DIY thema winter

Ik bestelde het thema winterpret bij Peuteractiviteitenweb in de hoop dat wij eindelijk weer eens een witte winter zouden krijgen. En dan bedoel ik gewoon overal in het land een mooie witte laag op straat om te kunnen sleeën en sneeuwballengevechten houden met de hele straat, op alle slootjes schaatsen en een elfstedentocht. Of dat gaat gebeuren dat weet ik niet, maar voor thema winter staat er genoeg bruikbaars in!

DIY thema winter

De winter is een prachtig thema om mee te knutselen met jonge kinderen. De sensophatische spelmogelijkheden zijn eindeloos. En zo ook de knutselprojecten. Van Vogels in de kou,  de noordpool en zuidpool en de sneeuwpop bijvoorbeeld.

Vogelhanger

DIY thema Winter

Op mijn Pinterest bord van thema winter vind je een tekening met allemaal vogeltjes. Die kunnen ze inkleuren als pimpelmees, koolmees, mus, roodborst, en merels. Vervolgens heb ik ze uitgeknipt en samen met mijn stagiaire aan een bord vastgemaakt die ze van te voren hadden versierd met verschillende kleuren verf. We deden net alsof dat vogelvoer was geworden.

DIY thema Winter
DIY thema Winter

Om de kleine kinderen ook dit leuk te laten verven, mochten ze verven zonder vieze handen te krijgen. Altijd grappig om hun reactie te zien als die kleine stippen verf opeens grote plekken worden en dat de kleuren gemengd kunnen worden.

DIY thema Winter

De grotere kinderen gingen met een wattenstaafje aan de slag met dezelfde kleuren verf.

Voederhuisjes

DIY thema Winter

In het winterthema boek van peuteractiviteitenweb stond een leuke beschrijving om verschillende voederhuisjes te maken met de kinderen. Een hele leuke DIY thema winter voor ook oudere kinderen!

Je hebt genoeg aan een melkpak of een leeg blik waar bijvoorbeeld knakworsten of soep in hebben gezeten.

DIY thema Winter

Met foamstickers kun je deze goed versieren, die kunnen namelijk wel tegen wat regen en kou!

DIY thema Winter

Ik gebruikte speciaal vogelvoer en liet de kinderen dit zelf roeren door het vet wat ik opgewarmd had en deels al was afgekoeld. Je kan eventueel ook kant en klaar vogelvoer kopen.

DIY thema Winter

Hierna zelf inscheppen en goed laten drogen en dan ophangen in de tuin voor de vogels!

Fijne motoriek met een sneeuwpop

fijne motoriek sneeuwpop

In het activiteitenboek stond een leuke oefening om bijvoorbeeld met wattenbollen en een pincet ( een handige plastic voor kinderen) de juiste hoeveelheid sneeuwballen onder de sneeuwpoppen te leggen. Door letterlijk alleen het pincet te gebruiken is dit een goede oefening voor de fijne motoriek en het tellen! Niet alleen leuk als DIY thema winter, maar deze activiteit kun je makkelijk ombouwen voor meerdere thema’s!

Pinguin op 2 manieren

DIY thema Winter

Uiteraard moesten ook de voeten weer geverfd worden 🙂 En aangezien de pinguin echt bij thema winter hoort maakten wij een pinguin en mochten ze zelf ook een pinguin in elkaar zetten van (bijna) allemaal papiertjes in hartjes geknipt. Ook hiervan vind je een voorbeeld op mijn pinterest DIY thema winter bord.

Maak je eigen sneeuw

DIY thema Winter

Nee dit is geen slagroom, maar scheerschuim! En aangezien er nog geen sneeuw buiten ligt, moeten we dat maar zelf maken! Wederom een echte DIY thema winter met de hulp van een goedkoop merk scheerschuim.

DIY thema Winter

Eerst maakte ik met een rond schaaltje en mijn theemok een sneeuwpop op dik papier.

DIY thema Winter

Hierna zette ik de rest klaar. Een diep dienblad, kliederschort, scheerschuim, witte verf, lijm en glitters. En natuurlijk een bak warm water met wat zeepsop en washandjes om daarna de handen weer goed te kunnen schoonmaken.

DIY thema Winter
DIY thema Winter
DIY thema Winter

Kliederen maar! De lijm kun je prima op het laatste moment toevoegen, dit zorgt er puur voor dat het allemaal een beetje goed blijft plakken op het papier, maar niet enorm belangrijk.

Je kunt 1 kleur glitter er door doen of verschillende vormen. Met deze “sneeuw” mochten ze de sneeuwpop inkleuren.

DIY thema Winter

Kinderen die echt geen vieze vingers willen krijgen kun je natuurlijk ook een kwast geven om mee te mengen.

DIY thema Winter

En als die vingers toch vies zijn, dan maak je gelijk een ijsbeer!

Dit en nog veel meer leuke knutselideeën stonden in het leuke DIY thema winter pret boek. Er is trouwens ook een bijpassend speel- en oefenboek winterpret aanwezig!

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.