevig, warm eten. Zelf heb ik een multicooker en vind de slowcook stand ideaal om goede gerechten te maken met weinig moeite. Graag deel ik mijn laatste stofpot met jullie, een runderstoof uit de slowcooker. Ideaal voor de winter en lekker makkelijk. Dit recept kun je ook maken zonder slowcooker, dat werkt ietsje anders.

Runderstoof uit de slowcooker. Een comfy winters gerecht uit de slowcooker, dat je goed zal opwarmen. Stoofgerecht rundvlees pastinaak wortel

Runderstoof uit de slowcooker

Stoofpotjes zijn écht comfort food voor de winter. Als je een slowcooker hebt is het ook nog eens super makkelijk te maken. Zonder slowcooker kun je dit gerecht ook bereiden, het is dan alleen iets meer werk. Deze ronderstoof uit de slowcooker is goed gevuld met pastinaak, wortel, aardappel en vlees en verwarmt je daarom ook zo lekker. Zelf heb ik een multicooker*. Die kan naast slowcooken onder andere pressure cooken en heeft meer functies dan een gewone slowcooker. De mijne bevalt mij heel goed.

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 8 uur
Voorbereiding: 10 minuten

Runderstoof uit de slowcooker. Een comfy winters gerecht uit de slowcooker, dat je goed zal opwarmen. Stoofgerecht rundvlees pastinaak wortel

Ingrediënten runderstoof?

Ingrediënten voor de runderstoof uit de slowcooker:

  • 500 gr riblappen
  • 2 wortelen
  • 1 pastinaak
  • 1 ui
  • 200 ml bruin bier
  • 500 ml runderboullion
  • 400 gr aardappelkrieltjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel maizena
  • een snufje zout
  • een snufje peper
  • een snufje salie
  • Boter of olie om vlees in te bakken

Voor de bereiding gebruik je naast een slowcooker ook een koekenpan* om het vlees in aan te braden. Verder zul je nodig hebben een snijplank, mes, maatbeker*, eetlepel en iets om een maïzena papje in te maken.

Bereidingswijze runderstoof uit de slowcooker

Hoe bereid je deze stoofpot uit de slowcooker? Breng de riblappen op smaak door ze in te masseren met zout en peper. Braad ze daarna aan in de koekenpan. Zorg dat ze aan alle kanten zijn dichtgeschroeid. Je hoeft ze verder niet te bakken. Doe al het vlees heel in de slowcooker.

Voeg het bier en de runderbouillon toe aan de slowcooker.
Snijd de wortel en pastinaak en ui in stukken.
Snijd de knoflook fijn. Voeg dit alles en de aardappelen, tomatenpuree en gedroogde salie toe aan de slowcooker. Zet deze aan op 7,5 uur.

Na dit kookproces moet enkel de saus nog indikken. Maak een maïzena papje met de eetlepel maïzena en een beetje water. Voeg dit toe aan de runderstoof uit de slowcooker en zet nog een halfuur aan. Liever iets dikker? Voeg naar eigen inzicht iets meer maïzena toe en laat even extra pruttelen.

Variatietips runderstoof uit de slowcooker

Dit was het basisrecept voor het bereiden van de runderstoof uit de slowcooker. Ik varieër zelf nogal eens met recepten en heb wat aanpassingen en tips voor jullie.

  • Voor je de runderbouillon en het bier toevoegd, kun je deze kort koken in de koekenpan waar het vlees in zat. Zo neem je nét wat meer van de smaak van het vlees mee.
  • Gebruik je verse salie? Als je salie bakt in een koekenpan, wordt het op gegeven moment knapperig. Je kunt het nu gemakkelijk verkruimelen. Erg lekker!
  • Hou je van een zoutige smaak? Deze runderstoof is niet heel zoutig zoals hierboven beschreven. Wat visolie toevoegen maakt enorm verschil. Natuurlijk kun je ook meer zout toevoegen of de maggie op tafel zetten.
  • Serveer de borden met wat verse peterselie óf verse gebakken salie erop om het net dat beetje exta te geven.
  • Serveer de runderstoof uit de slowcooker met aardappelpuree en extra groenten zoals spruitjes of sperziebonen

Runderstoof zonder slowcooker

En nu is het wachten geblazen! Met de slowcooker is dit lekker makkelijk. Geen slowcooker? Niet getreurd, want deze runderstoof uit de slowcooker kan ook zonder. De kooktijd voor dit gerecht zonder slowcooker is ongeveer 3 uur.

In de oven

Als je de runderstoof uit de slowcooker in plaats hiervan maakt in de oven, bak dan eerst rondom het vlees aan zoals hierboven aangegeven en verwarm de oven op 175 graden. Vet een ovenschaal in en vul deze met het vlees, de groenten, het vocht en de kruiden. Dek de schaal af en laat 150 minuten langzaam stoven. Voeg het maïzena papje toe en laat 30 minuten indikken.
In plaats van de oven kun je ook een braadpan* gebruiken.

Voordelen van een slowcooker:

  • Houdt de temperatuur constant, dit meet deze nauwkeurig op
  • Hij stooft en heeft een anti-aanbaklaag, hierom heeft deze geen vet nodig
  • Minder tijd nodig voor in de gaten houden en voorbereiden (extra lui zijn dus!)
  • Je hoeft niet thuis te zijn, en kan de slowcooker ruim van te voren vast aanzetten. Wanneer iets klaar is kun je inplannen, bijvoorbeeld voor als je thuiskomt.
  • Geen toezicht vereist, je kunt gewoon naar je werk of boodschappen doen
  • Heerlijk mals vlees! Niet alles is gemakkelijk om langdurig op lage temperatuur te houden in de pan. Al ligt dit natuurlijk aan de pan en aan je fornuis. Op een keramische plaat vind ik dit persoonlijk bijvoorbeeld erg lastig.

Lekker eten

Hou jij ook zo van lekker eten? Of ben je gewoon gek op koken? Zelf kook ik, omdat ik van lekker eten houdt en zeker niet andersom. Nieuwe recepten proberen vind ik erg leuk, binnen het team van MamaScrapelle hebben we vele ‘foodies’ en thuiskoks en delen we dan ook allerlei recepten. Vind jij dit ook leuk? Bekijk dan ook onze andere gerelateerde blogs.

Bekijk ook deze kerst recepten;

Runderstoof uit de slowcooker. Een comfy winters gerecht uit de slowcooker, dat je goed zal opwarmen. Stoofgerecht rundvlees pastinaak wortel

Eet smakelijk en fijne feestdagen gewenst!

Of je deze koude dagen nu runderstoof uit de slowcooker maakt of iets heel anders, succes ermee en alvast eet smakelijk. De feestdagen staan weer voor de deur, geniet ervan!

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Jasmijn

Hi, Jasmijn hier! Ik ben 29 en woon in Medemblik met mijn partner, twee boefjes van katten en zeven prachtige kippen. Hier in huis zijn we dus gek op dieren. Momenteel ben ik niet werkzaam vanwege chronische ziekte, maar hier bouw ik wel naartoe. Dit doe ik onder andere door recenseren en bloggen. Voorheen werkte ik met kinderen en deed activiteiten, hiernaast heb ik enige ervaring in management. Dit alles is inmiddels een ver verleden. Bloggen is een nieuw hoofdstuk, en in de toekomst content marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.