Skip to Content

30 tips om lezen leuker te maken. Een feest voor thuis

Op school wordt er elke dag aandacht gegeven aan leesonderwijs. Dagelijks wordt er op veel scholen een half uur stil gelezen in de klas en soms valt hier ook gek lezen onder. Een absolute favoriet in mijn klas is toch echt wel gek lezen. Tijdens het gek lezen mogen ze overal in de klas zitten behalve op de kasten of de juffenstoel en mogen ze ook tijdschriften lezen. Omdat de kerstvakantie van start gaat bedacht ik met het team 30 tips om lezen leuker te maken. Dus ook voor thuis heel leuk om toe te passen.

tips om lezen leuker te maken

Tips om lezen leuker te maken

In deze blog hebben wij 30 tips om lezen leuker te maken en zelfs nog een belangrijke bonustip. Sommige tips zullen werken voor jouw kind, andere tips niet. Kijk vooral naar wat je kind nodig heeft, en onthou zonder plezier gaat jouw kind geen leeskilometers maken die zo belangrijk zijn.

1 Lees eens in een gekke houding, liggend op de grond, of hangend over een stoel, met een ijsje in je hand, terwijl je eet of drinkt, terwijl je een tekening maakt, ook leuk als bingo kaart! 

2 Lees op een gekke plek. op je bed, staand,  liggend op de bank, onder de tafel, op de tafel, Toilet, onder een stoel, staand op de stoel,  in de speeltuin, in het park, op het strand, in het bos, onder je dekbed met een zaklamp. Ook leuk als bingo kaart! 

wie draait de mooiste drol

3 Strooi allemaal Donald Duckjes om je heen en lees alleen de achterkanten 

4 Maak een toren van boeken die je hebt gelezen. Is de toren hoger dan jij? Pak dan het dikste boek in huis en ga lezen. Is de toren lager dan jij? Dan mag je zelf kiezen

5 Luister eens naar een digitaal boek, en lees eventueel zelf mee. Er zijn hele leuke kinderboekenpodcasts om naar te luisteren.

Samen lezen een belangrijke tip om lezen leuker te maken.

6 Lees zelf de ene de bladzijde en laat een ander, bijvoorbeeld papa of mama de andere bladzijde lezen. 

7 Lees van punt tot punt, of tot de vraagteken of uitroepteken. Daarna mag de ander lezen. Bij ons een favoriet dus deze mocht niet ontbreken in deze lijst met tips om lezen leuker te maken.

8 Lees samen hardop voor. Kunnen jullie in hetzelfde ritme lezen? 

9 Lees samen een kort verhaal of prentenboek en ga daarna iets knutselen uit het verhaal.

10 Luister naar een verhaal zonder naar de plaatjes te kijken en teken wat je hoort. Niet echt lezen, ik weet het. Maar wel belangrijk voor begrijpend lezen.

tips om lezen leuker te maken

11 Ga lekker onder een dekentje op de bank zitten met een beker warme chocolademelk, of thee naast je en nodig iemand uit naast je op de bank om samen te lezen. 

Voorlezen aan andere mensen

12 Lees voor aan een jonger broertje of zusje. Heb je die niet? Neefje of nichtje of buurkindje kan ook. 

13 Lees eens voor aan je opa of oma, vinden ze geweldig echt waar!

14 Ga naar een bejaardentehuis en vraag of je daar mag komen voorlezen. En sommige bibliotheken werken met een voorleeshond, misschien kun je daar wel een keer aan voorlezen!

15 Pak een kookboek, sla hem blind open, lees de ingrediënten en bedenk je eigen fantasieverhaal.

16 Zoek een boek over je huisdier uit en lees je huisdier eruit voor. Een gezellige tip om lezen leuker te maken!

Klik op de foto om bij Nederlandstalige zelfleesboeken voor kinderen uit te komen

Op een spelende manier lezen een tip om lezen leuker te maken!

17 Speel een kwartet spel waarbij je kunt lezen 

18 Schrijf een brief naar je vrienden en vraag of ze er ook een terug willen sturen die je daarna kunt lezen.

19 Schrijf een brief naar je opa en oma en vraag of ze er ook een terug willen sturen die je daarna kunt lezen. Een leuke tip om lezen leuker te maken en waar je grootouders heel blij mee zullen zijn.

Leesbingo’s!

20 Doe een leesbingo: Lees op 1 dag minstens 1 pagina uit een tijdschrift, 1 artikel uit het nieuws, 1 pagina uit een stripboek, 1 pagina uit een leesboek, 1 pagina uit een poezie/ rijm boek,  1 pagina uit een kookboek en 1 pagina uit een informatief boek. 

tips om lezen leuker te maken

21 En nog een leesbingo, dit keer met vreemde outfits, Lees een boek terwijl je het volgende aan hebt, zwemkleding, 2 verschillende sokken, je pyjama, je ochtendjas, je onesie, gymkleding, korte broek en t-shirt, lange broek met trui, verkleedkleren of heb je nog een ander idee? 

22 Laat je kind zelf lezen of voorlezen voor het slapen gaan. Als je kind bijvoorbeeld normaalgesproken om 19.30 naar bed moet, mag het nu 10 minuten langer, als het zelf gaat lezen. Dit werkt bij sommige kinderen enorm goed, ze zien deze tijd als een soort ‘bonustijd’ en vinden het dan ineens wel leuk om te lezen.

23 Geef je kind een abonnement op een tijdschrift. Tijdschriften vinden kinderen vaak prettig om te lezen. Als je kind niet van boeken houdt, dan zijn ze op deze manier in ieder geval aan het lezen. Leeskilometers maken is het meest belangrijk! Natuurlijk is een abonnement ook erg prijzig. Je kunt ook via Marktplaats of een plaatselijke ruilhoek goedkoop tijdschriften op de kop tikken. 

24 Lees stripboeken! Hierbij geldt hetzelfde: als je kind een hekel heeft aan lezen, is dit wel een manier om het lezen leuker te maken. Dus heb je zelf nog oude stripboeken, haal die Suskes en Wiskes en Donald Duck pockets maar van zolder! 

Het goede voorbeeld geven

goede voorbeeld geven

25 Zien lezen, doet lezen! Pak ook zelf regelmatig een boek. Zo zien kinderen dat lezen ook leuk is, en dat papa of mama ook voor hun plezier lezen! Het goede voorbeeld kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst van tips om lezen leuker te maken.

26 Las elke dag een vast leesmomentje in. Dan leest het hele gezin! Bijvoorbeeld net na het avondeten. Zet dan alle schermen uit, leg je mobieltje weg. Ga met zijn allen op de bank zitten en spreek af dat je zeker 15 minuten leest (mocht je kind dit lastig vinden, dan kun je hier ook een wekkertje voor zetten). Op een bepaald moment zal dit een gezellige gewoonte worden. 

De bibliotheek!

27 Ga naar de bieb! Een abonnement voor kinderen is gratis. De bibliotheek is een enorm inspirerende omgeving voor de kinderen. Er staan enorm veel boeken, en je kunt overal even in neuzen. Maak er ook een gewoonte van om daar in een fijn leeshoekje samen even een stukje van een boek te lezen of in te zien. 

28 Praat samen over boeken. Vertel eens over jouw lievelingsboek van vroeger. Wat vond je daar zo leuk aan? En wellicht kun je dat boek samen nog een keer lezen?

tips om lezen leuker te maken

29 Doe een boek-film combinatie. Veel boeken zijn ook verfilmd. Spreek samen af om eerst het boek te lezen, en dan daarna de verfilming. Wat is uiteindelijk beter: het boek of de film? Een tip om lezen leuker te maken waar popcorn niet bij kan ontbreken!
Voorbeelden hiervan zijn veel boeken van Roald Dahl, zoals ‘De Heksen’, ‘De GVR’, ‘Matilda’, en ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. Maar ook bijvoorbeeld 100% Coco, De brief voor de koning, De club van Lelijke Kinderen, De piraten van hiernaast, sprookjesboeken en Paddington. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! 

30 Heeft jouw jonge kind veel moeite met taal? Dan is ‘De VoorleesExpress’ wellicht een optie. Via dit initiatief komt een vrijwilliger een half jaar lang iedere week thuis voorlezen, praten en spelletjes spelen. Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl

boek op bed

Zelfs nog een bonus tip om lezen leuker te maken

31 Kies een boek van de serie toneellezen. Toneellezen, of theaterlezen, biedt een andere vorm van samenlezen. Twee lezers nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. Ze voeren eigenlijk een toneelstukje op.

32 Uitgeverij Eenhoorn heeft vele kamishibai boeken om voor te lezen met de eeuwenoude Japanse traditie van het verteltheater of de kamishibai. Deze combinatie van voorlezen en theater dompelt de kinderen volledig onder in een verhaal. In een houten kastje of poppentheater worden grote prenten (A3-formaat) getoond. De verteller verschuift de prenten als in een trage tekenfilm en leest ondertussen het verhaal voor. De tekst die hoort bij de voorste prent staat steeds op de achterkant van de laatste prent in het kastje.

Als laatste tip om lezen leuker te maken nog een bonus en best een belangrijke!

33 Een te moeilijk boek is niet fijn en motiveert niet om lekker te gaan lezen. Doe voordat je een boek uitkiest de ‘vijfvingertest’. Zo weet je of het boek te moeilijk voor je is. Kies een willekeurige bladzijde uit het boek. Tel alle moeilijke woorden op één hand. Voor elk moeilijk woord steek je een vinger op. Minder dan vijf vingers? Dan is dit een geschikt boek. Vijf vingers of meer? Dan kun je het boek beter terugzetten en een ander boek kiezen.

Kijk ook eens naar deze blogs voor meer inspiratie:

Wil je niks missen van onze blogs? Volg ons dan op Instagram  en/of Facebook  en/of Pinterest. Dagelijks komen er 2 a 3 blogs online en regelmatig organiseren we leuke winacties!

We hopen dat je wat aan deze tips om lezen leuker te maken hebt gehad.
Pin je onderstaande foto?

Tips voor leuke boeken vind je natuurlijk op onze boekenblog www.stoerleesvoer.nl met boeken voor iedereen!

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.