Skip to Content

Kerstdiner familie – met een lijst heerlijke recepten voor de Kerst

Dit jaar gaan wij voor een kerstdiner boordevol familierecepten of recepten die daarop gebaseerd zijn. Omdat leuk is en lekker en omdat via je je smaakpapillen vaak de leukste herinneringen naar boven komen. Ben jij nog op zoek naar het perfecte Kerstdiner voor je familie?

Kerstdiner familie - met een lijst heerlijke recepten voor de Kerst
De familie waar het ooit mee begon

In alle kookboeken die ik ken wordt gesproken over een kerstmenu met een strakke planning en dito rooster waar menig militair met bewondering naar zal kijken. Ook ik ken dat soort planningen en houd ervan om me een paar keer per jaar helemaal uit te leven in de keuken. Dan is een planning toch wel handig om stress te voorkomen. Voorbereiding, wil ik maar zeggen, voor het kerstdiner familie, zorgt ervoor dat je ’s middags ook een spelletje kunt doen met je kinderen, een boek lezen of een wandeling kunt maken.

Geen familie, wel familierecepten

Alhoewel mijn kinderen geen moeilijke eters zijn en alles ook mogen eten, kun je hen diep in hun hart niet gelukkiger maken met frietjes of een bord spaghetti met flink wat parmezaanse kaas. Dat zal ongetwijfeld in de kerstvakantie ook nog voorbij komen. Echter, tijdens het kerstdiner wil ik graag nog iets in stand houden van een feestelijke happening. Om het ook voor mezelf feestelijk te houden kook ik vaak familierecepten. Of recepten die op mijn familierecepten zijn gebaseerd. Het fijne vind ik dat het recepten zijn die ik al eerder heb gemaakt en waarvan ik weet dat ze door de hele familie worden gewaardeerd. Geen rare verrassingen of duizend bochten waarin je je moet wringen. Een bijkomend voordeel is dat ik zeker weet dat ik iets lekkers op tafel zet. Ben jij al klaar voor het Kerstdiner voor de familie?

Rustieke, lage lat

Let wel: Het is een feestdag. Leg de lat niet te hoog. Zelf ben ik gewoon niet zo handig. Iets op tafel zetten dat enorm gedetailleerd is qua garnering en versiering gaat mij doorgaans niet lukken. Onder het mom van ‘ik houd van de rustieke keuken’ leg ik mij daar graag bij neer. Rustiek of niet, het oog wil ook wat. Dus vandaar dat ik er prijs op stel om de tafel mooi te dekken. Een tafelkleed met daarop mijn mooie servies en verschillende glazen voor water en wijn. Ook de kinderen krijgen verschillende glazen voor hun water en vruchtensap. In de bijkeuken zet ik alvast de bordjes en het bestek neer voor het nagerecht. Mocht je meer tips willen, Elles heeft vorig jaar een heel blog geschreven met tips over de voorbereidingen van het kerstdiner.

Kijk hier voor:

Smaken verschillen, ook in dit kerstdiner met familie recepten

Dat wil niet zeggen dat ik niet een beetje experimenteer, maar dan niet met het hoofdgerecht voor het kerstdiner met de familie. Door bijvoorbeeld net een andere dressing te gebruiken bij een salade als je toch twee of drie groenten op tafel wil zetten. Of om bij het toetje iets te maken dat je nog niet goed kent, doe ik stiekem ook wel eens, vermits je een flinke bak met ijs in je vriezer hebt bij wijze van plan B

Ik ben dan ook niet te beroerd om tijdens dit kerstmenu voor vier personen toch een beetje rekening te houden met de verschillende voorkeuren die mijn gezinsleden hebben. Dat brengt mij meteen op het overheerlijke kerstmenu van dit jaar.

makreelmousse
makreelmousse op een lepeltje

Voorgerecht kerstdiner familie: makreelmousse voor de hele familie

Als voorgerecht gebruik ik als basis de makreelmousse die ik al een dag vantevoren kan voorbereiden. Mijn lief en ik vinden het doorgaans wel leuk en superlekker om daar een dingetje van te maken door het te garneren met een schijfje rode biet.

Kerstdiner familie - met een lijst heerlijke recepten voor de Kerst
Makreelmousse als taditioneel voorgerechtje met kroot

Of zoals ze bij mijn familie in Brabant zeggen: kroot. Het geeft kleur en ik vind de zoete, aardse smaak er heerlijk bij. Er blijft natuurlijk best wel wat over uit zo’n pakje, maar er zijn genoeg recepten te vinden waarin je de kroot kunt verwerken. Ik denk aan een stamppotje, aan een humus-achtig smeersel of aan borsjt. Niet heel erg kerstdiner binnen onze familie, dat moet worden gezegd. Wel lekker. De kinderen kijken overigens wat sceptisch bij de kroot-keuze van hun ouders. Voor hen maak ik een toastje met de makreelmousse of doe de makreelmousse op een sneetje stokbrood. Takje dille erop en het is een echt gerecht.

runderrollade
runderrollade

Hoofdgerecht kerstdiner familie: rollade met aardappeltjes, rode kool en salade

Ook voor het hoofdgerecht ga ik voor iets dat ik de dag ervoor heb kunnen voorbereiden: mijn rollade van rund. Deze haal ik uit mijn koelkast en laat hem even op kamertemperatuur komen, waarna hij in de oven gaat. Met gebakken aardappeltjes maak ik iedereen blij.

Kerstdiner familie - met een lijst heerlijke recepten voor de Kerst
Runderrollade met groene saus, rode kool en aardappeltjes uit de oven

Dat kun je bijzonderder maken door er aardappeltjes uit de oven van te maken of te kruiden met rozemarijn of paprikapoeder. Zelf houd ik wel van een gesnipperd uitje of fijngesneden knoflookteentje erdoorheen gebakken. Terwijl anderen in mijn familie zweren bij gebakken spekjes door de aardappel. Over wat je met aardappels kunt doen tijdens een kerstdiner kun je een heel boek met familierecepten vol schrijven.

kerstdiner familie aardappeltjes uit de oven
aardappeltjes met ui uit de oven

Groenten voor een gezonde bite in je kerstdiner

Bij een beetje lekker diner horen groenten. Wat iedereen bij ons in huis lekker vindt is mijn rode kool, dus ook daarvan pak ik een bakje uit de vriezer en warm deze op. Dat geldt ook voor de stoofpeertjes die dit jaar weer op tafel komen. Geen kerst zonder stoofpeertjes. Gemakkelijker kan niet. Verse groenten doen het ook goed. Een salade bijvoorbeeld die ook in de winter lekker is. De Oudste vindt tomaat lekkerder en de Jongste komkommer. Dus hoeveel moeite is het nou om twee verschillende schaaltjes met komkomer danwel met tomaat te maken? Mocht je daarvan overhouden dan heb je de volgende dag een boterham met kaas en tomaat of een broodje makreelmousse met komkommer.

Kerstdiner familie - met een lijst heerlijke recepten voor de Kerst merenque
De aangeklede merengues zijn ook lekker bij de koffie

Smaakvolle desserts voor de hele familie

Deze laatste gang van dit kerstdiner vol familierecepten is waar mijn kinderen het meest naar uit hebben gekeken. Ik geef ze groot gelijk. Normaal gesproken is er hoogstens een bakje yoghurt na. Of een waterijsje. In het weekend is het vaak wat luxer en met de feestdagen wil ik nog wel eens los gaan. Vorig jaar had ik een peperkoekenhuisje met Omelet Siberiènne en stoofpeertjes en arretjescake. Toen kwam de hele familie langs voor het kerstdiner en, aangezien ik toch een beetje een show-off ben, laat ik dan graag zien wat ik in huis heb.

Dit jaar wordt het waarschijnlijk een mini-buffet met verschillende glutenvrije desserts zoals appel uit de oven, mini-merengues en amandel mandarijncake. De recepten vind je achter de link. Het toverwoord voor je kinderen hierbij is ijs. Zet een bak met goed roomijs op tafel dat je kunt serveren bij de gerechten die je hierbij kunt serveren. Dat is trouwens ook voor jezelf fijn. Ik merk dat ik zelf altijd veel relaxter in de keuken mijn toetjes sta te bakken als ik weet dat plan B in huis is: IJs. Ook vers (rood) fruit, chocoladesnippers of munt zorgen ervoor dat iedereen een voor hem of haar lekker dessert heeft.

Wat overblijft vries je opnieuw in, wordt in de loop van de week bij de koffie of de thee geserveerd (je cakes), als tussendoortje (fruit) of gaat weer in de voorraadkast (chocoladesnippers)

Er is veel mogelijk om een heerlijk kerstdiner voor je eigen gezin te maken vol met familie recepten. Kindvriendelijk en leuk voor volwassenen.

Ik wens jullie een bijzonder mooie kerst en een zalig kerstdiner toe.

Kijk hier voor meer kerstrecepten

en het kerstdiner van Elles

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Tanja
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.