Deze makreelmousse is om je vingers bij af te likken. Verwacht geen luchtig liflafje, maar een stevig mengsel die- veelzijdig als het is- kan dienen als voorgerecht, amuse kerst of bij de borrel op een toastje. Wat je over hebt, kan de volgende dag prima op een boterham bij de lunch. Heb jij al zin in dit Makreel voorgerecht?
Ik heb ervoor gekozen om deze makreelmousse als voorgerecht voor de kerst te gebruiken. Zelf vind ik het lekker om als voorgerecht iets van vis te hebben of een salade. Dat zorgt voor de variatie als je in het hoofdgerecht vlees wil hebben of natuurlijk een vegetarische optie. De vraag is natuurlijk: hoe maak je dat nou? Ik kende mousse vooral iets als je maakt met gedoe met gelatine en dan vocht erbij. Zoiets. Dit gerecht niet. Dit makreel voorgerecht is zó supersimpel om te maken en trouwens ook nog eens een dag van tevoren zodat het een aanrader is voor stressvrij koken voor een etentje.
Makreel voorgerecht – Makreelmousse
- 400 gram gerookte makreel
- 200 gram mascarpone
- de kwart van een schil van een ingemaakte citroen
- paar takjes bosje dragon (houd ook wat achter voor de garnering)
- paar takjes dille (houd ook wat achter voor de garnering van het Makreel voorgerecht)
- snufje gerookte paprikapoeder
- 1 dunne stengel bleekselderij
- 2 gekookte rode bietjes
- peper, zout naar smaak
Hoe maak je deze amuse voor kerst?
Om makreelmousse te maken haal je eerst het vel van de makreel en scheurt hem in stukken in je keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt kun je je staafmixer gebruiken of je zet je kinderen aan het werk door hen met een vork de makreel te laten prakken. De bleekselderij snijd je heel fijn (hint: gebruik je staafmixer) en voeg deze toe aan de makreel. Vervolgens schep je de mascarpone erdoorheen. De schil van de ingemaakte citroen snijd je in fijne stukjes en doe je erbij. Dat geeft een fris en ziltig smaakje aan het geheel. De takjes dragon en dille snijd of knip je fijn. Ook deze doe je bij de makreel. Meng het geheel vervolgens en klaar is je makreel voorgerecht!
Makreel voorgerecht om van te spullen
Opeten natuurlijk dit heerlijke makreel voorgerecht! De vraag is alleen hoe. Leg je een klein beetje op een theelepel en garneer je het met dille en dragon en is het een amuse. Handig met kleine kinderen als voorgerechtje. Of je maakt een bordje met een bol makreelmousse (gebruik je ijslepel!) op een bedje van rode biet en gegarneerd met een stukje stokbrood en je groene kruiden en een snufje gerookte paprikapoeder? Aan jou de keuze. Ik weet zeker dat je na het eten van deze makreelmousse je vingers erbij af zult likken. Eet smakelijk!
Nog een paar ideeën met makreel in de hoofdrol
- Gerookte makreel Paté: Zoals eerder genoemd, een romige paté gemaakt van gerookte makreel, roomkaas en kruiden.
- Makreel carpaccio: Dun gesneden plakjes makreel, besprenkeld met olijfolie, citroensap, kappertjes en verse kruiden. Ook een heerlijk makreel voorgerecht.
- Makreel sashimi: Verse makreelfilet geserveerd met sojasaus, wasabi en ingelegde gember.
- Gegrilde makreel met citroen en kruiden: Makreelfilet gegrild met citroen en verse kruiden, zoals tijm en rozemarijn.
- Makreel salade: Een salade met gemengde groenten, stukjes makreel, olijven, tomaten en een dressing op basis van olijfolie en balsamicoazijn.
- Makreel ceviche: Rauwe makreel gemarineerd in limoensap en gemengd met ui, tomaat, en koriander.
- Makreel tartare: Fijngehakte makreel gemengd met ui, kappertjes, peterselie en mosterd, geserveerd met toast.
- Makreel en avocado rolletjes: Dunne plakjes makreel gerold met avocado en geserveerd met een pittige mayonaise.
- Makreel met Aziatische slaw: Makreelfilet gebakken in een Aziatische marinade en geserveerd op een bedje van knapperige Aziatische koolsalade.
Welk makreel voorgerecht kies jij?
Kijk hier voor meer kerstrecepten:
Bijgerechten of voorgerechten kerst
- Stoofpeertjes ouderwets
- Kindvriendelijke recepten voor de kerst
- kerstontbijt
- Kerststol recept
- walnotenbrood met blauwe kaas en honing
- geroosterde bloemkool
- feestelijke hapjes
- Suikervrije stoofperen
- salade van knolselderij
- Portabello
Hoofdgerechten kerst
- coquilles, garnalen groenterijst en gremolata
- Griekse involtini een vegetarische ovengerecht
- hertenstoofvlees
- rode rool met cranberries een groentegerecht
- tonijn in dragonsaus
- retro runderrollade
- groentelasagna
Desserts:
- Amalfi Citroentaart Jamie Oliver
- eclairs met citroenroom en merengue
- glutenvrije nagerechten
- Fruitig gebakje
- koekhuisjes maken
- Tiramisu
- sinaasappelsherbet
- wafelharten maken
- Pasteis de nata
- Speelgoed voor 9 jaar meiden – een verlanglijstje voor bijna tieners - 28/08/2024
- Zo bestel je slim en snel een taxi - 15/08/2024
- Hoe vind je het beste bed voor een goede nachtrust als moeder? - 29/07/2024