Joie de Vivre, een feest van herkenning.

Joie de Vivre, een receptenboek uitgebracht door Sacha de Boer, Janine Smit en Babs Assink. Wat mij betreft in het Nederlands het heerlijke leven. Hoewel de directe vertaling levensvreugde is. Toch vind ik het heerlijke leven passender. Het boek is een ode aan de Franse Keuken. Maar, het is meer dan dat. Het is ook genieten met drie vriendinnen in en rondom het huis van Janine Smits in Frankrijk. Verrukkelijke gerechten gemaakt door chefkoks passeren dan ook de revue, gebaseerd op het kookboek La cuisinière uit 1873. Maar, Joie de vivre, geeft vooral het gevoel van samenzijn met je vrienden. Genieten met elkaar van lekker eten en drinken. Zeker in deze tijd. een gevoel dat nablijft. Mijmeren over heerlijke vakanties in Frankrijk. Een feest van herkenning.

Joie de Vivre ode aan de Franse keuken Joie de Vivre

Joie de Vivre, Sacha Boer, Janine Smits en Babs Assink

Sacha de Boer, Janine Smits en Babs Assink zijn al jaren vriendinnen. We kennen Sacha de Boer vooral van het journaal. Babs Assink is journalist en Janine Smits stylist. Ze kennen elkaar uit de tijd van het achtuurjournaal. In die tijd is hun vriendschap ontstaan. Janine Smits heeft een huis in Frankrijk. Ze vond daar op zolder La Cuisinière, een Frans kookboek uit 1873. Vervolgens besloten de vriendinnen een ode te brengen aan de Franse keuken. Zo is Joie de Vivre ontstaan. Daarvoor vroegen ze tien topchefs om ieder twee originele en moderne menu’s te maken uit dit kookboek. Daarnaast biedt Joie de Vivre een kijkje in en rondom het huis van Janine Smits’ Les Trois Marronniers, in de Franse Bourgogne. In beeld – en gedichtvorm komt dit huis in Joie de Vivre ook aan bod.

Joie de Vivre

Joie de Vivre, een feest van herkenning

Joie de Vivre is voor mij een feest van herkenning. Niet zozeer door de gerechten. Meer door de topchefs die de gerechten maken, zoals Angélique Schmeinck, Jean Beddington, Ron Blauw en Jonnie Boer. Daarnaast door de plaatsen waar ze hun restaurant hebben, zoals Antwerpen, Durbuy, Maasbracht en Cadzand. En natuurlijk Sacha de Boer. Maar, vooral het genieten is een feest van herkenning van het heerlijke leven. Joie de Vivre. Al is dat nu vooral genieten in je eigen achtertuin en mijmeren over vakantie in Frankrijk. Dit boek is dan ook een prachtig kijk-en kookboek over Joie de Vivre, het heerlijke leven. Ik hoop dat het snel weer terug komt.

Joie de Vivre chef

Het heerlijke leven, een bijzonder gerecht

Joie de Vivre bevat een aantal aantrekkelijke gerechten, maar met name de gerechten voor de toetjes zijn erg bijzonder. En ik ben eigenlijk niet zo’n toetjesmens. Wat te denken van Kersensoep met biet en amandelyoghurt of Verrassende souflé van aardappel als nagerecht? Eén van die gerechten hield mij in de greep en moest ik uitproberen. Dat is Frambozen gevuld met zoete avocadomousse, dragon, gepofte rode paprika en meringue. De combinatie van groente en fruit met de zoete meringue leek me heel bijzonder. En dat is het ook. Als je dit proeft weet je wat een chefkok een chef maakt. Frambozen met avocado passen bijvoorbeeld qua smaak bijzonder goed bij elkaar. Hetzelfde geldt voor de dragon bij fruit. Zou ook heerlijk zijn bij aardbei bedacht ik me. En het is echt goed voor de thuiskok te maken. Bovendien allemachtig lekker! Neem de tijd en ruimte. Joie de Vivre dus!

Joie de Vivre dessert gerecht

Recept Joie de Vivre: Frambozen, gevuld met zoete avocadomousse, dragon, gepofte rode paprika en meringue.

Ingrediënten

  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 eiwitten
  • 60 gram fijne suiker
  • 60 gram poedersuiker
  • 2 rode paprika’s
  • zaadjes van 1 vanillepeul
  • 90 ml. water
  • 110 gram suiker
  • 75 gram dragonblaadjes (ca 2 bosjes)
Ingredienten Frambozen, gevuld met zoete avocadomousse, dragon, gepofte rode paprika en meringue.
  • 1 avocado, eetrijp
  • sap van een 1/2 limoen
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 20 frambozen
  • 2 passievruchten

Bereidingswijze

Meringue

Als eerste stap in dit bijzondere gerecht uit Joie de Vivre maken we de Meringue.

  • Verwarm voor de meringue de oven voor op 85 graden Celcius.
  • Zorg dat je kom niet vet is. Eventueel ontvetten met citroensap.
  • Klop de eiwitten schuimig.
  • Voeg daarna in drie gedeelten de suiker toe. Blijf ondertussen goed kloppen totdat het eiwit stijf is en glanzend.
  • Alle suiker moet opgelost zijn. Als je de kom op zijn kop zet moet het eiwit in de kom blijven zitten.
  • Spatel de poedersuiker erdoor.
  • Vul het eiwit in een spuitzak en spuit royale bollen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet 2 tot 3 uur in de oven totdat de merinques volledig droog aanvullen.
Merinque

Paprika

De tweede stap in dit bijzondere gerecht uit Joie de Vivre is de gepofte rode paprika.

  • Verwarm voor de gepofte rode paprika de oven voorop 180 graden Celcius.
  • Verpak de paprika’s in dubbel aluminiumfolie en pof ze in 45 minuten gaar.
  • Laat ze minimaal 30 minuten in het aluminiumfolie afkoelen.
  • Trek de steel van de paprika’s en laat het vocht uit de paprika’s lopen.
  • Bewaar dit vocht.
  • Verwijder daarna de zaadlijsten en resterende losse zaadjes.
  • Trek met een mesje het vel van het vruchtvlees.
  • Steek vervolgens met een ringvorm klein rondjes uit het vruchtvlees.
  • Verwarm in een koekenpan de rondjes in 50 ml. paprikavocht, voeg de vanillezaadjes toe en verwarm 2- 3 minuten. totdat het vocht licht stroperig is geworden.
gepofte paprika

Dragonextract

  • Breng voor het dragonextract het water met de suiker aan de kook totdat de suiker is opgelost.
  • Laat deze suikersiroop tot lauwwarm afkoelen.
  • Blancheer de dragonblaadjes 1 minuut in ruim kokend water.
  • Giet daarna in een zeef en spoel de blaadjes direct af met koud water.
  • Pureer de dragon met de suikersiroop in de blender tot een gladde, groene siroop.

Avocadomousse

  • Halveer voor de avocadomousse de avocado en verwijder de pit.
  • Schep daarna het vruchtvlees met een lepel uit de schil.
  • Pureer het in de keukenmachine met het limoensap, de honing en yoghurt tot een gladde mousse.
  • Vul een spuitzak met een smalle spuitmond met de avocadomousse.
  • Vul vervolgens de frambozen hiermee.

Bord opmaken:

Als laatste stap in dit bijzondere gerecht uit Joie de Vivre is al deze heerlijkheden bij elkaar leggen op een mooi bord.

  • Verdeel de frambozen over de borden.
  • Leg daarna de paprikarondjes erbij.
  • Halveer de passievruchten, schep het vruchtvlees met een lepel uit de helften op een zeef. hak de pitjes fijn en voeg weer toe aan het sap.
  • Kleur de meringues met een hobbybrander of crème-brûléebrander goudbruin en leg op het bord.
  • Druppel tot slot het dragonextract er tussendoor en lepel het passievruchtensap met de pitjes erbij.
Frambozen, gevuld met zoete avocadomousse, dragon, gepofte rode paprika en meringue.

Als dat geen Joie de Vivre is!

Specificaties Joie de Vivre

Joie de Vivre kookboek Sacha de boer ode aan de franse keuken

Auteur: Sacha de Boer, Babs Assink |Uitgever: Terra| 9789089898234 | april 2020 | 2013 pagina’s |Meer informatie vind je hier

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.