Gezonde Mac and Cheese, een eenvoudig recept

Toen ik au pair in New York was, heb ik echte mac and cheese leren kennen. Dit is heerlijk comfortfood, maar zo heftig en zwaar. Nog steeds heb ik hier soms trek in, maar ik heb ook een gezondere variant die ik klaarmaak. Met groente erin! En met volkoren macaroni. Let wel op dat er kaassaus ingaat en dit dan weer niet gezond is. Mijn gezonde Mac and Cheese is een perfecte middenweg, en net zo lekker.

Gezonde Mac and Cheese

Recept Gezonde Mac and Cheese

  • 650 gram tomaat
  • 500 gram macaroni
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • Blikje tomatenpuree
  • Prei (kleine prei of een halve grote)
  • Paprika
  • Paprika poeder 3 theelepels
  • Peper en zout
  • 2 takjes tijm of theelepeltje tijm
  • Klein kopje water
  • Olijfolie om in te bakken
  • 500 gram bechamel saus (kant en klaar of zelf maken)
  • 150 gram kaas voor de kaassaus
  • Extra eventueel nog kaas en een frisse salade
ingredienten recept

Bechamelsaus

Koop dit kant en klaar of maak het zelf. Dit doe je door 50 gram roomboter in een steelpannetje te laten smelten. meng er dan 60 gram tarwebloem door en laat dit in ongeveer 3 minuten garen. Voeg scheutje voor scheutje in totaal 500 ml melk toe. Telkens een beetje, goed roeren met een garde en weer wat. Breng op smaak met peper en zout. Voor deze gezonde Mac and Cheese voeg je daarna nog 150 gram kaas toe, roer het goed en klaar is je kaassaus. De kant en klare fles doe je in een pan en als dit warm is voeg je de kaas al roerend toe.

bechamel

Mac and cheese met groente

Ik begin met de ui en knoflook fijnsnijden, de prei in smalle halve ringen en de paprika in blokjes. Ik kies ervoor om de tomaten in mijn hakmolen fijn te maken met de tijmblaadjes, peper en zout. Gebruik je dit niet? Snij dan alle tomaten in kleine blokjes en doe hierover wat peper en zout.

Na het snijden zet ik een grote pan met water op het vuur voor de macaroni. Ik bereid dit zoals de verpakking aangeeft.

Ondertussen verwarm ik wat olie in een pan en ik fruit de ui en knoflook voor 3 minuutjes aan. Dan voeg ik 3 theelepels paprika poeder toe, roer het goed en laat het nog even 3 minuten aanbakken. Blijf wel roeren. De paprika, prei en tomatenpuree voeg ik toe en ook dit mag weer even 3 minuten bakken met regelmatig roeren. Nu mag het tomatenmengsel erbij, een klein kopje water en laat dit zachtjes pruttelen als het goed geroerd is. Doe dit voor 15 minuten.

Mixen maar

Maak ondertussen je kaas bechamelsaus, giet de macaroni af en proef of je tomatensaus op smaak is. Breng op smaak met peper, zout, bouillonpoeder of sojasaus. Dan gaan we de gezonde Mac and Cheese maken! Voeg de macaroni toe aan je tomatensaus, roeren, voeg de kaas bechamelsaus en weer goed roeren. Klaar is je gezonde Mac and Cheese! Lekker met wat extra kaas en een frisse salade met balsamico.

of

Schep het in een ovenschaal, gratineer met kaas en bak af in een oven van 200 graden totdat er een mooi korstje opkomt.

Ik eet de Gezonde Mac and Cheese de eerste dag normaal uit de pan en de tweede dag maak ik er een ovenschotel van. Lekker voor 2 dagen eten! En de tweede dag is het altijd lekkerder als je zelf kookt. De smaken zijn dan zo lekker ingetrokken.

Gezonde Mac and Cheese

Tips

  • De kaas bechamelsaus is wat tam, wil je het kaziger? Voeg dan meer toe, of varieer met de kaas die je gebruikt. In Amerika is cheddar veelgebruikt!
  • Ik gebruik graag gerookt paprikapoeder maar normale is ook prima
  • Als smaakmakers gebruik ik altijd sojasaus of bouillonpoeder. Dit is een fijne umami smaakmaker die je in bijna elk recept wel kan gebruiken
  • Deze Gezonde Mac and Cheese is lekker met wat chilipoeder voor een pittige variant

Handige linkjes

Gezonde Mac and Cheese
Footer1
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.