Skip to Content

10 leuke activiteiten voor de kerstvakantie met kinderen

De kerstvakantie is de perfecte tijd om quality time door te brengen met je kinderen. Vaak is het vies koud weer en wil je het liefst binnenblijven. Tenzij het sneeuwt dan ren je natuurlijk allemaal naar buiten voor engels maken in de sneeuw en een sneeuwballengevecht. Als je op zoek bent naar leuke activiteiten voor de kerstvakantie met kinderen om thuis te doen, bekijk dan deze ideeën!

activiteiten voor de kerstvakantie met kinderen

1. Knutselen: kerstversieringen, kaarten en sneeuwvlokken

Knutselen is een geweldige manier om in de kerstsfeer te komen. Je kunt samen met je kinderen kerstversieringen maken van zelfdrogende klei, papieren slingers, of kerstkaarten met hun eigen tekeningen en boodschappen voor vrienden en familie. Probeer bijvoorbeeld kerstballen te versieren met glitters, verf en linten. Het is ook leuk om kerstartikelen te kopen en samen mooie decoratie voor het kerstdiner te maken!

2. Bakken: koekjes, cupcakes en gingerbread huisjes

De geur van versgebakken lekkernijen vult je huis met de heerlijke geur van de feestdagen. Bak samen koekjes in de vorm van kerstbomen, sterren en sneeuwmannen. Je kunt ook cupcakes versieren met kleurrijke glazuur en snoepdecoraties. En als je echt avontuurlijk bent, kun je een gingerbread huisje bouwen en versieren.

de leukste kerstfilms activiteiten voor de kerstvakantie met kinderen

3. Filmavond met kerstklassiekers – activiteiten voor de kerstvakantie

Niets verslaat een gezellige filmavond met kerstklassiekers. Kies films zoals “Home Alone,” “The Polar Express” en “Elf.” Maak popcorn en serveer warme chocolademelk met marshmallows. Leg dekens en kussens neer voor een comfortabele thuisbioscoopervaring.

4. Verhalen voorlezen bij de open haard

Verzamel rond de open haard, of creëer een gezellige hoek met kussens en dekens waar je kerstverhalen kunt voorlezen. Kies boeken die passen bij de leeftijd van je kinderen, zoals “Het Grinch Kerstverhaal” of “Een Kerstvertelling” van Charles Dickens. Een ontspannen activiteit tijdens de kerstvakantie! Zorg voor een lekker warm kopje thee of chocolademelk.

5. Spelletjesavond met bordspellen, kaartspellen en puzzels

Breng quality time door met bordspellen zoals “Monopoly,” “Schaak” of “Catan.” Of speel kaartspellen zoals “Uno” en “Pictionary.” Een legpuzzel van een kersttafereel kan ook voor uren plezier zorgen, terwijl je samenwerkt om het te voltooien. Op onze blog vind je genoeg inspiratie voor leuke spelletjes!

spelen in de sneeuw

6. Sneeuwballengevecht binnen – activiteiten voor de kerstvakantie met kinderen

Voor een grappige binnen variant van een sneeuwballengevecht kun je zachte sneeuwballen maken van sokken en katoen. Verdeel het gezin in teams en gebruik kussens als barricades. Dit kan een lachwekkende en activiteit zijn voor de kinderen tijdens de kerstvakantie. Zet wel even al je breekbare spullen opzij!

7. Kerstkaraoke

Organiseer je eigen familiekaraokefeestje met een selectie van kerstliedjes. Laat iedereen zijn zangtalenten tonen en moedig plezier en creativiteit aan. Misschien willen de kinderen zelfs een kerstlied opnemen en naar familieleden sturen.

8. Zelfgemaakte kerstversiering – activiteiten voor de kerstvakantie met kinderen

Samen kerstversieringen maken kan een geweldig knutselproject zijn. Denk aan het maken van papieren slingers, zoutdeegornamenten of zelfs het versieren van de kerstboom met zelfgemaakte popcornslingers en gekleurde papieren kettingen. Natuurlijk wordt er tijdens deze activiteiten voor de kerstvakantie gesmikkeld van de zelfgebakken koekjes!

9. Winterpicknick

Creëer een winterpicknick met de favoriete snacks van de kinderen. Spreid een kleed uit in de woonkamer of eetkamer en geniet van lekkere hapjes zoals mini-sandwiches, fruit, en warme chocolademelk met slagroom.

ijskristal op zeepbel activiteiten kerstvakantie met kinderen
Image by Birgit from Pixabay

10. Wetenschappelijke experimenten – activiteiten voor de kerstvakantie met kinderen

Houd de kinderen bezig en leerzaam bezig met leuke wetenschappelijke experimenten. Superleuke activiteiten voor de kerstvakantie! Als het vriest ga je met de bellenblaas naar buiten en maakt prachtige ballen. Probeer bijvoorbeeld ijskristallen te laten groeien door water buiten te laten bevriezen of maak kleurrijke kristallen met een zelfgemaakte kristalgroeiset.

Hier is een eenvoudige methode om zelf ijskristallen te laten groeien:

Benodigdheden:

 1. Een schone glazen pot of beker.
 2. Gedestilleerd water (dit helpt om de zuiverste ijskristallen te krijgen).
 3. Een eetlepel zout.
 4. Een draad of touw.
 5. Een potlood of een stokje.
 6. Papieren handdoek.
 7. Een warme, rustige plek.

Stappen ijskristallen maken:

 1. Vul de glazen pot of beker met gedestilleerd water. Laat het water een beetje afkoelen om eventuele luchtbellen te laten ontsnappen.
 2. Neem de eetlepel zout en voeg dit toe aan het water. Roer tot het zout is opgelost. Het zout helpt bij het bevorderen van ijskristalvorming.
 3. Bevestig een draad of touw aan een potlood of stokje zodat het in de pot past zonder de zijkanten of de bodem van de pot te raken. Laat het uiteinde van de draad in de pot zakken.
 4. Plaats de pot op een rustige, warme plek waar hij niet gestoord zal worden. De temperatuur moet iets onder het vriespunt liggen, bijvoorbeeld in de vriezer of op een koude vensterbank.
 5. Laat het water langzaam bevriezen. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren, afhankelijk van de temperatuur en de grootte van de ijskristallen die je wilt laten groeien.
 6. Als je ijskristallen groot genoeg zijn, haal je de draad voorzichtig uit de pot. Je zult nu prachtige ijskristallen zien die aan de draad zijn gegroeid.
 7. Leg de ijskristallen op een papieren handdoek om ze te laten drogen en bewonder hun schoonheid.

Dit is een geweldige manier om kinderen te leren over de wetenschap van ijskristallen en tegelijkertijd plezier te hebben met een creatieve activiteit. Het resultaat is vaak verbluffend!

Deze activiteiten zullen niet alleen zorgen voor een onvergetelijke kerstvakantie, maar ook voor waardevolle herinneringen die je met je kinderen kunt delen. Veel plezier!

Lees ook deze blogs

Natuurlijk hebben wij nog veel meer activiteiten voor de kerstvakantie!

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.