Skip to Content

Raam verf – een raamschildering maken herfst of lente

Als juf vind ik het heerlijk om elk thema of seizoen mijn klas helemaal in te richten passend bij dat moment. En ook thuis vind ik het superleuk om af en toe een raamtekening te maken. Thuis doe ik dat vaak met raamstiften. Maar met verf kun je ook hele toffe raamschilderingen maken. Maar… een raamschildering herfst of lente met raam verf maken: hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog lees je onze tips.

een raamschildering maken met verf

Een raamschildering maken met raam verf: wat heb je nodig?

Een goed begin is het halve werk. Niets zo vervelend als beginnen en er dan halverwege achter komen dat je toch niet de juiste spullen in huis hebt. Om een raamschildering met raam verf te maken, heb je het volgende nodig:

 • plakkaatverf*
 • Plastic bordjes* of schoteltjes voor de verf
 • een kwast* (of kwasten in verschillende diktes)
 • een sponsje
 • eventueel een (zwarte) raamstift*
 • doekje om de foutjes weg te poetsen
 • eventueel een voorbeeld van een tekening
verf

Aan de slag raamschildering herfst – plakkaatverf op raam

Als je al je spullen klaar hebt staan, kun je aan de slag! Best even spannend in het begin, zo die eerste verfstrepen op een schoon raam zetten. Maar besef je: de raam verf kan er altijd weer af! Wees dus zeker niet bang om het gewoon te proberen.
Je kunt een eigen tekening maken, maar ook een voorbeeld namaken. Dat doe ik meestal. Ik kies dan voor een kleurplaat, die ik nateken op het raam. Doe je dit voor het eerst, kies dan zeker niet voor een tekening met te veel details. Hoe meer details, hoe moeilijker je het jezelf maakt.

Ik vind het mooi als de lijnen ook op het raam zwart zijn, dat maakt de tekening in mijn ogen echt meer af. Ik begin met de zwarte lijnen. De tekening die ik na heb gemaakt, heb ik op de buitenkant van het raam geplakt. Je trekt dan eerst de lijnen over. Dit doe ik met een zwarte raamstift.

Verder met je raamschildering

Wanneer alle lijnen staan, kun je de tekening in gaan kleuren met plakkaatverf. Ik heb dit gedaan door te tamponneren. Wanneer je tamponneert, blijft de verf beter zitten. Wanneer je echt met stroken gaat verven, zal je merken dat als de raam verf opgedroogd is, deze sneller af zal gaan bladderen.

Ik weet trouwens wel dat er ook mensen zijn die prachtige raamschilderingen maken door met stroken te verven, maar dat is echt heel moeilijk en oogt vaak slordig als je dit nog niet zo goed kan. (en kan dus snel gaan bladderen). Let er wel op dat de zwarte lijnen van de krijtstift of raamstift vaak nog een tijd nat blijven. Wanneer je hier overheen gaat met de plakkaatverf, kan dat zwarte vlekken geven. Zorg er dus voor dat je daar naast blijft met je raam verf. Nu is het alleen nog een kwestie van je tekening helemaal inkleuren en deze op laten drogen.

een raamschildering maken met verf

Extra tips voor het maken van een raamschildering met raam verf

Ik heb ook nog een aantal extra tips op een rijtje gezet voor het maken van een raamschildering met raam verf, wellicht is dat ook nog handig:

 • Zorg dat het raam schoon is als je start. Op een schoon, vetvrij raam blijft de verf beter zitten.
 • Wil je een kleurplaat vergroten, dan kun je daarvoor de website ‘blockposters‘ gebruiken. Je kunt dan precies kiezen hoe groot je je afbeelding wil maken.
 • Je kunt de lijnen van je tekening ook tekenen met een whiteboardmarker*. Teken de tekening eerst in zijn geheel, en je kunt dan beetje bij beetje de lijntjes uitvegen met een doekje als je daarbij in de buurt bent, en dan vervolgens die lijn zetten met plakkaatverf. De lijn kun je dan met plakkaatverf maken met een dun kwastje, de binnenkant van je tekening tamponneer je.

plakkaatverf op raam

 • Het is handig om verschillende maten kwasten te hebben. Sommige kleine stukjes zijn handig om met een fijn kwastje te tamponneren.
 • Moet je grote stukken tamponneren, gebruik hier dan een sponsje voor. Dit werkt voor grote stukken eenvoudig en snel.
 • Ben je nog niet tevreden met de intensiteit van de kleuren, wacht dan tot de raam verf droog is en breng nog een laagje extra op. Wanneer je een extra laag probeert te zetten over de natte verf, gaat het slordig worden.
 • Wil je de raamtekening verwijderen, dan kun je dit het beste doen met een raamkrabber of glaskrabbertje*. Gewoon even krabben en de resten die eraf vallen met een veger of blik of stofzuiger opdoen.
een raamschildering maken met verf

Alternatieven voor een raamschildering met raam verf

Ik vond het de eerste keer dat ik aan de slag ging met een raamschildering met raam verf best nog wel lastig. Wanneer je dit wat vaker doet, gaat het steeds wat beter. Heb je een keer geen zin om een raamtekening met plakkaatverf te maken, dan zijn er natuurlijk nog veel meer alternatieven voor een mooie versiering op je raam.

Ten eerste kun je natuurlijk ook een raamtekening maken met krijtstiften. Wil je hier meer over weten, lees dan zeker onze blogs hierover! Ook daar geven wij handige tips hoe je dit het beste kunt doen.

Ook kun je aan de slag gaan met speciale glasverf*. Deze verf werkt heel anders dan wanneer je een raamschildering maakt met plakkaatverf. Je maakt eerst een tekening op een gladde ondergrond (bijv. een plastic vel). Deze speciale verf moet dan eerst helemaal opdrogen. Wanneer deze droog is, is de glasverf een soort sticker geworden, die je op het raam kunt plakken.

raamschildering pasen

Vind je dit allemaal wat lastig, en wil je snel resultaat en toch een leuke aankleding van je lokaal of huiskamer? Maak dan eens een leuke versiering van papier. In de herfst kun je bijvoorbeeld van papier bladeren knippen in verschillende kleuren. Deze lijm je met een dotje kleuterlijm/ Glutofix vast op het lijm. Dit is ook weer heel eenvoudig te verwijderen.

Raamschildering kerst

Overweeg om een sjabloon te gebruiken voor je ontwerp als je niet zeker bent over je tekenvaardigheden. Ideeën voor een Raamschildering kerst zijn: Kerstbomen, sneeuwvlokken, rendieren, de kerstman of een kerststal. Als je je comfortabel voelt met tekenen, kun je ook vrij handig je eigen ontwerp maken. Wij gebruiken meestal een kleurplaat als sjabloon.

Begin met een lichte schets op het raam als je dat wilt, om je te helpen bij het plaatsen van de onderdelen. Gebruik dan de raamverf of krijtstiften om je ontwerp op het raam te tekenen of te schilderen. Wees creatief met kleuren en details!

Na de feestdagen kun je de verf gemakkelijk verwijderen met een raamreiniger of gewoon water en een doek.

Tips:

 • Werk vanuit de bovenkant van het raam naar beneden, zodat je niet per ongeluk al geschilderde delen aanraakt terwijl je verder naar beneden werkt.
 • Als je kinderen betrekt bij het schilderen, geef ze dan een deel van het raam om te versieren zodat ze zich betrokken voelen en plezier hebben.
 • Wees niet bang om creatief te zijn! Voeg glitters toe aan de verf voor wat extra sprankeling of gebruik verschillende kleuren om je ontwerp tot leven te brengen.

Wij zijn benieuwd: heb jij al weleens een raamtekening met raam verf gemaakt?

verteltafel paddenstoel

Lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.