Glutenvrije nagerechten kerst uit de oven het kerstdiner 2021

Met deze lekkere glutenvrije nagerechten kerst uit de oven sluit je je kerstdiner zalig af. Mini- amandel mandarijnencake, kleine Merengues en Appel uit de oven. Niet geheel toevallig laten deze drie gerechten zich goed combineren met roomijs. Dat scoort altijd lekker bij mijn Oudste en mijn Jongste. Als je wil maak je een granddessert met fruit erbij of een toetjesbuffet. Of je kiest één van deze gerechten. Dat kan ook.

Het is ook niet toevallig dat dit gerechten zijn die je gemakkelijk kunt maken en waarbij de ingrediënten relatief gemakkelijk te vinden zijn met fruit van het seizoen.

Wat wel geheel toevallig is, is dat deze gerechten allemaal glutenvrij zijn. Toen ik op een rijtje zette wat ik had bedacht, zag ik dat het toevallig allemaal gerechten waren die ik ooit eerder had gebruikt voor de verjaardagstaart van mijn kinderen waar ook altijd een vriendinnetje bij is dat glutenvrij moet eten.

glutenvrije nagerechten kerst uit de oven

Glutenvrije nagerechten kerst – Frisse Mini- amandel mandarijnencake

Je kunt natuurlijk wel de grote maken precies volgens het recept van Nigella Lawon, maar ik ga ervan uit dat je niet je hele familie uitnodigt omdat je je (met gezonde tegenzin weliswaar) aan de Corona-richtlijnen houdt. Een mini- amandel mandarijnencake als eerste zoete zaligheid zodat je niet een week met een cake doet, al blijft deze cake wel een paar dagen echt lekker.

zoete zaligheden

Wat heb je nodig?

  • 3 mandarijnen, gewassen en met schil
  • 140 gram amandelmeel
  • 110 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 afgestreken theelepel bakingsoda

Wat doe je met dit Glutenvrije nagerecht voor kerst?

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden celcius
  • Zet een pan met water op en kook de mandarijnen met schil 2 uur
  • Schep de hete gekookte mandarijnen in de kom van je blender (zonder het kookwater dus) en blender ze tot ze puree zijn
  • In een grote kom doe je alle ingredienten en je mengt ze goed door elkaar tot het een mooi beslag is
  • Doe je beslag in een siliconen bakvorm of in een metalen bakvorm die je bekleedt met bakpapier.
  • Zet je bakvorm in de oven en bak het geheel 40 minuten
  • Laat je cake afkoelen op een rek garneer op de manier zoals jij dat wilt en snijd het in partjes
Glutenvrije nagerecht voor kerst

Glutenvrije nagerechten kerst – Kleine Merengues

Ik weet dat in veel recepten geen witte wijn-azijn, maar citroensap wordt gebruikt. En als je dat wil kan dat natuurlijk ook, alleen, ik houd van net een scherpere zure smaak als tegenwicht van al dat zoet dat er is. Om diezelfde reden vind ik lekker om granaatappelpitjessiroop te gebruiken. Dit lekkere ovengerecht gaat volgens mijn recept 45 minuten in de oven. Dan zijn ze krokant van buiten en zacht en kleverig van binnen. Maar mocht je geen rauwe ei willen of kunnen eten, dan doe je je merengues langer in de oven. Een uur is met deze grootte van de merengues goed, dan komen ze uit mijn oven, er droog uit.

zoete zaligheden

Wat heb je nodig?

  • 4 eiwitten
  • 2 eetlepels witte wijn-azijn
  • 250 gram kristalsuiker
  • evt. een scheutje granaatappelpitjes siroop voor de smaak

Wat doe je met dit Glutenvrije nagerecht voor kerst?

Tip: Ga met een stukje keukenrol gedrenkt in azijn of citroensap door je kom en alles heen waar je merenguemix mee in aanraking komt. Bij een vet oppervlak wordt je merenguemix niet stijf en dan kan je kloppen wat je wil, maar dan gebeurt er niets.

  • Verwarm je oven voor op 100 graden celcius
  • Op een bakplaat leg je een siliconen bakmat of een vel bakpapier
  • In je keukenmachine (of kom en dan gebruik je je handmixer) doe je je eiwitten en begin zacht met kloppen
  • Doe dan de suiker er in een rustig tempo bij
  • Wanneer dat is gemengd voeg je je witte wijnazijn bij
  • Klop op een hoger tempo door tot je merenguemengel luchtig en stijf is
  • Nu is het moment om je granaatappelpitjessiroop toe te voegen
  • Dan begint het grote geklieder (leg je erbij neer, het wordt een rommeltje) want in een spuitzak doe je je merenguemengsel of je gebruikt twee lepels
  • Schep met je lepel dotten of spuit rozetten ter grootte van een euro op je bakmat/bakpapier
  • Schuif het geheel de oven in
  • 45 minuten tot een uur bakken (afhankelijk van hoe droog je je meretogues wil hebben
  • Uit de oven halen en pas van je bakplaat afhalen als het is afgekoeld
  • Tip: Garneer met glitterpoedersuiker en zilveren drageeballetjes en gesuikerde verveine theeblaadjes
  • Tip: ook lekker bij de thee ’s middags en altijd lekker bij ijs
Glutenvrije nagerecht voor kerst

Glutenvrije nagerechten kerst -Appel uit de oven

Eén van de meest lekkere ovengerechten die mijn moeder regelmatig maakte voor ons in de herfst en de winter was appel uit de oven. De appels gingen geschild en doorboord én gevuld met rozijnen, kaneel en suiker was het een soort appeltaart, maar dan zonder het deeg. Ik heb dit recept veranderd omdat ik in de eerste jaren dat ik op mezelf woonde gewoon niet overweg kon met een appelboor. En eigenlijk, als ik heel eerlijk ben zijn de appelboor en ik nooit echt een goed team geworden. Daarna is het recept nog eens veranderd omdat mijn kinderen warme rozijnen niet lekker vinden en mijn lief de kaneel al snel overheersend vindt. Als jij dat wel lekker vindt doe je dat er wel doorheen. Nodig mij dan ook uit, I love warme rozijnen en kaneel.

Glutenvrije nagerechten

Wat heb je nodig?

  • 3 niet al te grote appels, soort maakt niet zoveel uit
  • 100 gram boter
  • 2 theelepels balsamico-azijn
  • 2 eetlepels rietsuiker

Wat doe je met dit Glutenvrije nagerecht voor kerst?

  • Verwarm je oven voor op 180 graden celcius
  • Was je appels
  • Ontdoe je appels van hun klokhuis
  • Snijd je appels in partjes
  • Leg ze neer in een mooie, ovenbestendige schaal
  • Strooi de rietsuiker en giet de balsamico azijn erover heen
  • Verdeel de margarine in blokjes over het gerecht
  • Bak het geheel 20 minuten in de oven
  • Zet het gerecht op tafel, het mag warm gegeten worden

Tip: Lekker met roomijs, slagroom, eenMini Merengue of creme anglaise

Sowieso zijn al deze ovengerechten simpel om te maken en lekkere desserts voor je kerstdiner. Het oog wil ook wat en daarom is vers fruit zoals granaatappelpitjes en mandarijnen erg lekker erbij. Roomijs is bij de warme dessertgerechten erg lekker.

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

glutenvrije nagerechten uit de oven
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.