Deze Pasen halen we de wereld thuis – een fijn kookboek

Als we deze Pasen niet de wereld in kunnen gaan, dan halen we de wereld thuis.  Met deze gedachte probeerde ik een recept uit dat komt uit het kookboek De Wereld Thuis van Mascha Lammes en Ronald Giphart.

Deze Pasen halen we de wereld thuis

Nu we met z’n allen apart thuis moeten zitten is het belangrijk dat je het extra gezellig maakt. We spelen een spelletje extra, zetten Just Dance en proberen wat extra gerechten uit. Zeker nu de paasdagen eraan komen, die anders zijn dan normaal. Andere jaren komt de hele familie van heinde en verre samen in een huisje en worden er karrevrachten paaseieren verstopt, gevonden en verorberd. Echter, dit jaar niet. Dit jaar maken we er thuis iets van, zo staan de paastakken al. De knutselspullen voor een paasthema heb ik ook bij elkaar gezocht voor komende week en dan blijft er nog een ding over: paaseten. En precies daar komt De wereld thuis om de hoek kijken.

Deze pasen halen we de wereld thuis Mascha Lammes & Ronald Giphart lekkere hapjes op een bord

Makers van De wereld thuis

Ronald Giphart ken ik als romancier en columnist. Soms zie ik hem op televisie en dan praat hij onderhoudend over allerlei onderwerpen, waaronder eten. Mascha Lammes kende ik niet, maar zij schreef eerder het kookboek Wereldbroodjes, dat mij zeer aanlokkelijk in de oren klinkt, als ik een keer geen inspiratie heb en ik een heerlijke lunch of een gemakkelijke zaterdagavondmaaltijd neer wil zetten. Samen met manlief Ronald Giphart schreef Mascha Lammes Verrukkulluk dat omschreven wordt als een familiekookboek. Zo moet je De wereld thuis ook lezen, vind ik.

Lezen? Het is toch een kookboek?

Lezen ja, want naast de zeventig recepten in het boek hebben Lammes en Giphart van De wereld thuis ook vol verhalen over die recepten. Hoe ze te maken, te eten, waar Lammes en Giphart ze hebben gevonden of van wie ze de recepten te hebben ontfutseld. Ze zijn niet te beroerd om de credits te geven waar ze op zijn plaats zijn. Jigal Krant, Rick Stein, Jan Bijkerk, Ottolenghi, Pierre Wind en Jon Sistermans worden gewoon genoemd. Erg handig voor verdere kookexperimenten. Dat heb ik weleens anders gezien in kook- en bakboeken. Ben je even klaar met koken, dan leest De wereld thuis lekker weg, zeker met Pasen waarop we verplicht thuis. De anekdotes zijn vlot geschreven en doen mij soms grinniken of even iets wegslikken bijvoorbeeld wanneer het gaat over de fotolijstjes van Jan.

Uitvoerbaarheid van de recepten: The proof is in the pudding

Maar goed, alle mooie verhalen in het boek geven nog geen garantie op heerlijke gerechten die gemakkelijk uitvoerbaar zijn. De proef op de som dus. Nu kook ik graag, maar ik sta in het gezin, of liever in de wijde omtrek wel bekend als een tikje stuntelig. Ter kennismaking wilde ik de Harira, die op pagina 90 staat, uitproberen. Dat bleek een succes. De wereld thuis, zo besloot ik, werd een bron van inspiratie voor het voorgerecht van het paasdiner. Of voorgerecht… voorgerechtjes die terecht komen op een borrelplank. Daarop vindt iedereen iets wat hij of zij lekker vindt. Wel zo handig met kinderen.

Hoe halen we met Pasen de wereld bij ons thuis

Naast mijn eigen gevulde snoeptomaatjes, gevulde eitjes en een Frans kaasje besloot ik bij wijze van uitgebreide vrimibo de Saganaki van bladzijde 212 (gebakken feta), Pinxtos de jamón ll-i-oli van bladzijde 16 (Spaanse aïoli met ham) en de Marokkaanse wortelsalade van pagina 170. Deze gerechten waren gemakkelijk te maken en vonden de instemming van het gehele gezin. Ik heb wel de recepten gehalveerd bij de salade omdat het teveel was gezien de hoeveelheden eten die toch al op tafel stonden.  

Deze pasen halen we de wereld thuis

Ingrediënten van over de hele wereld bij ons thuis deze Pasen

Zoals ik al schreef zijn de recepten gemakkelijk te maken, maar dat betekent niet altijd dat je de ingrediënten altijd zo gemakkelijk bij elkaar hebt gescharreld. Ik heb bijvoorbeeld ergens in huis nog een recept liggen voor een chocoladetaart met tonkabonen. Die tonkabonen zie ik niet bij mijn supermarkt in de schappen liggen. De wereld thuis blijkt ingrediëntenlijstjes te hebben waarvan de helft al in mijn voorraadkast ligt (en ik heb een bloedhekel aan hamsteren) en de andere helft zo te vinden is bij mijn supermarkt en groenteboer. Daar kunnen we wat mee tijdens deze Pasen. We halen de wereld gewoon in huis als wij niet niet in de wereld kunnen gaan.

De wereld thuis is een sympathiek, prettig leesbaar kookboek met toegankelijke, veelzijdige recepten.

Specificaties De wereld thuis

De wereld thuis Mascha Lammes & Ronald Giphart

Titel: De wereld thuis | Schrijvers: Mascha Lammes en Ronald Giphart | Uitgeverij: Thomas Rap | Jaar van uitgave: 2020 | Aantal pagina’s: 223| 9789400405806 | meer informatie vind je hier

Footer4
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.