Gedichtendag op 26 januari – een blog over gedichten ook voor kinderen!

Gedichtendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat gevierd wordt op de laatste donderdag van januari in Nederland en Vlaanderen. In 2023 valt Gedichtendag op 26 januari. Het doel van Gedichtendag is om poëzie onder de aandacht te brengen en mensen te stimuleren om gedichten te lezen, schrijven en voordragen. Het is een dag waarop scholen, bibliotheken en andere instellingen vaak speciale activiteiten organiseren, zoals poëzieworkshops, voordrachten en wedstrijden.

gedichtendag

Geschiedenis van gedichtendag

Gedichtendag werd voor het eerst georganiseerd in 2000 en sindsdien is het uitgegroeid tot een populair evenement dat steeds meer mensen inspireert om de schoonheid van poëzie te ontdekken en te waarderen. Op deze dag worden vaak nieuwe gedichten gepubliceerd en worden prijzen uitgereikt aan getalenteerde dichters.

Gedichtendag is een mooie gelegenheid om poëzie te vieren en te ontdekken hoe gedichten ons kunnen raken, ontroeren en inspireren.

gedichtendag
Foto door Suzy Hazelwood: via pexels

Wat voor soort gedichten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten gedichten die verschillende kenmerken en structuren hebben. Natuurlijk wil je hier op gedichtendag aandacht aan geven in de klas of misschien wel voor thuis. Hieronder vind je een lijst met enkele van de meest voorkomende soorten gedichten:

  1. Sonnet: Een gedicht van 14 regels dat vaak wordt gebruikt om liefde of emoties uit te drukken. Het is verdeeld in vier regels genaamd kwatrijnen en een laatste regel genaamd de couplet.
  2. Haiku: Een Japans gedicht van drie regels, waarbij de eerste en laatste regel 5 lettergrepen hebben en de middelste regel 7 lettergrepen heeft. Vaak gaat het over natuurlijke landschappen of seizoenen.
  3. Vrije vers: Een gedicht dat geen vaste regelmaat of rijmschema heeft en meer vrijheid biedt aan de dichter om zijn of haar ideeën uit te drukken.
  4. Ballade: Een gedicht dat verhalend van aard is en vaak een herhalend refrein heeft. Het wordt vaak gebruikt om epische of tragische verhalen te vertellen.
  5. Limerick: Een humoristisch gedicht van vijf regels waarbij de eerste, tweede en vijfde regel rijmen en de derde en vierde regel ook rijmen. Vaak wordt het gebruikt om grappige of ironische situaties te beschrijven.
  6. Elegie: Een gedicht dat rouw of verdriet uitdrukt, vaak geschreven ter nagedachtenis aan een overledene.
  7. Epigram: Een kort gedicht dat vaak een geestige of sarcastische wending heeft en vaak wordt gebruikt om een ​​punt te maken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele soorten gedichten die er zijn. Elke vorm heeft zijn eigen unieke structuur en stijl, en elk kan worden gebruikt om verschillende emoties, ideeën en verhalen uit te drukken.

gedicht schrijven
Foto door Lisa Fotios via pexels

Welke gedichten kunnen kinderen schrijven

Kinderen kunnen verschillende soorten gedichten schrijven, afhankelijk van hun leeftijd, interesses en vaardigheden. Maar welke gedichten kunnen kinderen op gedichtendag nu schrijven? Hieronder staan ​​enkele voorbeelden van gedichten die geschikt zijn voor kinderen:

  1. Acrostichon: Dit is een gedicht waarbij elke regel begint met een letter van een woord. Kinderen kunnen bijvoorbeeld hun eigen naam of een woord dat belangrijk voor hen is, gebruiken als inspiratie.
  2. Haiku: Kinderen kunnen leren hoe ze een haiku moeten schrijven door hun observaties van de natuur, seizoenen of gebeurtenissen in hun omgeving te beschrijven.
  3. Rijmende gedichten: Kinderen kunnen beginnen met eenvoudige rijmende gedichten waarbij de laatste woorden van elke regel rijmen. Ze kunnen experimenteren met verschillende rijmwoorden om hun gedichten interessanter te maken.
  4. Verhalend gedicht: Kinderen kunnen een verhalend gedicht schrijven waarbij ze een verhaal vertellen in dichtvorm. Dit kan bijvoorbeeld een avontuur zijn dat ze hebben meegemaakt of een fictief verhaal dat ze verzinnen.
  5. Vrije vers: Kinderen kunnen experimenteren met vrije vers-gedichten waarbij er geen vast rijmschema of structuur is. Dit kan hen helpen hun eigen creatieve stem te ontdekken en hun eigen ideeën en emoties te uiten.
  6. Dieren gedichten: Kinderen kunnen dichtbij huis blijven en gedichten schrijven over hun huisdieren, dieren in de dierentuin of zelfs over een imaginaire dierenvriend.

Het belangrijkste is dat kinderen worden aangemoedigd om te experimenteren en plezier te hebben met het schrijven van gedichten. Door hun eigen creativiteit te verkennen en te delen, kunnen kinderen hun schrijf- en taalvaardigheden verbeteren en hun verbeeldingskracht vergroten.

Hoe kun je makkelijk een gedicht maken

Er zijn verschillende manieren waarop je makkelijk een gedicht kunt maken. Het mooie van gedichten is dat er zoveel mogelijk is. Wil je hier op gedichtendag aandacht aan besteden dan geef ik je graag de volgende tips om je op weg te helpen:

  1. Kies een onderwerp: Begin met het kiezen van een onderwerp voor je gedicht. Het kan iets zijn wat je inspireert, wat je hebt meegemaakt of iets waar je gepassioneerd over bent.
  2. Schrijf je ideeën op: Noteer al je ideeën en gedachten over het onderwerp. Schrijf ze op in willekeurige volgorde en maak je geen zorgen over grammatica of spelling.
  3. Kies een structuur: Kies een structuur voor je gedicht. Het kan rijmend zijn, metrum hebben of vrije vers. Als je niet zeker weet welke structuur het beste bij je gedicht past, experimenteer dan met verschillende opties.
  4. Speel met taal: Maak gebruik van verschillende literaire technieken zoals alliteratie, metaforen, enjambement en herhaling om je gedicht interessanter te maken.
  5. Houd het simpel: Een gedicht hoeft niet ingewikkeld te zijn. Houd het eenvoudig en duidelijk zodat de lezer het gemakkelijk kan begrijpen.
  6. Laat het rusten: Laat je gedicht even rusten en lees het daarna nog eens door. Soms kan het nuttig zijn om een ​​pauze te nemen voordat je je gedicht afmaakt of bewerkt.

Onthoud dat een gedicht persoonlijk en uniek is. Schrijf wat goed voelt voor jou en laat je creativiteit de vrije loop. Het belangrijkste is om te genieten van het proces en trots te zijn op je creatie.

Hier zijn enkele mooie kindergedichten voor gedichtendag:

Natuurlijk willen we op gedichtendag ook mooie gedichten voorlezen!

  1. “De Kikker” van Max Velthuijs*
  2. “Het kind en de nachtegaal” van Frederik van Eeden
  3. “Mijn oma” van Annie M.G. Schmidt
  4. “De drie kleine visjes” van Marianne Busser en Ron Schröder*
  5. “De spin Sebastiaan” van Annie M.G. Schmidt
  6. “Zeven kleine visjes” van Rie Cramer*
  7. “De tuinman en de dood” van Pieter Cornelis Boutens (voor oudere kinderen)
  8. “De vlinder en de bloem” van Paul van Ostaijen
  9. “De wind” van Hans Andreus
  10. “De Sneeuwman” van Raymond Briggs*

Deze gedichten zijn geschikt voor verschillende leeftijden en hebben elk hun eigen charme en boodschap. Ze kunnen kinderen helpen hun liefde voor poëzie te ontdekken en te genieten van de kracht van woorden.

Handige gedichtenboeken voor gedichtendag met kinderen

Wil je mooie boeken hebben vol gedichten die kinderen aanspreken? Dan raad ik je zeker onderstaande boeken aan!

Ga jij aan de slag met gedichtendag dit jaar?

Lees ook deze blogs

Footer1
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.