Skip to Content

Grote klokken zeggen bim-bam: een kerstalbum voor kinderen, een kerstspel voor docenten!

Beleef het kerstconcert van Krulmuziek thuis met hun album ‘Grote klokken zeggen bim-bam’. De fijnste kerstliedjes en klassieke kerstmuziek voor kinderen om te zingen en dansen en/of samen te spelen. Voor de grote mensen zit er een speelboek bij waarin staat welke spelletjes je bij de muziek kunt spelen. Maak gezellig samen muziek met trommels, belletjes, het schaapje en de ezel. En speciaal voor kleuterleerkrachten en muziekdocenten die werken met kleuters, peuters, dreumesen of baby’s, is er een uitgebreid speelboek voor docenten gemaakt.

grote klokken zeggen bim-bam

Thuis zeggen de grote klokken bim-bam

Zo langzamerhand ben ik er wel aan gewend dat we bijna nergens meer heen kunnen gaan sinds het afgelopen voorjaar. Helaas gaat dit jaar ons jaarlijkse uitje naar het kerstconcert van Krulmuziek ook niet door. Maar wat een geluk hadden mijn zoontje en ik dat we tóch nog zijn laatste Muziek op Schoot-les live mee mochten maken in november. Die lessen zijn namelijk tót 4 jaar en dat betekent dat hij vanaf morgen te oud is voor de nieuwe lessen die in januari starten bij juf Félice. Een gedeelte hebben we online kunnen doen. Een fijne en creatieve oplossing van de veelzijdige muziekdocent. En nu heeft zij het gelukkig ook mogelijk gemaakt om het kerstconcert thuis te kunnen beleven!

Een voorproefje van Grote klokken zeggen bim-bam

Op het verjaardagsfeestje van mijn zoontje, dat verdeeld over 5 dagen wordt gevierd dit jaar, luisteren we alvast naar Grote klokken zeggen bim-bam. Als voorproefje op ons eigen kerstconcert. Want bij het album, dat je voor 12,50 euro in de webshop van Krulmuziek kunt aanschaffen, zit ook een bestand met een spel-ideeën. En dat boekje helpt ons om thuis extra te laten genieten van de muziek.

grote klokken zeggen bim-bam

Het eerste nummer van het album is Binnenkomst (Leopold Mozart) en het idee daarbij is bijvoorbeeld om een knuffeltje binnen te laten komen. Ik heb al bedacht dat we daar ons publiek van maken. En ik ben benieuwd wie mijn zoontje zal gaan uitnodigen! We zullen vervolgens gaan dansen en een grappige kiekeboe-spelletjes gaan spelen. (Oké, we noemen het nu hij bijna kleuter is gewoon maar wat stoerder verstoppertje in plaats van kiekeboe.)

Het eenvoudige, maar leuke dansje van het nummer Grote klokken zeggen bim-bam kennen we nog van de kerstconcerten waarbij er door sommige kindjes fanatiek werd meegedaan. Ook werd er fanatiek geklapt. Dat deed mijn zoontje trouwens ook meteen bij het horen van de vrolijke melodie van Mozart in het nummer Klapfeest. En niet alleen in zijn handen. Dat zal straks nog wat worden tijdens ons concert. Zal ik de buren alvast maar gaan waarschuwen voor harde trommelgeluiden? Haha, en ja hoor, daar ging hij inderdaad. In de muziek en tekst van nummer erna, Bolero bij de kerstboom, gaat het over trommelen.

Een mooie kerstboom

kerstboom

Oh denneboom kan natuurlijk niet missen op een kerstalbum en die staat dus ook wonderschoon op het album Grote klokken zeggen bim-bam. Mijn favoriete nummer is Een mooie kerstboom. Dit jaar heb ik écht een mooie: namelijk eentje met twee pieken! De melodie van Peter Iljich Tsaikovsky past precies bij mijn kerstsfeer. En de tekst die Félice erbij heeft geschreven, is meteen een geheugensteuntje voor het spel-idee. Het gaat namelijk over lampjes die uit en aan gaan.

Mijn zoontje luistert ook nog steeds ondertussen. In totaal duurt het album 44 minuten en dat is inclusief de karaoke versies (en dat zijn er 8 van de 22 nummers). Schaapje schaapje is ook zo’n nummer waarvan er een karaoke versie is. Hoewel de schapen wél blijven zingen op de laatste 😉 Mijn zoontje vindt ze allebei leuk, omdat hij Sebastiaan erin hoort en meteen terug moet denken aan het leuke thuisconcert dat Félice en Sebastiaan gaven over boerderijdieren.

Bij het nummer Persoonlijkheid met lange oren, denkt hij niet aan een ezel in de stal. Maar hij moet lachen om de geluiden die de viool maakt en zegt: “Waar komt dat vandaan? Het lijkt wel een spook!” Ie-aa ezeltje van Félice van der Sande is één van zijn favorieten uit de Muziek op Schoot lessen en hij springt meteen (au, daar gaan mijn knieën weer…) op mijn benen om heen en weer gehopt te worden. “Nee-hee,” zeg ik plagerig met een knipoog naar het lied.

Applaus voor jezelf

We zullen ons kerstconcert na het walsen met washandjes afsluiten met een ritje op een slee (euh, dubbelgevouwen plaid). Ik kijk er nu al erg naar uit, maar dan naar het applaus voor onszelf. Want ik vind het in dit geval niet héél erg dat er geen gasten zullen komen, haha.

En we hopen maar dat we Krulmuziek gauw weer eens live kunnen zien spelen, de speeldata hou ik hier in de gaten.

Het kerstspel Grote klokken zeggen bim-bam op school spelen

Naast het album met spel-ideeën voor grote mensen, is er speciaal voor leerkrachten en muziekdocenten die werken met kleuters, peuters, dreumesen of baby’s, namelijk een uitgebreid speelboek gemaakt. In dit boek, dat je voor slechts 10 euro kunt kopen in de webshop van Krulmuziek, kun je op de 20 pagina’s allerlei spelvariaties en bladmuziek van de liedjes vinden. Zo kun je met groepen kinderen een compleet kerstfeest maken. Voor kleuters is er namelijk een kerstspel in verwerkt. Die kan dienst doen als muzikale uitvoering bij het kerstfeest op school. En als extraatje zitten er ‘pling-plongkaarten’ bij een aantal nummers. En ook de bladmuziek van de liedjes, met akkoorden, als losse bestanden.

muziekinstructie grote klokken zeggen bim-bam

Instuderen is niet nodig, als ze alle spelletjes kennen, dan is het zogenaamd ingestudeerd. Je kunt in de weken voorafgaand aan de Kerst de spelletjes in meerdere varianten regelmatig met de kinderen spelen. Ze gaan het vanzelf herkennen en je zult merken dat ze er veel plezier aan beleven. Tijdens de uitvoering kun je de kinderen laten verkleden als kerstfiguren die jullie samen verzinnen. Je hebt daarnaast een babypop in een wiegje nodig en wat watten of wol. En voor elk kind belletjes en dozen verpakt als cadeautjes of trommels.

kind muziekinstrument

Per lied van het album Grote klokken zeggen bim-bam staat uitgebreid beschreven wat de bedoeling is. Je eigen rol als docent, maar ook wat eventueel de figuurtjes in een poppenspel doen. Wanneer de kinderen welke dans kunnen doen en verschillende spelvariaties worden genoemd. En onder het kopje In het kerstspel staat steeds kort en bondig aangegeven wat je de kinderen tijdens de uitvoering op het kerstfeest moet laten doen om er een groot succes van te maken!

Tóch nog een kerstconcert van Krulmuziek dit jaar: via Zoom!

Na het schrijven van bovenstaande blog, las ik het blije bericht dat we toch nog naar een echt kerstconcert van Krulmuziek kunnen gaan dit jaar! Op 23 december om 10 uur. Je kunt dit coronaproof beleven, want het is via Zoom (wie kent het programma niet tegenwoordig). Ik heb mijn ticket á 10 euro al besteld in de webshop van Krulmuziek. Jij ook?

grote klokken zeggen bim-bam

Kijk deze blog voor 3 last minute kerstcadeaus

Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.