Evergreen, liefde voor groenten in beeld. Inspirerend.

Love, ageless and evergreen. Barbara Streisand zong erover. Anders Schonnemann heeft er foto’s van gemaakt. Al gaat de liefde dan nu over groenten. De recepten zijn van Mikkel Karstad. Ik weet niet wie, wie vroeg, maar de heren hebben in ieder geval een prachtig foto annex receptenboek gemaakt. Toen ik het voor het eerst Evergreen, de Scandinavische groentekeuken, in handen kreeg was ik verrukt. Wat een machtig mooi ontwerp. Eigenlijk is dit boek te mooi om uit te koken, maar de recepten zijn het zeker waard om uit te proberen. En anders kan je altijd nog naar de prachtige foto’s staren. Een parel voor het oog en een juweeltje in je boekenkast: Evergreen.

Evergreen. Foto’s en recepten

recept van pap met groenten uit Evergreen de Scandinavische groentekeuken bijzonder kookboek van Mikkel Karstad over de liefde van groenten. Een receptenboek met prachtige foto's

Evergreen de Scandinavische groentekeuken, is in feite een receptenboek. De foto’s en het ontwerp stelen de show. Op het moment dat je het boek in handen krijgt garandeer ik je dat je verrukt bent. De kaft nodigt uit om liefdevol te strelen voordat je deze open doet. Dan komt een wereld van liefde je tegemoet. Evergreen, liefde voor groenten. En dan de recepten. Die zijn zeker bijzonder, maar wel toegankelijk.

Het recept van wortelsoep is dat bijvoorbeeld. Je kan dit eventueel ook in combinatie met pompoen klaarmaken. Wortel en pompoen doen het altijd goed samen. Een echte Evergreen! Ook een mogelijkheid om restjes van groenten te verwerken en zo voedselverspilling tegen te gaan.

Evergreen de Scandinavische groentekeuken, koken uit de natuur

koken uit de natuur

Evergreen de Scandinavische groentekeuken, bracht me terug naar mijn jeugd waarin mijn ouders vertelden wat de verschillende plantjes waren die we zagen. Daar kwam ik er een aantal van tegen in het boek. Wellicht dat ik niet zo snel ga koken met klaverzuring, brandnetels, koolzaadbloemen, beukenblad en sparrenscheuten. Ik zou wel weten wat het is en dat je het in de natuur kan vinden.

Mikkel Karstad werkt ook veel met bloemetjes van kruiden, zoals bieslook en koriander. Dat zal je in de supermarkt niet vinden. Kruiden uit je eigen moestuintje is dan geen overbodige luxe. Ik weet zeker dat je groenten nog nooit op deze manier hebt aanschouwd. Evergreen is een hebbeding. Is het niet voor de recepten, dan toch zeker voor de foto’s. Evergreen is een mooi cadeau voor jezelf of voor iemand anders.

Mikkel Karstad & Anders Schonnemann, makers van Evergreen de Scandinavische groentekeuken

prachtige foto van groenten uit het kookboek Evergreen

Mikkel Karstad is chefkok en Anders Schonnemann is fotograaf. Beiden hebben een voorwoord geschreven in Evergreen de Scandinavische groentekeuken. Dat verdienen ze ook beiden. Ze hebben Evergreen ook echt samen gemaakt. In het voorwoord komt hun liefde voor groenten, en het verbeelden daarvan, naar voren.

Mikkel Karstad vertelt dat groenten spannend en inspirerend zijn om mee te werken. Ze veranderen van smaak en karakter naar gelang het jaargetijde en de weersomstandigheden. Hoe hij dat dan verwoordt met als voorbeeld de wortel. Dan krijg je er al zin in.

En ook Anders Schonneman verwoordt heel goed wat hij wilde doen met Evergreen de Scandinavische groentekeuken. Verschillende seizoenen met bijbehorende groenten zijn gepasseerd en het daglicht is veranderd, terwijl de lange, lichte zomeravonden overgingen in heldere herfstdagen. Dat is Evergreen de Scandinavische groentekeuken. Liefde voor groenten in beeld.

Evergreen de Scandinavische groentekeuken

Wortelsoep met kardemomyoghurt, geroosterde kikkererwten, amandelen en bieslook(bloemetjes)

Uit: Evergreen de Scandinavische groentekeuken

Ingrediënten

  • 50 gram gedroogde kikkererwten (of uit blik of pot)
  • 500 gram wortels
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 3 eetlepels room
  • 1 steranijs
  • 1 takje rozemarijn (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn)
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 1 liter water
  • zout en versgemalen peper
  • 1 theelepel gekneusde kardemom
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 200 ml. Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 25 gram amandelen, fijngehakt (of amandelschaafsel)
  • 1 handvol bieslook(bloemetjes)

Bereidingswijze wortelsoep uit Evergreen de Scandinavische groentekeuken

  • Bij gebruik van droge kikkererwten: Week de kikkererwten 24 uur in koud water. Doe ze vervolgens in een pan, giet er schoon water over en breng ze aan de kook. Kook de kikkererwten in 40-45 minuten zacht, giet ze af en houd ze apart.
  • Schil de wortels, pel de sjalot en knoflook en hak alles in kleinere stukken.
  • Verwarm de olie in een pan en bak de sjalot, knoflook, chili en steranijs snel op hoog vuur.
  • Voeg dan de rozemarijn toe en laat 4-5 minuten sauteren tot de wortel wat kleur krijgt.
  • Voeg het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp en het water toe.
  • Breng aan de kook en laat de soep 15- 20 minuten koken tot de wortels zacht zijn, maar nog wat van hun frisse smaak behouden hebben.
  • Neem het takje rozemarijn uit de soep.
  • Voeg de room toe en laat de soep nog eens 2 minuten koken.
  • Doe de soep in een blender en mix hem glad of gebruik een staafmixer.
  • Breng op smaak met zout, versgemalen peper en een beetje citroensap
  • Doe de soep weer over in de pan en houd hem warm.
  • Roer de kardemom, citroenrasp, zout en versgemalen peper door de yoghurt en laat 5 minuten staan om alle smaken te laten intrekken.
  • Rooster de kikkererwten in een koekenpan met wat olie tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de amandelen toe en rooster ze 30 seconden mee.
  • Kruid met zout en versgemalen peper.
  • Doe de warme soep in kommen met een flinke dot kardemomyoghurt de geroosterde kikkererwten en de amandelen, gegarneerd met bieslookbloemetjes.
  • Besprenkel de wortelsoep met een beetje olijfolie.
wortelsoep uit kookboek Evergreen gemaakt door Lweethetwel foodblogger bij MamaScrapelle
Eetsmakelijk!

Specificaties Evergreen de Scandinavische groentekeuken

Evergreen de Scandinavische groentekeuken bijzonder kookboek van Mikkel Karstad over de liefde van groenten. Een receptenboek met prachtige foto's

Auteur: Mikkel Karstad | fotograaf: Anders Schonnemann |Uitgever: Terra| 9789089898241 | februari 2020 | 236 pagina’s |meer informatie vind je hier

Veggie-Challenge

veggie challenge elles lweethetwel proveg

Op 1 maart is de Veggie-Challenge van start gegaan. Meedoen kan nog steeds! Schrijf je in via mijn persoonlijke pagina bij Proveg. Door één maand meer plantaardig te eten bespaar je persoon: 2 dierenlevens, 36 kg co2, 36.000 liter water en 66 m2 landbouwgrond.

Footer5
L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Onder de rubriek Lweethetwel plaats ik iedere zaterdag een blog over onderwerpen die te maken hebben met (h)eerlijke producten; gezond leven en eten. Met ook aandacht voor jezelf. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Ik kook graag, probeer graag nieuwe recepten uit. Recent minder vlees gaan eten. Vandaar deze vaste rubriek. En zo af en toe zal ook een van mijn collega-bloggers een blog plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.