Het is alweer bijna kerst! Tijd om het huis in kerstsfeer te krijgen. Met een raamschildering kerst is je huis meteen extra versierd. Het staat leuk en is heel eenvoudig om te doen. In deze blog geef ik tips voor 4 verschillende manieren om je raam te versieren. Natuurlijk met een raamschildering of raamtekening, maar ook met een eenvoudig alternatief.
Meteen kerstsfeer in huis met een raamschildering kerst
Een raamschildering is dé manier om meteen wat meer sfeer te brengen in je huis. Natuurlijk zet je in de kerstperiode gezellig je kerstboom, en wellicht versier je je huis nog wel met wat andere decoratie. Maar wil je echt veel sfeer, dan is een raamschildering kerst dé manier. Als je raam aan de voorkant van het huis zit, ziet dat er ook meteen heel gezellig uit vanaf de kant van de straat. Bij mij in de klas maken we elk thema of elk seizoen ook vaak een raamtekening. Dat vind ik altijd heel erg gezellig, en de kinderen en ouders ook. De afgelopen periodes hadden we bijvoorbeeld leuke raamschilderingen voor herfst en Sint op het raam. En nu was het dan weer tijd voor een raamschildering kerst!
Verschillende manieren om je raam te versieren
Maar wat heb je eigenlijk nodig om een raamschildering of raamtekening kerst te maken? Dat ligt er een beetje aan wat voor een soort raamschildering of tekening je wil gaan maken. In de onderstaande blog wil ik de volgende 4 manieren kort toelichten:
- Een raamschildering kerst met plakkaatverf
- Een raamtekening met krijtstift of kalkstift
- Een raamtekening met speciale potloden
- De smokkelmanier voor een snel resultaat: werken met raamstickers
Een raamschildering kerst maken met plakkaatverf
Een raamschildering met plakkaatverf maken, is meteen de meest kleurige en opvallende optie van het stel. Want als je een raamschildering met plakkaatverf maakt, dan is dat meteen in het oog springend en vrolijk van kleur.
Om een raamschildering met raam verf te maken, heb je het volgende nodig:
- plakkaatverf*
- Plastic bordjes* of schoteltjes voor de verf
- een kwast* (of kwasten in verschillende diktes)
- een sponsje
- eventueel een (zwarte) raamstift*
- doekje om de foutjes weg te poetsen
- eventueel een voorbeeld van een tekening
Je kunt een eigen tekening maken, maar ook een voorbeeld namaken. Kies dan voor een kleurplaat, die je natekent of overtrekt op het raam. Hoe meer details, hoe moeilijker je het jezelf maakt.
Ik vind het mooi als de lijnen ook op het raam zwart zijn, dat maakt de tekening in mijn ogen echt meer af. Ik begin met de zwarte lijnen. De tekening die ik na heb gemaakt, heb ik op de buitenkant van het raam geplakt. Je trekt dan eerst de lijnen over. Dit doe ik met een zwarte raamstift.
Wanneer alle lijnen staan, kun je de tekening in gaan kleuren met plakkaatverf. Ik doe dit vaak door te tamponneren. Wanneer je tamponneert, blijft de verf beter zitten. Wanneer je echt met stroken gaat verven, zal je merken dat als de raam verf opgedroogd is, deze sneller af zal gaan bladderen. Maar ik ken ook mensen die prachtige tekeningen kunnen maken door met stroken te verven.
Zorg er elke keer wel goed voor dat je pas verder werkt als de vorige laag goed droog is, anders gaat het vlekken. Wil je de kleur intenser, dan kun je een tweede laag eroverheen zetten als de eerste laag droog is.
Een raamtekening met krijtstift of kalkstift
Deze manier van raamtekeningen maken zie je vaak in deze kerstperiode. Waarom is een raamschildering kerst met krijtstiften een goed idee? Dat heeft een aantal redenen. Het eerste is dat je niet zoveel materialen nodig hebt. Alleen een krijtstift is al voldoende om te kunnen starten. Daarnaast is dit een vrij eenvoudige manier om een raamtekening te maken, het is lekker intuïtief en eigenlijk iedereen kan er wel wat leuks van maken. Je wist je fouten makkelijk uit, en kunt daarna anders gewoon weer opnieuw beginnen.
Maar misschien wel de belangrijkste reden dat een tekening met krijtstift juist in de decembermaand zo leuk is, is het feit dat het al vroeg donker is, dus dat je heel de avond ook kunt genieten van je gezellige raamtekening. Want juist in het donker zie je de witte tekening heel erg goed!
Aan de slag met een raamtekening kerst met krijtstift
Wat heb je nodig om?
- Een krijtstift (deze zijn er in verschillende kleuren, maar wit wordt het meest gebruikt)
- Een voorbeeld of eigen ontwerp
- Een doekje om eventuele foutjes meteen te corrigeren (droge vaatdoek met een nat puntje)
Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat het raam waarop je de tekening gaat maken schoon is. Dan pakt de krijtstift het beste én kun je optimaal genieten van je raamtekening.
Als je kiest voor het werken met een voorbeeld, dan plak je de tekening op de buitenkant van het raam. Zelf plak ik deze altijd vast met kleefgum*, zodat je later geen lelijke plakbandresten op het raam ziet.
Daarna kun je aan de slag met tekenen. Of overtrekken, als je kiest voor een voorbeeld wat je op het raam plakt. Voordat je start, moet je de krijtstift even goed schudden. Als de krijtstift nog helemaal nieuw is, dan moet je eerst even een keer of 15 tot 20 op een papiertje pompen, totdat de inkt in de punt zit.
Eventuele foutjes kun je meteen corrigeren door het foute lijntje met een doekje weg te halen.
Ik doe dit meestal door een hoekje van het doekje nat te maken, hiermee de foutjes weg te poetsen en het daarna met de rest van het doekje even droog te maken.
Als je een raam met dubbelglas hebt, is dit in het begin even wennen, maar als je hier eenmaal aan gewend bent, heb je al snel een mooie raamtekening gemaakt!
Nóg een manier om met een raamschildering kerst aan de slag te gaan
En dan is er nog een manier om aan de slag te gaan met een raamtekening voor de kerst. Dit jaar heb ik dit in mijn eigen kleuterklas gedaan. Kinderen vinden het vaak ontzettend leuk om mee te helpen. Want hoe leuk is het om lekker op de ramen te mogen tekenen? Dat mag normaal natuurlijk nooit, maar met dit soort speciale gelegenheden kan het dan toch een keertje.
Als je kinderen wat ouder zijn en een vaste hand hebben, kunnen ze ook zelf best goed met een krijtstift aan de slag. Maar voor jongere kinderen is dat nog wel lastig. Zeker vanwege het dubbele glas én het feit dat een raamstift vlekken geeft als dit nog niet droog is en je hier dan met je hand langs gaat.
En zelf op het raam schilderen is natuurlijk ook leuk, maar misschien moet je je verwachtingen voor het resultaat dan niet té hoog leggen. Want schilderen met verf is echt best lastig.
Een manier om jonge kinderen toch aan de slag te laten gaan met een raamtekening kerst is het gebruik van zogenaamde Woody’s*. Dat zijn potloden waarmee je bijvoorbeeld op het raam kunt tekenen. Maar ik gebruik ze in de klas ook om op de tafels te laten tekenen. Deze potloden werken namelijk als kleurpotloden, aquarelpotloden of als waskrijt. En je kunt deze tekeningen er dus ook zo weer razendsnel afwassen, gewoon met een natte doek! Er is zelfs een speciale puntenslijper* voor woody’s!
Wil je toch dat je raam niet helemaal ondergekladderd wordt, dan kun je een gerichte opdracht geven. Ik heb de kinderen eerst een ontwerp laten maken op papier. En zo zijn er echt hele leuke raamtekeningen ontstaan, waar de kinderen ook heel trots op zijn!
De smokkelmanier om je raam te versieren: met raamstickers
Tja… deze manier is natuurlijk gewoon smokkelen. Maar ik wil het toch even noemen, want je kunt ook je raam ontzettend leuk versieren met raamstickers*. Heb je dus een keer weinig tijd, dan is dit een hele fijne én snelle optie. En kinderen vinden dit ook heel leuk om bij te helpen!
Je kunt deze op verschillende plekken online bestellen, maar ook in grote winkelketens kun je elk seizoen wel leuke raamstickers vinden. Wij hebben ze thuis ook vaak, een soort gelstickers* óf van die statische raamstickers, die je het jaar daarna gewoon weer opnieuw kunt gebruiken.
Denk aan landschappen*, kerstballen*, kerstdorpjes*, glow in the dark* er is echt van alles!
Ideeën voor een raamtekening of raamschildering kerst
Maar wat kun je nu maken voor een raamtekening? Soms ben je even inspiratieloos, en dan heb je even wat ideetjes nodig. Hier een kleine opsomming van ideeën voor een raamschildering kerst: kerstboom, kerstboom met versiering zoals kerstballen en slingers, een kerstman of kerstvrouw, een gingerbread mannetje (oftewel peperkoek poppetje), een besneeuwd kersthuisje, een kerstbal, een zuurstok, rendier, cadeautjes, een sneeuwpop, kerststal of een mooie tekst. Versier natuurlijk rijkelijk met sterren.
Vind je het lastig om zelf zo maar wat te verzinnen? Dan is Google je beste vriend. Typ een zoekterm in (in het Engels krijg je vaak net wat meer zoekresultaten) en dan komt er heel wat tevoorschijn. Ik typ daar ook vaak de term ‘coloring of printable’ bij, en dan krijg je vaak wat kleurplaten.
Wil je nog meer lezen over raamtekeningen of raamschilderingen maken? Lees dan zeker ook onze andere blogs hierover. Er staan nog veel meer tips in en voorbeelden, dus kijk zeker even!
- Raam verf – een raamschildering maken herfst of lente
- Raamschildering Sinterklaas – Met gratis download voor een raamtekening
- Zelf een raamtekening maken – een activiteit voor de lente en Pasen
Lees ook deze blogs
- Kerstknutsels met foamstickers
- theedoos knutselen
- adventskalender voor kinderen
- knutselen met handen en voeten
- kerstvakantie knutselactiviteiten
- zelfgemaakte kerstbomen
- glitterbaas projecten feestdagen
- kerstkaart maken met kinderen
- kerstknutsel activteiten met kinderen
- ravensburger 3d puzzel ginger breadhouse
- kerstkaarten maken met kinderen scrapbooking
- kerstkaarten maken voor beginners scrapbooking
- kerstspeurtocht
- verkleedspel voor de feestdagen
- kerstknutselen met kinderen
- de leukste kerstfilms
- adventkalender knutselen
- makkelijke kerstknutsels
- kerststallen voor kinderen
- koekhuisjes maken gingerbreadhuis
- last minute kerstcadeaus
- activiteiten voor de kerstvakantie met kinderen
- Finest borrelplanken
- Stuff-a-loons
- Teddy’s kerstfeest
- Intratuin zevenhuizen
- Kerstpakketten voor kinderen
- Persoonlijke cadeautjes voor kerst
- vilten kerstboom
- kerstopdrachten voor volwassenen
- the grinch kerstavonturen
- Santa en de pixies