Zalige Zoetheden van Zuster Evie. Met Toffe Toetjes en Puike Potten

Nog geen idee voor een cadeau voor SinterKerst? Wat dacht je van fudge, hakhoning of chocolademelk? Zuster Evie maakt allerlei Zalige Zoetheden uit grootmoeders tijd. Dit gebeurt nog op ambtelijke wijze en met lokale producten. Voor de fudge wordt zelfs het originele recept gebruikt uit 1886! Niet alleen de producten zijn (h)eerlijk de producenten zijn lokaal gevestigd en bestaat uit 43 zusters en één broeder. Mensen die om verschillende redenen thuis werken (vooral ouders met jonge kinderen) en een mogelijkheid hebben om eigen ondernemer te zijn via zuster Evie. De producten zijn vooral bedoeld voor zoetekauwen, maar er zijn ook Puike Potten met ingrediënten voor soep en brood. Bovendien is het leuk verpakt, speciaal voor de komende feestdagen. Online te bestellen, maar sinds kort ook in winkels en horeca verkrijgbaar.

Mjummie, mjummie in de tummie!

Ik zat er weer eens goed bij afgelopen week. Een tafel vol met heerlijkheden. Van de producten die we gepresenteerd zouden krijgen was al een tipje van de sluier opgelicht, maar nog niet helemaal verklapt. Het waren de producten van zuster Evie en het bleken vooral de Zalige Zoetheden te zijn. Hakhoning en fudge. Hakhoning in de smaken anijs en sinaasappel. Fudge met vanillesmaak en nootjes. De hakhoning was erg lekker in beide smaken. Wel proef je bij de sinaasappel de honing ook nog. Bij de versie met anijs niet meer. Toch erg lekker. De fudge vond ik iets te zoet naar mijn smaak, maar wel naar origineel recept. Eline, de oprichtster van Zuster Evie heeft veel moeite gedaan het oude recept te vinden. Dat is uiteindelijk gelukt. Deze zoetigheid wordt nog echt in een koperen ketel gemaakt. Je proeft dus echt de fudge zoals deze in 1886 werd gemaakt.

Zalige Zoetheden in een feestelijk jasje

Zalige Zoetheden

Het oog wil ook wat. En met de feestdagen voor de deur denk je dan al snel aan sinterklaas en kerst en eventuele cadeautjes. De producten van Zuster Evie zitten in een leuke aantrekkelijke verpakking. En ook als je zelf niet zo’n zoetekauw bent weet ik zeker dat je wel een aantal afnemers voor deze Zalige Zoetheden kent. Mijn ouders waren erg blij met de hakhoning en de fudge die ik als ‘goodiebag’ mee naar huis kreeg. Daar zat ook een flesje in met ingrediënten om chocolademelk mee te maken. Die is voor mijn dochter (6), dol op chocolade. De verpakking maakt het extra leuk. Ook voor de mensen die minder dol zijn op zoet zijn er leuke originele heerlijkheden.

Naast de Zalige Zoetheden zijn er ook Puike Potten en Toffe Toetjes. De Puike Potten bevatten onder andere appelmoes, chocolademelk (recept zoals Eline’s moeder dat maakte), limonade en ingrediënten voor bijvoorbeeld soep, speculaas of brood. Dit alles geïnspireerd op de voorraadkast uit de jaren ’60. De toffe toetjes zijn vooral hangop en mousse, maar ook taart is verkrijgbaar. Check de website voor al deze heerlijkheden! Ook in een aantal winkels en in de horeca verkrijgbaar.

High tea met Zalige Zoetheden en … thee

Nu kregen we natuurlijk al heel wat lekkers voorgeschoteld. Vervolgens kwam daar heerlijke thee bij, gezet door een ware teamaster. Zoet combineert namelijk heel goed met thee. Ik heb de dag van de presentatie van de Zalige Zoetheden van Zuster Evie ook veel geleerd op theegebied. Het voert te ver om alles te gaan vertellen, maar even in een notendop. Sowieso is de hakhoning erg lekker in de thee. Daarnaast kan je thee op verschillende temperatuur zetten, onder de 80 graden smaakt thee anders en komt er geen theïne (= cafeïne) vrij. Ook is het water van belang. In water zitten allerlei mineralen. Die neemt je lichaam niet op, maar komen wel in de thee. Daar komt o.a. de aanslag in je kopje vandaan.

De teamaster gebruikt om die reden geen water uit de kraan. Wat water betreft is de droogrest (kalkgehalte) van belang. Het Nederlandse water is van goede kwaliteit (droogrest 200-300), maar vind je dat onvoldoende, kijk dan goed naar het etiket op de fles. In Nederland is spa blauw het meest neutrale water (droogrest 33-36). En als je een boost wil hebben, maar toch kalm wil blijven, neem dan witte thee. Als je thee bij je diner wil drinken is de ‘regel’ als volgt: als je witte wijn zou drinken neem dan groene thee, als je rode wijn zou drinken neem dan zwarte thee. Weer wat geleerd. En wat de thee betreft die we hebben geproefd, rooibos, ceylon en amber gaba, kies ik voor de amber gaba. Een heerlijke thee met een ondertoon van honing. Daar matchen zeker Zalige Zoetheden bij!

Footer 6 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

7 reacties

  1. wat een heerlijk gebaar verras me maar met dit verrukkelijke exemplaar, een heel lekker kado voor mijn 65e jaar #duimenmaar

  2. Ik doe mee voor mijn lieve moeder! Dol op chocolademelk en die komt samen met mijn vader Sinterklaas vieren, maar wat voor cadeau? Nou dit is super?

  3. Zo’n pakket van Zuster Evie zou mijn moeder (86) zeker waarderen.
    Ik verras haar graag hiermee.

  4. Ik ben dol op zoetigheden en vooral chocolademelk. Mezelf verwennen schiet er vaak bij in, dus deze keer doe ik graag mee voor mezelf.

  5. Heerlijke review! Ik zou met mijn gewonnen pakketje lekker neerstrijken op de bank en een boek lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.