winter bbq organiseren – met tips en recepten voor een bbq

Kou en regen in januari, wat een druilerige stemming geeft dat. De feestdagen hebben we gehad en voorlopig zijn er nog geen nieuwe feestelijkheden. En de dagen zijn nog kort. Het helpt om dan vast een beetje vooruit te kijken naar de zomer. Lekker buiten zitten, zwoele zomeravonden, barbecueën, op vakantie gaan. Wij krijgen vast zin in de zomer! Maar een BBQ kan eigenlijk ook heel goed in de winter. Met lekkere gerechten, een stoere vuurschaal en warme drankjes creëer je een sfeervol samenzijn. Ook leuk voor kinderen!

winter BBQ

Een warme winter BBQ in de kou

Stel er komt een weekje vrieskou aan en je maakt schaatsplannen met vrienden. Hoe leuk is het om de dag af te sluiten met een winter BBQ? Gerechten en drankjes waar je lekker van opwarmt. Naast een vuurtje en sfeervolle verlichting. Dat klinkt gezellig! Hoe kun je een winter BBQ het beste organiseren? Een lijstje met tips en gerechten voor jong en oud!

Plaats winter BBQ

De BBQ zet je natuurlijk het beste uit de wind. Maar nooit binnen in een schuurtje of afgesloten ruimte. Houd ook rekening met de gaartijd buiten bij het bereiden van gerechten!

Warm aankleden

Buiten eten is natuurlijk een leuke ervaring, maar doordat je stil zit is het wel snel koud. Warm aankleden dus en eet bij voorkeur onder een overkapping. Warme kleden klaarleggen en eventueel een terras heater erbij aan!  

winter bbq recepten

Bij de winter BBQ horen natuurlijk lekkere vleesgerechten. Voor welk BBQ vlees kies je dan? Een groot stuk vlees om langzaam te garen is natuurlijk echt een winters gerecht. Maar ook spiesen en worsten passen er goed bij. Zoek je een smakelijk stuk vlees voor de winter BBQ? Ga dan bijvoorbeeld voor de ribeye. Je maakt een complete maaltijd door groenten toe te voegen zoals paprika en tomaat. Maak af met aardappel, knoflook en kruiden zoals peterselie. Een heerlijk recept voor een Spaans eenpansgerecht met ribeye voor op de BBQ vind je hier.

Geglazuurde Bbq-Kip met Cranberry-Sinaasappelsaus:

  • Marineer kippenbouten of drumsticks in een mengsel van barbecuesaus, knoflook, gember, en sojasaus.
  • Gril de kip tot hij bijna gaar is.
  • Breng een glazuur aan gemaakt van cranberrysaus, sinaasappelsap, honing en een snufje cayennepeper.
  • Bestrijk de kip met het glazuur en gril tot de kip volledig gaar is.
BBQ met kinderen
Afbeelding Pixabay

Glühwein recept

Natuurlijk neem je na het schaatsen of wandelen een glaasje glühwein of warme chocolademelk! Dat past helemaal in de winter sfeer, ook voor bij de BBQ! Wat gaat er in een heerlijke eigengemaakte glühwein?

  • 1 citroen
  • 80 g donkere basterdsuiker
  • 1 kaneelstukje
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 5 kruidnagels
  • 1 sinaasappel
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 750 ml soepele rode wijn

Kijk voor dit recept bij Jumbo!

Winter BBQ glühwein
Afbeelding van Leeloo-thefirst via Pexels

winter bbq recepten – groentes

Kies voor bijgerechten van seizoensgroenten: winterpeen, pastinaak, spruitjes. Erwtensoep is ook een goede toevoeging voor de winter BBQ. Serveer ook stokbrood met bijvoorbeeld verwarmde camembert, of natuurlijk een eigengemaakte kruidenboter. Daarnaast zijn ook aardappelgerechten een must, zoals gepofte aardappel of een hasselback aardappelspies. Doe een aardappel op een spies, snijd in plakjes in tot de spies en kruid naar keuze.

  1. Geroosterde Wintergroenten met Kruidige Marinade:
    • Snijd wintergroenten zoals wortels, pastinaak, pompoen en rode ui in stukken.
    • Meng ze met olijfolie, gehakte rozemarijn, tijm, knoflook, zout en peper.
    • Rooster de groenten op de barbecue tot ze zacht en mooi gekarameliseerd zijn.
  2. Gevulde Portobello Champignons met Geitenkaas en Noten:
    • Verwijder de stelen van portobello champignons en vul de hoeden met een mengsel van geitenkaas, gehakte noten (bijv. walnoten of pecannoten), en verse kruiden zoals tijm en peterselie.
    • Besprenkel met olijfolie en gril de portobello’s totdat de kaas gesmolten is en de champignons gaar zijn.
  3. Warm Appel- en Koolsalade:
    • Meng gesneden groene kool met dun gesneden appels, rozijnen en gehakte walnoten.
    • Maak een dressing van appelciderazijn, honing, mosterd, en olijfolie.
    • Rooster deze salade kort op de barbecue om de smaken te mengen en de kool iets te verzachten.
  4. Kaneelgeroosterde Zoete Aardappelen:
    • Snijd zoete aardappelen in plakjes en marineer ze in een mengsel van olijfolie, kaneel, bruine suiker, zout en een snufje cayennepeper.
    • Gril de zoete aardappelen tot ze zacht zijn en een heerlijke kaneelglazuur hebben

Toetjes op de winter BBQ

Natuurlijk horen marshmallows bij de winter BBQ. Combineer met gebakken banaan en chocola voor een heerlijk warm toetje. Sluit ook af met een lekkere borrel bij het vuur, zo blijf je van binnen en buiten lekker warm!

Gegrilde appels met kaneelijs en karameltopping:

Ingrediënten:

  • 4 grote appels (bijvoorbeeld Granny Smith)
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 2 theelepels kaneel
  • 4 bollen vanille-ijs
  • Karamelsaus (zelfgemaakt of gekocht)
  • Gehakte noten (optioneel, bijvoorbeeld geroosterde pecannoten)

Instructies:

  1. Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur.
  2. Was en droog de appels. Snijd vervolgens een dunne plak van de onderkant van elke appel, zodat ze stabiel op de barbecue kunnen staan. Snijd het bovenste gedeelte van elke appel af en hol ze voorzichtig uit met een lepel, waarbij je de zaden en het klokhuis verwijdert.
  3. Meng de gesmolten boter met kaneel en bestrijk de binnenkant en buitenkant van elke appel met dit mengsel.
  4. Plaats de appels op de barbecue en grill ze gedurende 10-15 minuten, waarbij je ze regelmatig omdraait totdat ze zacht zijn en een mooie gegrilde textuur hebben.
  5. Haal de appels van de barbecue en laat ze iets afkoelen.
  6. Schep een bol vanille-ijs in elke appelholte.
  7. Besprenkel royaal met karamelsaus en voeg gehakte noten toe als je dat wenst.
  8. Serveer de gegrilde appels direct en geniet van deze warme, zoete lekkernij op een koude winteravond!

Dit dessert combineert de warmte van gegrilde appels met het koele vanille-ijs en de zoete smaak van karamel, waardoor het perfect is voor een winter bbq organiseren.

vuur marshmallows
Afbeelding van Ivan-samkov via Pexels

Winter bbq organiseren – Vermaak voor kinderen

Als de kinderen meedoen, is het handig om ook wat vermaak achter de hand te hebben. Actieve spellen om een beetje warm te blijven. Denk bijvoorbeeld aan een spel Mölkky, een hit uit Scandinavië. Of laat de kinderen zelf een hut maken van hout en kleden, zodat ze lekker beschut kunnen zitten. Ga boomstam spijkeren; wie slaat zijn spijker als eerste helemaal in de stam?

Zo zijn er veel leuke ideeën te bedenken om buiten een winter BBQ te organiseren. Heerlijk buiten eten en een frisse neus halen. Goed voor je immuunsysteem! Sfeervolle verlichting maakt de BBQ helemaal af. Van lantaarns en lichtsnoeren heb je niet snel genoeg, want het is natuurlijk vroeg donker. Houd ook rekening met de veiligheid in verband met vuur en kinderen. Blusmiddelen in de buurt houden dus!

Op zoek naar lekkere recepten voor de BBQ? Kijk dan eens bij de review van BBQ & Outdoor.

Lees ook deze blogs

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.