Santa & de Pixies – tip voor het kerstthema in de kleuterklas

De kersttijd is in een kleuterklas altijd ontzettend sfeervol. Samen met de kinderen de kerstboom versieren, liedjes zingen en mooie kerstverhalen voorlezen. Voor alle kleuterleerkrachten heb ik een toffe tip: Santa & de Pixies. Ik heb dit pas net ontdekt, en weet zeker dat veel kleuterleerkrachten hier heel blij van zullen worden!

Santa & de Pixies

Een sfeervolle kersttijd met Santa & de Pixies

Ik had nog nooit van Santa & de Pixies gehoord. Wel hebben wij eerder in de klas al met een boek en lessenserie van ‘De Spiekpietjes’ gewerkt. En toen ik eens op de site van die uitgever ging neuzen, kwam ik nog veel meer leuks tegen! Waaronder dus deze boekenreeks van Santa & de Pixies! En daar zijn (net als bij de Spiekpietjes), meerdere verschillende artikelen van te krijgen. In dit geval 2 verschillende prentenboeken, een knuffeltje én een lespakket. Zo kun je van de kersttijd in de klas een hele sfeervolle tijd maken. Maar je kunt deze boeken én het schattige poppetje natuurlijk ook heel leuk thuis gebruiken!

Santa & de Pixies

Het boek: De Pixies komen eraan

Natuurlijk kent iedereen de Kerstman. Maar kennen jullie ook de Pixies? De Pixies zijn kerstelfen, die met hun handige handjes en snelle benen Kerstman helpen. Ze maken samen duizenden geschenkjes. Elke Pixie heeft zijn eigen taak. Er zijn Pixies die zagen, schaven en schilderen. Er zijn er die inpakken, opstapelen en er zijn ook die snoepjes proeven. Maar de bijzonderste Pixies zijn de elfjes die elk jaar de wereld rondvliegen om te kijken wat er op de verlanglijstjes van de kindjes staat. Ze verstoppen zich overal en halen af en toe een grapje uit. Ze vullen de wereld met een magische kerstsfeer! Zit er misschien eentje bij jou thuis?

Kerstsfeer ten top

Het boek ‘Santa & de Pixies – De Pixies komen eraan’ is echt een heerlijk boek om in de sfeer te komen. De platen zijn geen illustraties, maar zijn scenes gemaakt van klei. En daarop is ontzettend veel te zien te ontdekken! De Pixies verstoppen zich graag, dus het is leuk om te kijken of je alle Pixies kunt vinden op de platen. Je blijft gewoon naar de platen kijken, ook omdat er allerlei leuke en grappige details te vinden zijn. In dit verhaal leer je dat er ook Pixies zijn die een beetje hetzelfde doen als de Spiekpietjes, omdat ze bij de kinderen komen kijken hoe ze zich gedragen en wat voor cadeautje ze het allerliefst zouden willen. Een superleuk verhaal dus om voor te lezen deze periode!

poppetje Pixie

Een eigen Pixie

Hoe leuk is het dat je ook een eigen Pixie kunt aanschaffen? Thuis kun je deze bijvoorbeeld ook in je huis verstoppen, elke dag op een ander plekje, en dan kun je kijken of de kinderen deze kunnen vinden.
Ik zie als leerkracht ook heel veel leuke activiteiten die je met de Pixie kunt doen. Je kunt deze natuurlijk bij je boek gebruiken om deze interactief voor te lezen of bij een verteltafel of speltafel inzetten. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voorzetsels mee gaan oefenen. Zet de Pixie achter de kerstboom, zet de Pixie onder de tafel of tussen de 2 stoelen in. En wat nu zo leuk is: voor leerkrachten is er ook een compleet digitaal lespakket!

lespakket

Spelend leren met Santa & de Pixies

Wil je tijdens de kerstperiode in de klas werken over de boeken van Thaïs Vanderheyden, dan is het zeker een goed idee om het digitale lespakket ‘Spelend leren met Santa & de Pixies’ aan te schaffen. Dit lespakket is gemaakt door de auteur van de boeken, samen met Stefanie Lidner, een leerkracht met meer dan 25 jaar ervaring in het kleuteronderwijs.

De lessen hebben allemaal een link met de boeken, dus het is zeker een aanrader om eerst een boek voor te lezen, maar de lessen zijn heel goed ook op zichzelf staand te geven. Je hebt niet persé beide boeken nodig om de lessen aan te kunnen bieden, als je één boek hebt, is dat ook prima!
De lessen zijn geordend in verschillende domeinen: taalactiviteiten, wiskundige activiteiten, muzische vorming, wereldoriëntatie, gym, hoekenwerk en extra’s. Deze lessen kun je onafhankelijk van elkaar geven en door elkaar aanbieden. Ook fijn is dat er al heel veel materialen bij zitten, die je alleen maar hoeft te printen (en eventueel lamineren). Denk bijvoorbeeld aan woordkaartjes, stempelbladen, knijpkaarten en kleurplaten.

De lessen zijn heerlijk afwisselend en ook echt goed geschikt voor de jongste kleuters. Ook staan er veel tips en differentiatiemogelijkheden bij, ook altijd handig! Het enige wat ik wel jammer vond, is dat er bij veel woordkaarten gebruik is gemaakt van hoofdletters. In de klas bieden wij eigenlijk altijd de kleine letters aan. Maar al met al is dit een meer dan bruikbaar lespakket, wat ik zeker de komende kerstperiode in mijn klas zal gaan inzetten!

Winactie Santa & de Pixies

Mocht je nu na het lezen van deze blog ontzettend enthousiast zijn geworden, dan hebben wij goed nieuws!
We mogen namens uitgeverij ‘De Limonadefabriek‘ een set met een prentenboek van Santa & de Pixies én een Pixie knuffeltje weggeven.

Gefeliciteerd Jacqueline

santa en de pixies winactieHoe doe je mee? Laat hieronder een leuke reactie achter waarom jij graag dit leuke pakket wil winnen. Voor een extra winkans kun je ook meedoen op MamaScrapelle of Facebook

Winnaars krijgen binnen 2 weken bericht dat ze hebben gewonnen.

Lees ook deze blogs

Sinterklaas en de spiekpietjes

footer 8
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

14 reacties

  1. Hier een dochter en een schoondochter die voor de klas staan, die zouden dit geweldig vinden, dus doe mee voor hen

  2. Leuk ik doe heel graag mee. Mijn kinderen hebben het nu al over kerst en ze zijn gek op boekjes

  3. Oohh dit lijkt me zo’n leuk boek. Ik heb hier al veel goede dingen over gehoord. Dus ik maak graag kans.

  4. Het lijkt mij ontzettend leuk om dit boek voor te lezen op de speciaal onderwijs school van onze dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.