Zelf een raamtekening maken – een activiteit voor de lente en Pasen

Op meerdere momenten in het jaar ga ik aan de slag om het huis feestelijk te versieren. Natuurlijk in de decembermaand, maar ook in het voorjaar. Zelf een raamtekening maken hoort daar natuurlijk bij. Dit hoeft natuurlijk niet alleen tijdens de feestperiodes, een raamtekening maken kan het hele jaar door. Dat zie je ook veel bij scholen en kinderdagverblijven terug: als ze een nieuw thema hebben maken ze ook een nieuwe raamtekening.  

raamtekening maken pasen

Fantasie bij zelf een raamtekening maken

Door zo’n raamtekening ziet je huis er meteen gezellig uit. Het mooie van zelf een raamtekening maken is dat je er al je fantasie in kwijt kunt: je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het maken.
En heb je zelf niet zoveel ideeën? Ook op internet zijn er veel kant en klare raamtekeningen te vinden. Daar later meer over bij de tips.

raamtekening maken lockdownparenting thuisonderwijs

Wat heb je nodig?

  • Een krijtstift* (deze zijn er in verschillende kleuren*, maar wit wordt het meest gebruikt)
  • Een voorbeeld of eigen ontwerp
  • Een doekje om eventuele foutjes meteen te corrigeren. Zelf kies ik er altijd voor om een vaatdoekje te gebruiken, en deze aan één punt nat te maken. Zo kun je gemakkelijk even met het natte puntje het foutje weghalen, en het daarna droog maken, zodat je snel verder kunt tekenen.
hello spring raamtekening

Aan de slag:

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat het raam waarop je de raamtekening gaat maken schoon is, zo pakt de krijtstift het beste.
Als je kiest voor het werken met een voorbeeld, dan plak je de tekening op de buitenkant van het raam. Zelf plak ik deze altijd vast met kleefgum, zodat je later geen lelijke plakbandresten op het raam ziet.

Vervolgens kun je gaan beginnen met de raamtekening maken. Dit doe je door zelf te tekenen of het sjabloon over te trekken. Voordat je start, moet je de krijtstift even goed schudden. Eventuele foutjes kun je meteen corrigeren door het foute lijntje met een doekje weg te halen.
Als je een raam met dubbelglas hebt, is dit in het begin even wennen, omdat er een afstand is tussen overtrekken, maar als je hier eenmaal aan gewend bent, heb je al snel een mooie raamtekening gemaakt!

raamtekening maken

Wat hebben wij nu zelf voor raamtekening gemaakt?

Omdat het nu bijna lente is, zijn we aan de slag gegaan om vrolijke raamtekeningen te maken met konijnen, kuikens en natuurlijk heel veel bloemen.
Toen de kinderen jonger waren, maakte ik de raamtekeningen zelf, maar nu ze wat ouder zijn vinden ze het zelf heel erg leuk om mee te helpen en hun eigen raamtekening te maken.
De kinderen werken met een voorbeeld wat ik achter het raam heb geplakt, maar versieren het daarna nog naar eigen inzicht.
Mijn meiden waren uiteindelijk erg trots op het resultaat!
Ook met Sinterklaas en Kerst hebben we leuke raamtekeningen gemaakt. Dit kan dus bij elk seizoen of feest!

Tips:

  • Je kunt heel veel leuke ideeën vinden om een raamtekening te maken. Zoek voor het betreffende thema of onderwerp kleurplaten via een zoekmachine. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘kleurplaat paaskuiken’ of ‘coloring easter bunny’ kom je heel veel leuke ideeën tegen.
  • Vind je het lastig om deze tekeningen uit de losse pols te maken, dan kun je deze natuurlijk uitprinten. Als je de tekening liever op een groter formaat wil, kun je via een site als ‘Blockposters’ gemakkelijk je tekening over meerdere pagina’s verdelen.

Ik ben benieuwd: heb jij al weleens een raamtekening gemaakt?

Kijk ook deze creatieve paasblogs

Footer1


Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.