Skip to Content

Koekhuisje pakket maken, een vrolijke kerstactiviteit

Koekhuisjes zijn er in vele vormen en maten. Oorspronkelijk heten deze gingerbread houses of peperkoek huisjes. Deze traditie is verspreid over vele jaren ontstaan. En inmiddels niet meer weg te denken tijdens de kerstdagen. Maar waar komt dit gebruik vandaan en hoe werkt zo’n koekhuisje pakket nou eigenlijk?

Koekhuisjes

Knibbel knabbel knuisje

De gebroeders Grimm zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de kersttraditie van koekenhuisjes. Het idee van een eetbaar huisje komt uit het sprookje Hans en Grietje. Dit was alleen geen peperkoek huisje. Deze traditie is namelijk nog veel ouder. In 992 nam een monnik het recept voor peperkoek mee naar Europa. Vervolgens werden hier pas in de 13e eeuw de eerste peperkoek creaties meegemaakt. Toen de gebroeders Grimm in 1812 Hans en Grietje schreven hebben de Amerikanen hierbij de gingerbread houses bedacht. En deze koekhuisjes zijn nog steeds enorm populair.

Hans en Grietje
Uit de Beste Sprookjes van Grimm – Vladimír Hulpach

Dr. Oetker Koekhuisje

Voor wie niet zo handig is in het zelf bakken heeft Dr. Oetker een super leuk pakket om een koekhuisje te maken. Het enige wat je zelf nog moet maken is de eetbare lijm en dit is zeer eenvoudig. Het in elkaar plakken heb ik gedaan en dat was best een lastig klusje. Het versieren heb ik over gelaten aan mijn zesjarige dochter. Er zit verschillend snoepgoed in het pakket waar je helemaal los mee kan gaan. Een heerlijke zoete plakbende is hier het prachtige resultaat.

Dr. Oetker

Mini koekhuisje maken

Voor bij het kerstdiner op school gaan wij voor een mini variant van het koekhuisje maken. Deze hebben we gemaakt van minibiscuitjes, maar je kan hiervoor gebruiken wat je zelf wil. Tijdens het kerstdiner zijn er natuurlijk vele hapjes, dus kozen wij voor een eenvoudige variant. Eigenlijk is het gewoon een tentje waar we een gummi beer inzetten en het dak van versieren met sprinkles. Voor het in elkaar plakken gebruikte wij eetbare lijm die we maakten van poedersuiker en eiwit. Eerst het eiwit stijfkloppen en daarna lepel voor lepel de poedersuiker er doorheen scheppen tot je en dikke, maar nog vloeibare substantie hebt waarmee je kunt plakken. Ik heb dit een beetje op gevoel gedaan.

Zelf bakken

Voor wie wel handig is met bakken staan er vele peperkoek recepten op internet waarmee je helemaal zelf koekhuisjes maken kunt. Van een eenvoudig huisje tot een compleet kasteel. Laat je fantasie de vrije loop gaan en bak zelf een prachtige creatie. Versier deze met snoepgoed naar keuze en je hebt een droom van een huis. In Amerika zijn er zelfs wedstrijden wie het mooiste peperkoek huisje kan maken. Wat ga jij bakken?

Ga jij koekhuisjes maken?

Nog meer kerstactiviteiten

Footer1
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.