Kinderboekenweek 2023 – Bij mij thuis een kijkje achter de voordeur

Wat vind ik Bij mij thuis toch een geweldig thema voor de Kinderboekenweek 2023. Een uniek kijkje achter de voordeur bij mensen thuis. Hoe bedoel je het bespreekbaar maken van verschillen tussen cultuur. Diversiteit, inclusiviteit en respect zullen dan ook veel besproken worden op het niveau van de kinderen. Zoals elk jaar maak ik een mooie overzichtsblog met boeken, kerntitels, en activiteiten die je met de kinderen tijdens de Kinderboekenweek van 4 oktober tot 15 oktober kunt houden.

kinderboekenweek 2023 bij mij thuis

Bij mij thuis prentenboek en kinderboekenweekgeschenk

Naast MamaScrapelle beheer ik samen met Selena ook StoerLeesVoer. Een boekenblog met heel veel boeken voor jong en oud. In deze blog zul je dus vaak worden doorverwezen naar uitgebreide recensies van boeken. Is dit er niet dan is het een affiliate linkje naar bol waar korte recensies staan.
Op alle foto’s kun je klikken om zo ergens uit te komen!

Dit jaar schrijft Sanne Roosenboom het kinderboekenweekgeschenk. Zij is natuurlijk bekend van het boek Mot en de metaalvissers. Yvonne Jagtenberg tekent het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2023. Wellicht ken je twee van haar gouden penseel boeken, Mijn wonderlijke oom en kop op, Herman!

Ook zou er dit jaar een gedicht geschreven worden door Pim Lammers. Bekend van zijn zilveren griffel, Het lammetje dat een varken is en ook van de boer en de dierenarts. Maar helaas is dit door begrijpelijke redenen niet doorgegaan.

Thema Kinderboekenweek 2023

Het thema Kinderboekenweek 2023 is Bij mij thuis.

De Kinderboekenweek bij mij thuis is een concept dat is ontstaan tijdens de coronapandemie, waarbij veel activiteiten van de Kinderboekenweek werden geannuleerd of aangepast vanwege de beperkingen van sociale afstand. Het idee achter de Kinderboekenweek bij mij thuis is om kinderen te stimuleren om thuis te lezen en te genieten van boeken, terwijl ze tegelijkertijd worden aangemoedigd om creatief te zijn en deel te nemen aan leuke en educatieve activiteiten.

Kinderen ontwerpen speelgoed werkt samen met CPNB
Links Emile Kalis (Organisatie verkiezing Speelgoed van het Jaar Marketing-communicatie Stichting Speelgoed Nederland) en rechts Eveline Aendekerk (Directeur Stichting CPNB).

Kinderboekenspel

Voor het derde jaar op rij gaan kinderen op basisscholen en thuis aan de slag om zelf speelgoed te ontwerpen. Dit jaar werkt samenspelen en CPNB samen met kinderboekenspel. Kinderen mogen een spel ontwerpen dat aansluit bij een boek. Ik heb het vandaag geïntroduceerde aan mijn bovenbouw klas en er zijn al 3 teams aan de slag om een spel te maken. Lees er alles over in mijn blog kinderboekenspel waar overigens de komende hele grote gave speelgoedpakketten te winnen zijn van het genomineerde speelgoed van 2022!

Kinderen voor Kinderen Kinderboekenweek 2023

Elk jaar maakt Kinderen voor Kinderen een liedje met leuke danspasjes die passen bij het thema van de Kinderboekenweek 2023. Het lied bij mij thuis zal dit jaar worden geschreven door Iven Cudogham. Je hebt hem misschien wel eens op tv gezin met zijn grote gezin, of je kent hem van de boeken van Anansi de spin.

kerntitels kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

Kerntitels Kinderboekenweek 2023

Zoals elk jaar komt er een grote lijst met kerntitels voor de Kinderboekenweek 2023. Dit zijn niet altijd de nieuwste boeken, maar zijn wel boeken die vol staan met rijke woordenschat, prachtige illustraties en goed aansluiten bij de doelgroep. Zodra deze bekend zijn zul je die hier vinden.

Groep 1 en 2 kerntitels Kinderboekenweek 2023

Gebakken rijst met van alles en nog wat:

Het is eindelijk zover: de makers van het superverrukkelijke Waar is mijn noedelsoep?!? brengen een nieuw, heerlijk boek uit: Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! In dit spannende verhaal is er een kookwedstrijd op school. Na dagenlang twijfelen, weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken voor de kookwedstrijd: Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat. Maar in haar héééle huis is geen rijstkorrel te vinden! Yuna roept de hulp in van haar matties Louise, Omar en Simone. Lukt het ze om op tijd rijst te vinden voor de Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat?

Samen gaan bouwen:

Een vader en zijn dochter bouwen hun leven samen. Met speciale materialen maken ze herinneringen om te koesteren en een huis om zich in thuis te voelen. Ze houden elkaar met liefde warm. Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij. Een verhaal over de grenzeloze liefde van ouders, oneindige kansen die het leven biedt en alles wat we nodig hebben om samen te gaan bouwen aan een toekomst.

Samen zijn we thuis: Kinderboekenweek bij mij thuis

Wat maakt thuis echt thuis? Het is veel meer dan alleen maar een huis, een raam, een deur, een kleed. De mensen van wie je houdt, maken van een huis een thuis. Het poëtische prentenboek van Stephanie Parsley Ledyard met de warme, stoere beelden van pixar-animator Chris Sasaki gaat over verhuizen. Dat kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt. Het verhaal is al even prachtig vertaald door Jaap Robben.

De wereld op een moment:

In de wereld op één moment staan elf kinderen centraal. In Mexico zit Javier te ontbijten, maar precies op dat moment is het voor Esther in Ghana lunchtijd. Suzi ligt op dat moment in Australië nog lekker te slapen. Ga mee de wereld rond! Ga mee op een kleurrijke, verrassende reis in één enkele dag. Kinderen leren over verschillende delen van de wereld en wat er op precies hetzelfde moment wordt gedaan. Een educatief prentenboek over tijd!

Bij ons in de straat:

In Bij ons in de straat stellen Koos Meinderts en Annette Fienieg hun buren aan je voor: Tante Truitje, Cowboy Henkie, Kleine Jantje Hens aan Dek en nog zeven anderen. En op nummer elf? Daar wonen ze zelf. Een feestelijk en onverwoestbaar prentenboek vol vrolijke figuren.

Groep 3 en 4 kerntitels Kinderboekenweek 2023

Dit gebeurde allemaal echt:

Cees verheugt zich erop een boek te lezen in de tuin, samen met haar katten. De zon schijnt, er staat een schommelbank, Cees is r helemaal klaar voor. Maar dan begint de buurvrouw tegen haar hondje te praten. Hárd. En buurman Matthijs blijkt een klusdag te hebben. Met slijptollen en zo. En precies vandaag barbecueën de overburen op hun balkonnetjes. Muziekje aan, gezellig! Oordopjes, koptelefoons… niets houdt de herrie tegen. Wat nu? En wat doet die hijskraan met sloopkogel eigenlijk voor de deur?

Hier zijn Ari en Loek:

De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd op elkaar en hebben besloten samen in één huis te gaan wonen. Nu zijn ze volgens Loek een ‘samengezin’. Ben je dan een beetje zus en een beetje broer van elkaar? Wie mag er boven in het stapelbed slapen? En kun je een cavia eigenlijk delen? ‘Hier zijn Ari en Loek’ is een bundel eigentijdse voorleesverhalen voor alle beetje-broers en hele zussen. En voor bonusvaders, helemaal-moeders, plus-tantes, echte ooms, gekke opa’s en zachte oma’s. Want Ari en Loek zijn de leukste bijna-broer-en-zus van Nederland!

10 minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar:

In tien minuten een heel verhaal lezen, dat geeft vertrouwen. Dit boek staat boordevol herkenbare, aansprekende verhalen op AVI-niveau M4 en E4. In elk verhaal gebeurt er iets grappigs in het samengestelde gezin met zes kinderen, een inwonende opa en hun huisdieren. Ook supergrappig om voor te lezen aan je ouders, want welke ouder vergeet er weleens dat het studiedag is op school?

Iedereen telt:

Met een titel als Iedereen Telt, is het niet heel gek dat dit veelzijdige prentenboek verder gaat dan een standaard kijkboekje. Het commentaar bij de illustraties prikkelen de fantasie van je kind. De poëtische vragen laten je kind nadenken.  Waar gaat het gesprek over? Wat zien we precies? Met een opmerking als ‘Een wordt later premier’ gaan ze verder dan vragen die gaan over kwantitatieve eenheden waar normale telboeken voor kleuters zich mee bezighouden.

Dit is mijn huis: Kinderboekenweek bij mij thuis

Wil je alles weten over wonen? In dit boek leer je meer over allerlei soorten huizen, van vroeger en nu, dichtbij en aan de andere kant van de wereld. Je leest ook hoe we huizen bouwen, welke kamers er zijn in een huis en hoe de dieren wonen. Wist jij trouwens dat je in een schoen kunt wonen? In dit boek vind je ook een knutselpagina, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Groep 5 en 6 kerntitels Kinderboekenweek 2023

Hotel Bonbien:

Siri is tien en woont in Frankrijk. Haar ouders runnen een hotel aan de N19 voor gasten die op doorreis zijn naar het zonnige zuiden. Siri vindt het de mooiste plek op aarde en wil er nooit meer weg. Maar wanneer haar ouders vaker ruzie krijgen, is Siri bang dat haar ouders gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Ze denkt dat alleen een wonder hen nog kan redden. Het komt goed, maar op een heel andere manier dan Siri had gedacht!

Ik denk dat ik ontvoerd ben:

Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over: traditionele of juist heel moderne families; de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Ook over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. En over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet.

Beste broers:

Raf en Robbie, twee broertjes van 9 en 5 jaar, verhuizen met hun ouders vanuit de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn nogal druk met zichzelf bezig, dus is er niemand die op ze let. En ook niet op opa, die een toren in het bos bouwt. Als oma dan opeens ziek wordt, zijn het Raf en Robbie die opa in de gaten moeten houden. En hem redden, wanneer dat nodig blijkt te zijn.

Kinderen van ver:

Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen moeten achterlaten. Op zoek naar een plek waar ze veilig zijn. In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van vier kinderen die met hun familie moesten vluchten voor oorlog en geweld. Ze baseerde de verhalen op gesprekken met kinderen uit Syrië en Afghanistan.

Groetjes uit Zeerijp: Kinderboekenweek bij mij thuis

Chrisje (11) woont in Zeerijp in Noordoost-Groningen. Het laatste jaar op de basisschool lijkt een mooi jaar te worden: de afscheidsmusical, een supergezellige klas en misschien wel haar eerste verkering. Maar van de ene op de andere dag gooit een aardbeving roet in het eten. De school in Zeerijp raakt beschadigd en de kans is groot dat Chrisje haar laatste jaar in een wildvreemde klas in een ander dorp moet afmaken. Samen met de meester bedenkt de klas een geldinzamelingsactie om de school te redden. Goed nieuws zou je denken, maar dan gaat het volledig mis: het geld wordt gestolen én de meester verdwijnt. Zouden die twee dingen met elkaar te maken hebben? Chrisje en haar vrienden zetten alles op alles om dat uit te zoeken.

Groep 7 en 8 kerntitels Kinderboekenweek 2023

Hoe voed ik mijn ouders op?

Een bijzondere samenwerking tussen filosofen Stine Jensen en Frank Meester. Allerlei probleemouders komen aan bod, zoals de telefoonouder, de overwerkte ouder, de te-jong-gekleed-­ouder, de ruzie-ouder, de mijn-kind-is-hyper-intelligent-­ouder en zo nog 15 onuitstaanbare vaders en moeders die wel een beetje opvoeding kunnen gebruiken! Elk hoofdstuk begint met het probleem van een kind, dat vervolgens tips krijgt van andere kinderen én van filosofen Stine en Frank (die zelf overigens ook geen perfecte ouders zijn…) Leuk en leerzaam voor ouder en kind! Kijk op www.kluitman.nl voor een gratis lesbrief over dit boek.

De meestervervalser:

Spannend misdaadverhaal met een maatschappelijke invalshoek. Mijn schoenen zijn stuk dus ik ga niet naar school. ‘Ze hoeven niet te zien dat je schoenen stuk zijn,’ heeft mama gezegd. ‘Niemand hoeft te weten dat ik het geld niet heb.’ Bij Bilal thuis zijn ze arm. Dan ontmoet hij Sterre, een rijk meisje met een moeder die directeur is van een museum. Zij moedigt hem aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Maar Bilal kan niet zomaar goed tekenen, hij kan perfect kunstwerken namaken. En dat valt ook de verkeerde mensen op: Bilal wordt gedwongen om beroemde schilderijen te vervalsen…

De jongen met de negen wensen:

Leo heeft het de laatste tijd niet zo makkelijk. Tot hij zijn grote voetbalheld ontmoet, die hem negen wensen aanbiedt. Leo weet niet wat hem overkomt! Ineens lijkt het leven hem weer toe te lachen. Een eigen ijscokar, een X-box, wraak nemen op zijn pestkoppen en zelf een stervoetballer worden: Leo doet de ene magische wens na de andere. Maar zijn de wensen wel écht zo fantastisch als Leo denkt? Of zit geluk soms in een klein hoekje?

Het ministerie van oplossingen en het veel te volle huis:

Een fossiel, een glinsterend schrift, een antieke sjaal… Nina en Alfa vinden allerlei merkwaardige schatten op school. Die komen uit een huis in het bos dat zo vol met spullen staat, dat de deur niet meer opengaat. De meester van groep 3, die er is opgegroeid, is er wanhopig van. Nina, Alfa, Ruben en de stokoude mevrouw Vis en Tirza de Vries twijfelen geen seconde: dit is een zaak voor het Ministerie van Oplossingen!
De kinderen besluiten de meester te helpen met het doorploegen van de troep. Dat huis moet leeg, zo snel mogelijk. Maar tussen de rommel liggen de schatten van de eigenaar, een uitvinder. En érgens in huis liggen bovendien de aantekeningen over zijn grote uitvinding, en die moeten snel worden gevonden. Terwijl de kinderen hard aan het werk gaan, luisteren de Zilvermannen ze af. Die uitvinding, die willen ze ook wel…

Mijn jaar in een tent: Kinderboekenweek bij mij thuis

Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

Onderbouw Prentenboek Kinderboekenweek 2023

Deze boeken zijn allemaal geschikt voor groep 1 en 2 van de basisschool. Het zijn boeken die passen bij het thema Bij mij thuis tijdens de kinderboekenweek 2023. Uiteraard kunnen deze boeken ook prima gebruikt worden in de middenbouw en bovenbouw.

Middenbouw kinderboeken Kinderboekenweek 2023

De boeken die hier staan kunnen in enkele gevallen ook prima gebruikt worden in de onderbouw en uiteraard ook in de bovenbouw! Mooie boeken waar je mee aan de slag kunt tijdens het thema bij mij thuis.

Bovenbouw boeken Kinderboekenweek 2023

De boeken die hier staan kunnen in enkele gevallen ook prima gebruikt worden in de in de middenbouw! Mooie boeken waar je mee aan de slag kunt tijdens het thema bij mij thuis.

Als een (veilig) huis niet vanzelfsprekend is?

Er zijn genoeg scholen waar veel vluchtelingen worden opgevangen. Alleenstaande minderjarige asielzoekers, of kinderen die met een of twee ouders zijn gevlucht. Tel daar kinderen bij op die in blijf van mijn lijf huizen zitten. Of thuis mishandeld worden. En kinderen die in pleegzorg zitten en soms van huis naar huis hoppen. Voor deze grote groep kinderen is een (veilig) huis niet altijd vanzelfsprekend. Ook hier hebben we een selectie boeken voor gevonden.

Opening Kinderboekenweek 2023

Ben jij nog op zoek naar een leuke opening Kinderboekenweek 2023?

 1. Boekenjacht / verkleedspeurtocht: Laat de kinderen een personage uit een bekend boek kiezen, verkleed zichzelf daarnaar en verstopt zich in of rond de school. De leerlingen gaan in groepjes op zoek naar hun docent. Telkens wanneer ze een docent vinden, krijgen ze een letter om een woord te vormen. Voor de jongere leerlingen kan dit ook met afbeeldingen in plaats van letters worden gedaan.
 2. Thematitel kaartenjacht: Maak kopieën van kaften van boeken met verschillende thema’s, knip ze in stukjes en laat de kinderen ernaar zoeken.
 3. Fototentoonstelling door de school: Elke docent laat een foto van zichzelf maken met zijn of haar favoriete kinderboek op een speciale plek, zowel thuis als op school of ergens buiten. De kinderen kunnen deze tentoonstelling verkennen als een opwarmertje voor de Kinderboekenweek. Je kunt de kinderen ook vragen om te raden welke docent bij welk boek hoort door het boek voor hun gezicht te houden.
 4. Kahoot quiz: Creëer een leuke Kahoot-quiz met vragen over verschillende soorten huizen, gezinnen, culturen, eetgewoontes, enzovoort.
 5. Mysterieuze voorlezer: Laat een mysterieuze voorlezer op het schoolplein verschijnen, en laat de kinderen raden wie het is.

Ideeën Kinderboekenweek 2023 bij mij thuis

Ja hoe gaat dat bij mij thuis? Tijdens de Kinderboekenweek 2023 zullen er vast veel kringgesprekken worden gevoerd. Met vragen als:

 • Wat eten jullie voor het ontbijt, de lunch en het avondeten? Eet je met bestek of met je vingers of stokjes?
 • Welke regels heb je in huis? Mag je bijvoorbeeld wel met je schoenen naar binnen?
 • Hoe ziet jouw huis eruit? De woonkamer en je slaapkamer? Heb je een eigen kamer of deel je hem met een broertje of zusje? Heb je een douche of een bad?
 • Heb je een tuin of een balkon of misschien beide?
 • Wie doet bij jouw thuis koken en de was en het huishouden?
 • Wie wonen er in jouw huis?

Zet eens verschillende coöperatieve werkvormen in. Maak een binnen-buiten kring. Laat kinderen door de klas heen lopen op muziek en een maatje vinden als de muziek stopt en daar kort tegen praten. Maak een memory spel waarbij ze elkaar moeten vinden. Maak kleine tafelgroepjes van 4 kinderen om samen over het onderwerp te praten.

Heb je meerdere kleuterklassen rondom een plein zet dan in elke klas bijvoorbeeld een ruimte in huis centraal. Laat de kinderen bij elkaar op bezoek gaan in hun kamer en de kinderen uit de klas ze meenemen en objecten laten zien. Zo helpen ze elkaar aan een rijkere woordenschat en hoef je niet meerdere keren van alles te verzamelen.

Activiteiten Kinderboekenweek 2023

Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt verzinnen met kinderen rondom het thema “bij mij thuis”. Hier zijn enkele ideeën voor activiteiten Kinderboekenweek 2023:

 1. Huizen bouwen: Geef kinderen blokken, lego of ander bouwmateriaal en laat ze hun eigen huis bouwen.
 2. Kamer inrichten: Laat kinderen een kamer in hun huis inrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld meubels en decoratie maken met papier en karton.
 3. Familiefoto’s maken: Laat kinderen foto’s maken van hun gezin of familieleden en deze in een collage plakken.
 4. Boodschappenlijstje maken: Laat kinderen een boodschappenlijstje maken voor hun gezin. Ze kunnen nadenken over wat er nodig is in huis en wat er op hun eigen verlanglijstje staat.
 5. Kookactiviteiten: Laat kinderen helpen bij het bereiden van een maaltijd. Dit kan variëren van eenvoudige taken zoals groenten wassen tot het samenstellen van een volledig gerecht.
 6. Verkleedpartij: Laat kinderen zich verkleden als hun favoriete personage en een toneelstukje opvoeren in huis.
 7. Kampeeravond: Bouw een tent in de woonkamer of op het terras en maak er een gezellige kampeeravond van.
 8. Schattenjacht: Organiseer een schattenjacht door het hele huis. Maak aanwijzingen en verstop aanwijzingen en beloningen op verschillende plekken.
 9. Karaoke: Zet een karaoke-machine aan en laat kinderen hun favoriete liedjes zingen.
 10. Familiegeschiedenis: Vertel kinderen over hun familiegeschiedenis en laat ze oude foto’s en documenten bekijken. Laat ze vragen stellen en nadenken over hun eigen wortels.

Met deze activiteiten kunnen kinderen op een leuke manier leren over hun eigen huis en gezin.

Thema Bij mij thuis – bouwhoek

Zorg vol voldoende blokken. Pak je verzameling Duplo en houten blokken maar van zolder en bouwen maar. Hoe ziet jouw huis eruit van buiten. Maar kun je ook een kamer inrichten? Zorg ervoor dat je ook wat materiaal combineert. Zoals poppetjes en voertuigen zodat ze het echt leuk na kunnen bouwen.

Thema Bij mij thuis – Poppenhoek – huishoek

Natuurlijk is de poppenhoek of huishoek ( dat wordt nog wel eens op scholen anders genoemd) de plek om veel te zijn tijdens de Kinderboekenweek 2023. Maak kaartjes waarop rollen te zien zijn als een oma/opa vader/moeder jongen/meisje/baby. Maar zorg ook voor diversiteit. Dus van elk moeten er wel minstens 2 zijn, want misschien heeft dat kindje wel 2 papa’s.
Ga even los van je regel 2 kinderen in de huishoek ( tenzij je echt een hele kleine huishoek hebt) en laat ze een verhaal verzinnen. Misschien willen ze wel een kleine theatervoorstelling geven over hoe het bij hen thuis gaat.

Tijdens de Kinderboekenweek 2023 staat het thema Bij mij thuis centraal. Activiteiten Opening, Boeken en lestips Voor school en thuis
Pexels Ron Lach

Thema Bij mij thuis – Poppenhuis

Hoe groter hoe beter. Zorg voor een houten poppenhuis ( begin op tijd met zoeken via marktplaats, kringloopwinkels of zet je handige vader of opa aan het werk om er een te bouwen met resthout) en lekker veel meubeltjes. Of het nou houten meubels zijn of van Playmobil dat maakt niet uit. Zorg ook voor staaltjes behang/ laminaat en vloertapijt. Je kunt zelfs stalen van kunstgras bestellen! Geef ze wat buddy en laat ze hun huis gezellig inrichten. Klaar met spelen? Buddy inleveren!

Kijkt jouw kind Gabby’s poppenhuis? Er is nu zelfs een echt poppenhuis om mee te spelen met verschillende uitbreidingen. Interactief en echt leuk aldus de dochters van Selena! Lees hier hun review!

Tekenen tijdens de Kinderboekenweek 2023

Natuurlijk staat lezen voorop tijdens de Kinderboekenweek 2023, maar laat ze ook eens tekenen hoe het bij mij thuis is. Wat vinden ze het fijnste plekje in huis? Wat is de kleinste kamer en wat is de grootste kamer?

koken Tijdens de Kinderboekenweek 2023 staat het thema Bij mij thuis centraal. Activiteiten Opening, Boeken en lestips Voor school en thuis

Eten bij mij thuis

Wat zullen we eten bij mij thuis? Betrek ouders tijdens de Kinderboekenweek 2023 met een kijkje in de culinaire keuken. Super leuk als je meerdere culturele achtergronden in je klas hebt. Wat is een typisch gerecht uit hun land? Vraag ouders of ze mee willen werken aan een smaak markt waarin kinderen van alles kunnen proeven. Zet leuke standjes neer op het schoolplein en richt ze leuk in met dingen van het thuisland.

Of misschien willen ouders wel begeleiden om kookworkshops in de klas te geven. Een en ander afhankelijk natuurlijk van het feit of je een kookplaatje hebt. Maar je kunt ook denken aan salades.

Activiteiten kinderboekenweek 2023 – Nog meer ideeën bij mij thuis

Enkele ideeën voor activiteiten tijdens de Kinderboekenweek bij mij thuis zijn:

 1. Verkleed je als je favoriete boekenpersonage en maak een fotoshoot.
 2. Maak een eigen boekje of stripverhaal en lees het voor aan je familie.
 3. Maak een tekening of schilderij van een scène uit een boek.
 4. Schrijf een brief aan je favoriete auteur of illustrator.
 5. Bouw je eigen boekenkasteel of boekenfort waar je kunt lezen en ontspannen.
 6. Maak een video waarin je een boekbespreking geeft van je favoriete boek.
 7. Houd een leesmarathon waarbij je zoveel mogelijk boeken leest in een dag of een week.

Lees ook eens deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

2 reacties

 1. Hoi hoi,
  Ik ben Linda Stolp en heb net een kinderboekje geschreven en geïllustreerd over kleine probleempjes waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Dieren spelen in dit boek een hoofdrol en zo worden de kleine probleempjes wat makkelijker te bespreken voor het kind of de ouder. Het boek wordt vrijdag 9 juni officieel uitgegeven via BOEKSCOUT. Het lijkt me leuk om hier een stukje te publiceren.
  Groetjes van Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.