Skip to Content

Makkelijke kerstknutsels – lekker knutselen in de kerstvakantie

Veel kinderen vinden het heerlijk om thuis lekker te knutselen. Daarom hier onze blog met tips voor een paar makkelijke kerstknutsels. Van een ster vouwen met kleuters, een kerstboom plakken met stroken, kerstboomversiering met kralen en strijkkralen en sfeervolle waxinelichthouders!

hoofd

Maak het jezelf niet te moeilijk, kies voor makkelijke kerstknutsels

Je kent het vast wel, je wil thuis lekker gaan knutselen en gaat dan op zoek naar wat inspiratie op internet. Vaak kom je dan uit op Pinterest en ziet dan de meest prachtige knutselprojecten. Maar veel van die knutsels zijn wel heel erg moeilijk voor jonge kinderen. Je bent dan als ouder veel aan het doen. Óf je moet er enorm veel spullen voor in huis halen. Daarom hebben wij een paar knutselopdrachten bedacht die niet té moeilijk zijn. En heb je bepaalde dingen niet in huis, dan kun je daar vaak net wel je eigen draai aan geven met een ander materiaal.

Makkelijke kerstknutsels kerstboomhangers

Kersthartje als hangertje in de boom

Hoe schattig is dit hartje voor in de boom? Deze hebben wij dit jaar in mijn kleuterklas gemaakt. Je hebt een stukje ijzerdraad nodig en kraaltjes. Dat kunnen kraaltjes zijn van een armbandensetje, maar ook strijkkralen. Deze heb je vaak wel in huis. In de klas hebben we deze gemaakt van strijkkralen*. Het mooiste is als je echt een reeks maakt, waardoor er een patroon ontstaat. Is de ijzerdraad bijna helemaal vol, vouw dan de ijzerdraad dubbel. Draai de bovenkant in elkaar met een tangetje en buig dit uiteinde uiteindelijk naar beneden. Buig het tenslotte in de vorm van een hartje. Nog een mooi lintje eraan, en je bent klaar! Superleuke makkelijke kerstknutsels voor in de kerstboom, voor het raam óf als een leuk cadeautje voor opa, oma of de juf!

Een kerstster vouwen: een makkelijke kerstknutsel

In elke kleuterklas staat vouwen regelmatig op het programma. Maar ook voor oudere kinderen is dit nog steeds heel leuk. Je hebt al snel een mooi resultaat! Je kunt eenvoudig een kerstster vouwen van 2 vouwblaadjes. Kleuters zullen hier waarschijnlijk nog wel wat hulp bij nodig hebben, maar oudere kinderen kunnen deze kerstknutsels prima zelf!
Je vouwt eerst de 16 vierkantjes, om vervolgens 4 stukjes in te knippen. Je vouwt de punten naar binnen en doet ditzelfde bij het andere vouwblaadje. Plak vervolgens alles netjes op elkaar en versier de ster naar wens!

Je kunt deze ster ook maken door niet de 16 vierkantjes te vouwen, maar eerst een recht kruis en vervolgens een schuin kruis. Je moet dan wel ongeveer schatten tot hoe ver je de stukjes moet inknippen.
Tenslotte kun je deze ster versieren met glitters*, pailletten of gewoon een mooie tekening!

Passen en meten: een kerstboom maken van stroken

Wil je deze kerstvakantie toch een beetje educatief bezig zijn? Maak dan eens deze kerstboom van stroken. Ik heb zelf groene strookjes geknipt. Het is de bedoeling dat je zoon of dochter zelf deze strookjes gaat passen en meten, en er zo een kerstboom van maken. De strookjes moeten steeds een beetje smaller worden. Een mooie oefening om precies te leren meten. En als de boom af is, kun je deze kerstknutsels natuurlijk mooi versieren!

Een glazen potje voor een waxinelichtje

Onze laatste tip van de makkelijke kerstknutsels is een glazen potje voor een waxinelichtje maken. Altijd enorm sfeervol tijdens de kerstdagen en de kinderen zijn vaak enorm trots op dit resultaat. Ik maak deze knutsel bijna elk jaar in mijn kleuterklas, en ook dit jaar was het weer een groot succes!

In de klas gebruik ik hiervoor sitspapier, ook wel glacépapier genaamd. Dat is dat papier wat je vroeger ook vaak bovenin een kijkdoos deed, dat is een beetje doorschijnend. Dit knip je in kleine vierkantjes, die je de kinderen vervolgens op het potje laat lijmen. Het is handig om het potje eerst in te smeren met lijm, daar vervolgens het papier op te plakken en er dan vervolgens nog wat lijm overheen te doen, zodat alle stukjes mooi glad vast komen te zitten. Nog wat glitter erover, want dat is prachtig natuurlijk!

Heb je dit papier niet, dan kun je ook crêpepapier of tissuepapier gebruiken, bijvoorbeeld van servetjes. Dit papier scheurt wel wat sneller, dus je moet hier voorzichtig mee omgaan als je deze makkelijke kerstknutsels gaat maken.

Gaan jullie ook lekker knutselen deze vakantie?

Santa & de Pixies – tip voor het kerstthema in de kleuterklas

Kijk ook deze blogs voor nog meer inspiratie voor makkelijke kerstknutsels:

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.