50 jaar Sarah! Een traditie plus coronaproof manier

50 jaar! Wat een mijlpaal is dat ook weer. Een halve eeuw, mooi om dit te bereiken en te vieren. Zeker nu in deze gekke tijden is het mooi om mijlpalen te vieren, hoe klein het feestje ook is. Bij het bereiken van de 50 jaar hoort ook een bepaalde traditie, Sarah of Abraham. Benieuwd naar waar dit vandaan komt? En benieuwd naar een goede tip voor een coronaproof feestje? Lees vooral verder.

Let op! Maakt u gebruik van een ad-blocker? In deze blog maak ik veel gebruik van handige doorlink plaatjes! Zet hem dus even uit als je deze wil zien.

50 jaar Sarah
Foto: verhuurwinkel.nl/sarah-huren

Abraham of Sarah

Iemand die 50 jaar wordt krijgt Abraham of Sarah te zien. Abraham wordt al langer gebruikt dan Sarah. De traditie voert ons terug naar de bijbel. De herkomst van dit gezegde komt vanuit de Bijbel. Sarah is een Bijbels figuur die samen met haar man Abraham, één van de drie aartsvaders, op latere leeftijd een kind kreeg. Volgens de Bijbel bereikte Abraham een leeftijd van 175 jaar en Sarah een leeftijd van 127 jaar. Abraham wordt in Bijbelteksten gezien als een waardig man met veel wijsheid. Daarnaast staat in de Bijbel in vers 56 en 57 van het achtste hoofdstuk van Johannes het volgende:

“Jullie voorvader Abraham heeft zich erover verheugd dat Ik op de aarde zou komen. Hij heeft Mij ook gezien en is er blij over.” Toen zeiden de Joden tegen Hem: “U bent nog geen eens 50 jaar. Hoe kunt U dan Abraham gezien hebben?”

Volgens de joden kon Jezus Abraham nog niet gezien hebben omdat hij nog geen 50 jaar was. Volgens hen kon iemand Abraham eigenlijk pas gezien hebben na het bereiken van de leeftijd van 50, omdat Abraham een oude man was. Daar komt dan ook de uitdrukking “Abraham gezien hebben” vandaan.

50 jaar Sarah
Foto: verhuurwinkel.nl/sarah-huren

50 jaar Sarah

Op 30 april 1959 kreeg koningin Juliana voor haar 50ste verjaardag een grote Abraham. In die tijd werd ‘Sarah’ namelijk nog niet gebruikt. Dat kwam pas later! Werd je 50 jaar? Man of vrouw, dan kwam er een Abraham. Het spreekwoord “Sarah gezien hebben” stond in het jaar 1992 voor het eerst in het woordenboek de Dikke Van Dale. De betekenis van dit spreekwoord wat er toen bij stond was:

‘Een pop van brooddeeg, banket, vlees of stof in de vorm van een oude vrouw, die een vrouw op haar vijftigste verjaardag ten geschenke wordt gegeven’.

Maar Sarah zagen we al wel eerder verschijnen in spreekwoorden. Namelijk in 1950, in het woordenboek Nederlandse spreekwoorden, spreuken en zegswijzen “Zij is de Sarah”. Dit spreekwoord had de betekenis: ‘Een vrouw op vergevorderde leeftijd die nog moeder wordt’. Een andere betekenis, al heeft het beide met het bereiken van een bepaalde oudere leeftijd te maken. In de tweede helft van de twintigste eeuw deed ‘Sarah’ haar intrede. Sindsdien worden zowel ‘Abraham’ als ‘Sarah’ gebruikt voor mensen die 50 jaar geworden zijn, ‘Abraham’ voor de mannen en ‘Sarah’ voor de vrouwen.

50 jaar Sarah
Foto: verhuurwinkel.nl/sarah-huren

Coronaproof feestje

In eerste instantie werd een eetbare Abrahampop gegeven. Dit is een broodpop in de vorm van een oude, wijze man. Later werden er vruchten, noten of andere toevoegingen in het brooddeeg verwerkt. Uiteindelijk is men het brood ook nog gaan versieren. Het brood werd op den duur vervangen door taart en cake. De Abrahampop werd van een gezicht, baard en kleding voorzien met behulp van onder andere marsepein en glazuur. De Abrahampop was eigenlijk een bijzondere verjaardagstaart voor de 50-jarige.

De traditie van een pop in de tuin of voor de deur, is ontstaan toen prins Bernhard op zijn 50ste verjaardag in 1961 met een Abrahampop verrast werd. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot de traditie van de Abraham en Sarah poppen op een 50ste verjaardag. En laat een pop nou helemaal coronaproof zijn! Deze telt niet als een extra persoon. Tegelijk verrast het de persoon in kwestie op een leuke manier en zo is er toch een feestelijk iets wat er ontstaat. Wil je ook een Sarah pop huren? Klik op de link!

50 jaar Sarah
Foto: verhuurwinkel.nl/sarah-huren

50 jaar

Wisten jullie de oorsprong van deze traditie? Ik eigenlijk niet en vond het leuk om uit te zoeken en te ontdekken. Daarbij vind ik het een goed idee om de dingen die feestelijk zijn te vieren. Zeker als het prima coronaproof kan. Is er iemand in jouw omgeving die Sarah of Abraham binnenkort gaat zien? Bak jij een pop of huur jij een opblaaspop?

50 jaar
Footer3
Footer1

Foto’s in samenwerking en toestemming van verhuurwinkel.nl

Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.