Skip to Content

Nationale voorleesdagen 2023 – een voorleesfeest

Vandaag beginnen de Nationale voorleesdagen 2023. Op 25 januari wordt er op veel kinderdagverblijven en basisscholen gestart met dit voorleesfeest voor het jonge kind. Met baby’s, dreumesen, peuters en kleuters wordt er genoten van prachtige prentenboeken en er is aandacht voor het grote belang van voorlezen. Daarnaast worden er een aantal boeken voor jonge kinderen in het zonnetje gezet. Tien prentenboeken zijn uitgekozen als prentenboeken top 10. In deze blog vertel ik jullie meer over deze boeken, over het belang van voorlezen en dat dit niet stopt als je kind naar groep 3 gaat!

Nationale voorleesdagen 2023

Waarom is voorlezen zo belangrijk? – Nationale voorleesdagen 2023

De nationale voorleesdagen 2023 komen ook dit jaar weer op een heel goed moment. Je hebt vast al in de media gehoord dat het leesniveau van kinderen achteruit gaat. Als je een jong kind hebt kun je denken dat dit nog niet voor jouw kind van belang is, maar niets is minder waar! Voorlezen is een essentieel onderdeel in het leesproces van kinderen. Daarom moet je er ook niet mee stoppen als je kind zelf kan lezen.

De voordelen van voorlezen:

  • Het is echt een rustmoment in de dag, helemaal 1 op 1 aandacht voor jouw kind. Dit is heel goed voor de hechting! Dit is ook een van de doelen van de Nationale Voorleesdagen 2023.
  • Kinderen zien dat letters woorden vormen en dat die woorden gelijk blijven. Daarom is het ook belangrijk dat je leest wat er staat. Kinderen onthouden dit al gauw. Voor ons heel logisch, voor kinderen niet! Dit is een heel belangrijk principe voordat je kunt leren lezen.
  • Voorlezen is heel goed voor de woordenschat van je kind. In je dagelijks leven praat je hopelijk veel met je kind, maar dit zijn vaak de woorden die je regelmatig gebruikt. Dit noemen we hoogfrequente woorden, ze komen veel voor. Maar wist je dat heel veel woorden eigenlijk helemaal niet vaak voorkomen in onze spreektaal? Gelukkig staan deze laagfrequente woorden wel in boeken.
  • Kinderen leren door het voorlezen ook veel over de wereld. Nieuwe kennis leer je door het te kunnen ophangen aan ‘haakjes’ die je al eerder hebt geleerd. Dit doe je eigenlijk met voorlezen. Daarom is het ook zo belangrijk om veel verschillende boeken voor te lezen.
  • Veel prentenboeken zijn op rijm. Rijmen is een belangrijke vaardigheid voor je taalgevoel. Je zult merken dat kinderen steeds vaker het rijmwoord al afmaken.

Nog meer voordelen

  • Probleemoplossend vermogen. In (bijna) elk boek zit een ‘probleem’ dat moet worden opgelost door de hoofdpersoon. Kan jouw kind voorspellen wat de oplossing gaat zijn? Dit gesprek helpt je kind bij het oefenen met problemen oplossen.
  • Zelfs sociale vaardigheden leert het kind tijdens het voorlezen. In boeken wordt samengespeeld, vriendschap gesloten, ruzie gemaakt, gepest en geholpen. Het zijn belangrijke voorbeelden voor je kind.
  • Je weet wat er speelt bij je kind. Zeker bij oudere kinderen is voorlezen een prachtig middel om daarna in gesprek te gaan over wat er bij hem/haar leeft. Wordt er wel eens gepest in de klas? Voelt je kind zich wel eens eenzaam? Hoe gaat het eigenlijk met vriendschappen?

Hier vind je nog meer voorleestips voor ouders.

Voorlezen aan baby’s – ook daar is aandacht voor tijdens de Nationale voorleesdagen 2023

Voorlezen start al in de babytijd. Daarom is er tijdens de Nationale voorleesdagen 2023 ook aandacht voor de allerkleinsten. Baby’s houden van het ritme van je stem als je aan het voorlezen bent. Ook kunnen ze al snel bepaalde contrasten onderscheiden en kunnen ze heel gefascineerd kijken naar plaatjes in babyboeken. Voelboekjes ken je misschien ook wel, als kinderen deze in handen hebben is dit al een eerste kennismaking met boeken.

Ben je op zoek naar boekjes voor baby’s? Hier een paar tips:

Dreumesen en peuters worden ook voorgelezen tijdens de Nationale voorleesdagen 2023, en daarna!

“Nog een keer dat boekje!”. Zelf ben je soms wel eens klaar met weeeer datzelfde boek. Maar wist je dat dat heel belangrijk is voor kinderen van deze leeftijd? Steeds meer kinderdagverblijven en scholen gaan ook herhaald voorlezen. Elke keer dat je voorlezen geef je meer verdieping aan het verhaal en leert het kind weer nieuwe woorden. Het is dus voor jezelf wel prettig als je het boek ook leuk vindt!

Naast de prentenboeken van de Nationale Voorleesdagen 2023 zijn er nog veel meer prachtige boeken voor deze leeftijd. Op onze boekensite StoerLeesVoer (zoek ons maar eens op social media) hebben we veel recensies staan over boeken van deze leeftijd. Hier een paar voorbeelden van deze boeken:

Kleuters – rijke prentenboeken zijn belangrijk

In kleutergroepen wordt elke dag voorgelezen. Dit betekent niet dat je dit thuis niet meer hoeft te doen. Want de Nationale Voorleesdagen 2023 richten zich ook voornamelijk op thuis! Er bestaan heel veel soorten prentenboeken voor kleuters. Boeken zonder tekst, met weinig tekst of met veel tekst. Het is fijn om dit af te wisselen, omdat elk soort boek zijn eigen voor- en nadelen heeft. In deze blog wil ik vooral aandacht vragen voor rijke prentenboeken. Dit zijn boeken met veel laagfrequente woorden (zie het kopje voordelen van voorlezen) en met genoeg tekst om woordenschat aan te leren. Vaak zit er een diepere laag of boodschap in het verhaal.

De prentenboeken top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2023 zijn erg leuk, maar mijns inziens wat minder gelaagd. Heel geschikt voor thuis dus. Daar ga ik straks meer over vertellen. Nu eerst nog wat andere boekentips voor deze leeftijd:

Voorlezen voor oudere kinderen

Zoals gezegd, ook voorlezen aan oudere kinderen is belangrijk. De Nationale Voorleesdagen 2023 richten zich dan vooral op jonge kinderen, wij zullen ook wat pareltjes voor oudere kinderen tippen. Een paar belangrijke vuistregels voor het zoeken van een goed voorleesboek:

  • Een boek dat moeilijk genoeg is. Dus geen AVI boek (een boekje wat voor leren lezen bedoeld is). Kies een boek dat net iets boven de leeftijdsaanduiding ligt, maar kijk daarbij wel goed naar de inhoud. Is dit geschikt voor jouw kind? Door een moeilijk boek te kiezen leert je kind nieuwe woorden.
  • Een boek met een aansprekend thema. Kijk eens op StoerLeesVoer (zie social media) en zoek op het favoriete thema van jouw kind.
  • Een boek met meer tekst dan plaatjes. Graphic novels bijvoorbeeld zijn minder geschikt om voor te lezen. Laat je kind Dog Man dus lekker zelf lezen en kies bijvoorbeeld voor Mot en de Metaalvissers.
  • Een boek waar jij zelf ook plezier aan beleeft. Dan kijk je zelf ook uit naar het voorleesmoment en skip je het nooit.

De volgende boeken zijn prachtig om voor te lezen:

Prentenboek van het jaar – Nationale Voorleesdagen 2023

Elk jaar staat er één prentenboek centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen 2023. Misschien had je hem al gespot op onze social media, Maximiliaan Modderman! Maximiliaan Modderman geeft een feestje is dit jaar het Prentenboek van het Jaar geworden. Deze titel hoort bij het hoofdprentenboek van de voorleesdagen. Het betekent niet dat het boek in 2023 is uitgekomen of dat het het beste boek is, wel dat het centraal staat tijdens deze week.

Nationale Voorleesdagen 2023

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart!

Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen, dus ook in 2023, is er één boekje dat je in klein formaat kunt kopen met een vingerpoppetje. Dit jaar is dat dus Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Mijn zoon is gek op het vingerpoppetje.

De andere prentenboeken van de Nationale Voorleesdagen 2023

Bora Kiekeboe

Hond speelt verstoppertje, kun jij hem vinden? Trek aan de schuifjes en zoek in de woonkamer, de slaapkamer en de tuin – en ontdek nog veel meer verstopte dierenvrienden! Een vrolijk kartonboek van Nederlandse bodem. Door de dubbele schuifjes zit het boekje vol verrassingen en kunnen peuters er heerlijk lang mee spelen.

Brave hond! Stoute kat!

Het derde boek is Brave hond! Stoute kat! Dit boek bevat 32 gedichten over dieren. Erg leuk dat er ook poëzie centraal staat tijdens de Nationale voorleesdagen 2023. Op elke bladzijde staan twee dieren tegenover elkaar die soms wel op elkaar lijken, maar eigenlijk heel verschillend zijn. Kelly heeft het boek al gelezen en besproken op StoerLeesVoer, daarin verwijst zij ook naar de geweldige lessuggesties bij dit boek.

De bijzondere beer

Hoe een bijzondere beer een thuis vindt. Toen de beer gemaakt werd, was er veel te zien. De beer keek om zich heen en zat scheef. Zo werd hij een bijzondere beer. ‘Jij bent niet goed,’ zei een man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer weg. Waarom zou hij niet goed zijn, denkt de beer. Hij is toch gewoon een knuffel? Dus gaat hij zelf op pad om iemand te zoeken die hem als knuffel nodig heeft. De bijzondere beer is het verhaal over anders zijn, en toch heel gewoon. Over vriendschap, liefde en erbij horen. Je gunt iedereen een bijzondere beer, en De bijzondere beer.

Een eend die niet van water hield

In De eend die niet van water hield van Steve Small (illustrator van het prentenboek Ik blijf altijd bij jou) worden Eend en Kikker dikke vrienden, ook al lijken ze helemaal niet op elkaar. Eend is niet zoals andere eenden: hij houdt namelijk niet van water. Kikker is juist dol op water. De twee ontmoeten elkaar tijdens een donkere, stormachtige nacht, als Eend een gat in zijn dak ontdekt. Kikker is verdwaald en zoekt zijn familie. De volgende dag gaan de twee meteen op zoek naar de familie van Kikker. Kikkers huis blijkt onvindbaar, maar onderweg vindt het aparte stel wel iets anders waardevols… In dit prentenboek laat illustrator Steve Small zien dat vriendschap in allerlei vormen en maten voorkomt en dat je helemaal niet op elkaar hoeft te lijken om goede vrienden te worden. Een mooi cadeauboek voor jong en oud, in een vrolijke vertaling van auteur Joukje Akveld.

Een zee van liefde

Een kleine pinguïn doorkruist de oceaan tot bij het huis met de vuurtoren. Hij moet zijn vriend de beer iets belangrijks vertellen. Zo belangrijk, dat hij aarzelt en liefst terug naar huis wil. Want zodra hij zijn geheim vertelt, verandert alles. Dat weet hij wel zeker.
Een zee van liefde heeft al meerdere prijzen gewonnen, een aanrader dus!

Ik ben pippi niet

‘Ik ben Pippi niet!’ is het nieuwe prentenboek van Yvonne Jagtenberg, de Gouden-Penseelwinnaar van 2020. En ook dit prentenboek is al even vrolijk, eigenwijs en hilarisch als we van Yvonne Jagtenberg gewend zijn. Meisje de Geit is er trots op is hoe uniek en bijzonder ze is. Er is niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen? Dan word je boos en roep je heel hard: ‘Ik ben Pippi niet!’

Maar beter nog: dan schrijf je een brief naar die Pippi (wie dat dan ook is) om te vertellen dat je haar niet bent, maar wel een stoere meisjesgeit die kan schrijven. En daarna til je lekker je vader op en geef je je oma een dikke kus! Een heerlijk eigenzinnig en droogkomisch prentenboek van de maker van ‘Hup Herman!’ (in 2020 bekroond met het Gouden Penseel) en van het vervolg ‘Kop op, Herman!’.

Kom, we gaan een boek lezen! Een perfecte titel voor de Nationale Voorleesdagen 2023

‘Kom, we gaan een boek lezen!’ roept het kind. Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw. Ze kunnen beginnen. ‘Wacht!’ hinnikt de zebra. ‘De ooievaar is er nog niet!’ Ha, daar komt hij juist aan. Zo, nu kunnen ze beginnen. Toch?…

Nee! zei Konijn

Nee zeggen was nog nooit zo leuk Konijn weet heel goed wat hij wil. En vooral wat hij NIET wil. Aankleden, ontbijten, spelen, in bad – zijn antwoord is steeds hetzelfde: NEE! Tot mama iets voorstelt waar ook Konijn geen NEE! tegen kan zeggen… Een onweerstaanbaar prentenboek waar elke eigenwijze NEE-zegger heel hard JA! tegen roept.

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?

Triiing, spetter spetter, mjam mjam, vroem, dingdong, wèèèèh, klok klok klok, zzz, plop, smak smak smak, tot morgen! De kleine krokodil gaat voor het eerst naar de crèche. Dat is best spannend. Gelukkig wordt het een leuke dag, vol vertrouwde én nieuwe geluiden. Aan het eind van de eerste dag op het kinderdagverblijf heeft de kleine krokodil een heerlijke tijd gehad. Klop-klop doet dan de deur. Daar is de grote krokodil al om de kleine krokodil mee naar huis te nemen. Eva Montanari begon tijdens haar studie al prentenboeken te schrijven en te illustreren. Ze werkt vooral met krijt en potlood. Hierdoor krijgen haar beelden een uniek, ambachtelijk tintje. Haar illustraties komen tot leven in dit stevige kartonboek om voor te lezen.

Wat is het favoriete voorleesboek van jouw kind? En welk boek lees jij het liefst voor?

Lees hier alles over de kinderboekenweek 2023

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.