Skip to Content

Kikkervisjes in de klas – hoe doe je dat?

Ik vind het in de lente altijd geweldig om kikkervisjes in de klas te hebben. Voor de kinderen is dit ontzettend interessant en leerzaam. Zo maken ze de hele metamorfose van kikkerdril tot kikkertje mee. Misschien lijkt het jou ook leuk om in de lente kikkervisjes in de klas te hebben, of misschien wel thuis, maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken. Lees dan zeker deze blog met tips!

Kikkervisjes in de klas

Een leerzame ervaring: kikkervisjes in de klas

Ik heb jaren geleden echt een aantal jaar op rij kikkervisjes in de klas gehad. Nu vond ik het dit jaar wel weer tijd om dit weer eens te doen. Ik ga je er wel vast bij zeggen: als je dit ook wil doen (thuis of in je klas), dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier best wat tijd in moet steken. Niets zo zielig als kikkervisjes die verpieteren omdat ze te weinig verzorging krijgen. Eigenlijk is het verzorgen van de kikkervisjes niet heel moeilijk, maar je moet even weten wat je moet doen. En het elke dag even wat aandacht, tijd en liefde geven. Want ben zeker lief voor je kleine huisdiertjes!

kikkervisjes in de klas

Beschermde diersoort

Let op: kikkers zijn beschermde diersoorten. Je mag dus geen kikkers vangen. Maar je mag wél kikkerdril van de bruine en groene kikker meenemen uit de sloot. Deze kun je dan thuis of in de klas verzorgen, en zo de hele metamorfose meemaken. Zodra de eitjes zijn uitgegroeid tot kikkers, kun je ze het beste zo snel mogelijk terugbrengen naar de sloot. Dit vanwege verschillende redenen:

  • Kikkers zijn beschermde diersoorten, en door ze terug te zetten, draag je bij aan het voortbestaan van deze diersoort (er overleven in je klaslokaal binnen veel meer kikkertjes dan wanneer ze in de sloot opgroeien en opgegeten worden).
  • Zodra kikkervisjes in de klas kikkers zijn geworden, gaan ze ook andere dingen eten. Het zijn dan geen planteneters meer, maar ze hebben andere voedingsbehoeftes. Het is dan echt heel lastig om ze voldoende te blijven voeren, ze zullen dan als je dat niet goed doet snel overlijden.
  • Zodra het kikkertjes zijn geworden, gaan ze ook springen natuurlijk. Zorg ervoor dat je bak voorzien is van een deksel met gaatjes of bijvoorbeeld is afgedekt met gaas. Maar beter is het om ze zo snel mogelijk terug te zetten op de plek waar je ze hebt gevonden.
kikkervisjes in de klas

Hoe richt je een bak in voor kikkervisjes in de klas?

Als je een bak voor kikkervisjes in de klas gaat maken, zorg er dan voor dat je alle spullen hebt, voordat je de kikkervisjes haalt. Wat heb je nodig?

  • Een aquarium of grote bak van plastic. Zorg ervoor dat deze bak groot genoeg is, in ieder geval voldoende hoog. Je hebt al snel meer kikkervisjes dan je denkt als je een klontje dril hebt.
  • Waterplanten. Zorg ervoor dat je waterplanten hebt. Deze zorgen voor zuurstof! Deze kun je zo ook bij een dierenspeciaalzaak kopen.
  • Stenen en kiezelstenen. Bedek de bodem met de kiezelstenen en zorg ook voor wat grotere stenen. Je kunt er eventueel ook een laagje zand onder doen op de bodem.
  • Grote takken of stukken hout. Zorg ervoor dat je stukken hout of takken hebt die blijven drijven op het water. Zodra de kikkervisjes kikkers worden, verdwijnen hun kieuwen en hebben ze ook een plek nodig om op te kunnen zitten of aan te kunnen hangen om uit te rusten.
  • Slootwater. Zorg ervoor dat je de bak steeds vult met slootwater.

Zodra je alle spullen hebt, kun je de kikkervisjes in de klas laten komen! Zorg ervoor dat de klont kikkerdril niet te groot is. Je verkijkt je al snel op de hoeveelheid kikkervisjes. 5 a 10 per liter water is voldoende! Zodra ze allemaal echt wat groter worden (echte dikkopjes zijn), eten ze flink en poepen ze ook flink. Het water zal dan dus snel vervuilen en ook het zuurstofgehalte in het water is dan minder als ze met zoveel zijn.

Op de site van IVN lees je meer informatie en kun je een filmpje zien!

Wat eten kikkervisjes?

Kikkervisjes zijn planteneters. Zodra ze net uit het ei komen, kunnen ze wel even vooruit, want ze gaan eerst het dril opeten. Dat zit vol voedingsstoffen. Meestal hoef je de eerste twee dagen dus geen extra voer te geven.
Daarna eten ze plantaardig materiaal en algen. Natuurlijk kun je dat ook uit de sloot vissen, maar je kunt ze ook voeren met deze dingen:

  • Dun gesneden plakjes komkommer
  • Dun gesneden plakken tomaat (dat vinden ze echt heerlijk!)
  • Sla

Als de kikkervisjes in de klas wat groter worden, kun je ze ook visvoer gaan voeren. (van die vlokken). Maar pas op, zodra het kikkertjes worden, zijn het geen herbivoren meer. Ze hebben dan ander voedsel nodig. Ook hebben ze voldoende voedsel nodig, anders kunnen ze elkaar gaan opeten.
Wat goed werkt, is als je bij de dierenspeciaalzaak rode muggenlarven gaat halen. Die kun je daar gewoon in een zakje halen. Als je dat in het water erbij gooit, kunnen je kikkertjes weer even vooruit.

tomaat in aquarium

Hoe moet je kikkervisjes in de klas verzorgen?

Het maken van de bak of het aquarium voor de kikkervisjes is niet ingewikkeld. Je moet er wel voor zorgen dat je ze een goede verzorging geeft. Dat wil dus zeggen dat je ze elke dag voldoende eten geeft en de oude restjes voedsel eruit haalt. De schilletjes van de tomaat zakken naar de bodem, en oud voedsel gaat liggen rotten.
In rottend water hebben de kikkervisjes minder overlevingskansen en zullen waarschijnlijk dood gaan. Het is dus belangrijk dat je oude etensresten eruit haalt, maar ook kikkervisjes die zijn overleden.

Ook moet je ervoor zorgen dat je het water regelmatig verschoont. Als je veel kikkervisjes hebt, kun je dit het beste elke dag doen. Je kunt vieze restjes eruit halen met een zeef.
Ik haal altijd ongeveer de helft van het water eruit (ik zorg dat er altijd wat beweging zit in het water, zodat het vieze water en de poep ook gaat drijven, anders schep je vooral het schone oppervlaktewater weg). Dat water vervang ik weer door schoon water. Het beste is om dit te doen met vers slootwater. Hier zitten ook algen in, en dat is voor de kikkervisjes in de klas prettig. Ook regenwater is heel geschikt.
Kraanwater wat minder. Het kan wel, maar zorg dat je niet teveel kraanwater toevoegt, en dat je dit eerst op de juiste temperatuur laat komen. Van een te groot temperatuurverschil gaan de kikkervisjes dood.
Zet de bak met kikkervisjes ook niet in de volle zon!

Veel plezier met de kikkervisjes in de klas!

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog voldoende informatie hebt gekregen over het houden van kikkervisjes in de klas. Besef ook dat dit een project is wat echt wel een aantal weken in beslag neemt. Het duurt vaak wel zo’n 6 weken voordat een kikkervisje pas achterpootjes krijgt. Na ongeveer 3 maanden zijn het kikkertjes. Als je dit project in de klas doet, besef dan dat de meivakantie hier vaak tussen valt. Bij mij in de klas gaan de kikkervisjes vaak dan bij iemand logeren (soms ook in 2 delen, dus bij 2 kinderen, om zo eventueel de overlevingskansen te spreiden….) En dan heb je voor de zomervakantie kleine kikkertjes!

kikkervisjes in de klas

Wil je zelf een bak voor je kikkervisjes in de klas gaan inrichten? Hieronder wat voorbeelden van wat je kunt gebruiken.

footer 8
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.