Activiteiten om te doen tijdens een scholensluiting; 30 leuke ideeën!

In een normaal schooljaar zijn er af en toe dagen dat de school dicht is. Zoals een studiedag voor de leraren of een stakingsdag waarbij ze strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Een goede gelegenheid voor een originele activiteit of een uitje naar een rustig park.
Zeker in de winter ligt een toename van schermgebruik op de loer. Dus andere leuke ideeën voor activiteiten tijdens een scholensluiting zijn meer dan welkom!

scholensluiting

Scholensluiting in coronatijd

De kans is groot dat de lockdown nog even voortduurt. En dat is behoorlijk uitdagend voor ouder en kind. Zie onze eerdere blog. Het is gewoonweg lastig om voldoende ontspanning te vinden. Schoolwerk, eigen werk van ouders en vrije tijd lopen steeds meer in elkaar over. De dag kan best ongestructureerd zijn daardoor, terwijl een duidelijke structuur voor kinderen juist zo belangrijk is. Dit geeft namelijk houvast en zekerheid. Er zijn veel voorbeelden van dagprogramma’s met van uur tot uur een schema wat er moet gebeuren. Maar dit is best heel moeilijk om vast te houden. Het inplannen van vrije tijd is in ieder geval belangrijk en staat op ieder lijstje. Maar wat kun je zoal doen met die paar uurtjes vrije tijd? Wat zijn de leukste activiteiten om kinderen te vermaken tijdens een scholensluiting?

Sommige ouders hebben de natuurlijk aangeboren gave om met leuke spontane ideeën op de proppen te komen. Maar veel ouders moeten toch eerst even googelen. Zouden we door het gebruik van onze smartphone ook een deel van onze creativiteit kwijtraken? Maar een lijstje met ideeën is altijd prettig. Dus hierbij de leukste activiteiten verzameld! Niet alleen voor tijdens de lockdown, maar ook als de scholen om een andere reden een keertje dicht zijn.

Wat zijn leuke activiteiten voor kinderen tijdens een scholensluiting?

Het ondernemen van activiteiten buitenshuis is vooral afhankelijk van het lockdown niveau en de coronamaatregelen. Het blijft onzeker wat er het komende jaar mogelijk is. Zeker met de onduidelijke rol van kinderen in de besmettelijkere nieuwe variant van het virus. Dus voorzichtigheid is geboden, en laten we hopen op meer vrijheid in de loop van het jaar. Zodat we weer fijn kunnen genieten van allerlei leuke activiteiten met onze kinderen.

Buiten actief:

1. Strandwandeling of boswandeling. Zomaar op een doordeweekse middag. Picknickpakketje mee en genieten van de natuur en frisse lucht. Met een afsluitend bezoek aan de McDonalds maak je de meeste kinderen waarschijnlijk nog blijer.

2. Mountainbiken. Voor de stoere kids met een goede fiets zijn er speciale parcoursen. Uitdagend en actief!

3. Speurtocht in eigen dorp of stad. Met stops bij bekenden voor een snoepje, drankje of plasje.

4. Bezoek een natuurspeeltuin of kinderboerderij. Lekker ravotten in de natuur, dieren spotten, vies worden en bewegen. Want dit is voor kinderen enorm belangrijk voor hun gezondheid; voor de motorische ontwikkeling en het versterken van het immuunsysteem.

5. Buiten knutselen met natuurlijke materialen; stenen, veren, dennenappels, takken. Maak een mooi kunstwerk! Kijk eens bij de blogs in de categorie herfst en halloween voor inspiratie

6. Naar een grote stad en bezienswaardigheden bezoeken. Altijd al eens de Erasmusbrug willen zien, de domtoren in Utrecht of het paleis op de Dam. Ideaal op een rustige doordeweekse dag, na de lockdown dan.

7. Maak een hut of parcours in eigen tuin van planken, boomstammen, glijbanen, stoelen of touwen.

8. Klimpark; voor de echte waaghalzen een uitdagend uitje. Grenzen verleggen is voor kinderen heel belangrijk want dit vergroot het zelfvertrouwen.

Binnen creatief:

9. Ideale activiteiten tijdens de winterse dagen van de scholensluiting zijn creatieve activiteiten. Belangrijk voor de ontwikkeling van allerlei vaardigheden! Denk aan plannen en organiseren, fantasiespel, initiatief nemen, logisch redeneren etc. Bakkers klaar, bakken maar. Zoek een leuk kinderkookboek, of laat ze zelf experimenteren. Laat de kinderen het avondeten bereiden, incl. inkopen doen.

10. Bouw een groot lego dorp, en laat een week staan. Ook heel leuk om eens een bouwpakket te huren voor wat variatie. Zie bijvoorbeeld De Bonte Bouwplaats voor de leukste thema’s.

11. Themamiddag met verkleedkleren, baksels, kleurplaten, knutselen, schmink etc. Alles erop en eraan. Bijvoorbeeld in het thema boerderij, piraten, prinsen en prinsessen, zeemeerminnen of superhelden.

12. Proefjes doen. Check of koop materialen en ga aan de slag. Heel leerzaam voor kinderen.

13. Schilderij maken op een groot doek, laken, stuk karton of houten plaat. Maak een stilleven van de fruitschaal, een fantasiedier, of een landschap. Of schilder eens met handen en voeten in plaats van kwasten.

14. Creëer een grote knikkerbaan/kettingreactie/dominobaan. Daarmee oefen je geduld, precisie en creativiteit!

Binnen chillen:

15. Creëer je eigen thuisbioscoop. Gordijnen dicht, popcorn maken, kleed op de bank en Netflix of Disney+ starten!

16. Maak een grote hut of binnenspeeltuin met lakens, matrassen, kussens en dekbedden.

17. De grootste of moeilijkste puzzel maken die je kunt vinden. Een heerlijke activiteit voor het hele gezin. En lichtelijk verslavend, maar leuker dan scrollen op de telefoon.

18. Spelletjesmarathon. Monopoly verplicht. Nu eens een keer niet zeggen ‘dat duurt te lang’. Verspreid het eventueel over meerdere dagen en maak er een competitie van! In de rubriek Spel & Speelgoed vind je genoeg reviews van spellen als je inspiratie zoekt!

19. Ga op zoek naar het leukste speelgoed; achter uit de kast, ruil met vriendjes of vriendinnetjes of ga naar de speelotheek. Leuke tips en reviews vind je bij Mamascrapelle!

Online activiteiten tijdens scholensluiting:

Vooruit ook een aantal online activiteiten, maar niet alleen maar gamen of social media.

20. Online activiteiten met klasgenoten of vriendjes. Van creatief tot actief en competitief. Zie de leuke blog op Mamascrapelle met wel 100 ideeën!

21. Museum bezoek voor thuis. Verschillende musea hebben online programma’s samengesteld voor kinderen.

22. Maak een vlog over ‘een dag in ons gezin’. Van opstaan tot naar bed gaan. Hoe gaat dit zoal? Leuk voor later. Voor de oudere kinderen leuk om aan de slag te gaan met editen.

23. Ga een middagje samen gamen met je kind. Met instructie en uitleg van je kind om beter te worden. Verdiep je in de beleefwereld van je zoon of dochter! Dit is een belangrijk advies om de band met je kind te versterken rondom het onderwerp gamen. Zie de review van het boek Mijn gamende Kind.

activiteiten om te doen tijdens een scholensluiting

Uitjes/belevenissen:

Wat is origineel of staat op de bucketlist om eens te doen? Er zijn vele opties. We zetten er ze vast bij, in de hoop dat het in de loop van dit jaar weer mogelijk is om naar zulke openbare plekken te kunnen. En ook niet onbelangrijk, daarmee hopelijk noodlijdende parken, musea en dierentuinen te kunnen helpen!

24. Busverhuur + picknick. Ga een regio in Nederland verkennen met een oldtimerbusje. Picknick mee en de leukste plekjes bezoeken. Zie de site van Volkswagenbus voor de mooiste retro bussen!

25. Rondvaart pannenkoekenboot. Een leuke combinatie van eten, varen en de mooiste plekken bekijken vanaf het water. In Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam.

26. Bezoek panoramaterras Schiphol. Als het vliegverkeer weer opstart, heel indrukwekkend om eens te bekijken. Zie de website voor de mogelijkheden van een dagje uit.

27. Naar de schaatsbaan of skiën in een indoorbaan. Nederland telt een groot aantal indoor skibanen en schaatsbanen. Er worden vaak leuke cursussen aangeboden maar ook een middagje wintersportplezier is leuk!

28. Dierentuin achter de schermen. Veel dierentuinen bieden extra’s aan om nog meer te weten te komen over de dieren. Er staat ook een mooie blog op Mamascrapelle over het steunen van de dierentuin in deze moeilijke tijden.

29. Futureland fossielenexpeditie. Op de Tweede Maasvlakte een unieke en leerzame ervaring.

30. Zoek in je regio naar georganiseerde activiteiten voor kinderen zoals fruitplukken, timmeren, survivallen, knutselmiddagen etc.

31. Ga naar een gave binnen speeltuin zoals Play-in Utrecht of Pretfabriek

Sommige activiteiten zijn gratis en simpel, maar er zijn ook activiteiten die geld kosten. Dat is niet voor ieder gezin haalbaar helaas. Maar voor kinderen zijn uitjes natuurlijk een enorme belevenis, die je ieder kind zou gunnen. Daarom zijn er eventueel fondsen die hierbij kunnen ondersteunen voor gezinnen die van weinig geld moeten rondkomen. Zoals het Nationaal fonds kinderhulp. Binnenkort meer informatie over financiële hulp en steun, en de impact van financiële problemen op kinderen.

Extra lieve activiteiten tijdens een scholensluiting:

32. Doe iets voor een ander dag. Er is veel eenzaamheid als gevolg van het coronavirus. Het is belangrijk dat kinderen zich dat realiseren, en wie weet kunnen ze iets voor een ander betekenen. Bak bijvoorbeeld koekjes voor de ouderen in de buurt.

33. Heitje voor een karweitje. Heerlijk ouderwets maar een belangrijke les voor kinderen. Zoals blaadjes harken, glas wegbrengen, straat vegen, grasmaaien. En daar een klein zakcentje mee verdienen. Ook voor ouders of grootouders fijn deze hulp, zeker als je het samen doet.

Terug naar het oude?

Wat kunnen we nu terug verlangen naar een normaal schooljaar. Waarbij er af en toe zomaar een vrije doordeweekse dag was. Soms een dag waarop de BSO of grootouders moesten bijspringen, als ouders zelf moesten werken. Maar soms was het een heerlijke vrije dag om een leuke activiteit te ondernemen. Een museum of dierentuin zijn op deze dagen immers heerlijk rustig. Helaas zijn er door de lockdown veel beperkingen, die nodig zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar met de komende lente/zomer, een hogere vaccinatiegraad en immuniteit hopen we terug te gaan naar een meer normale maatschappij. En dan hebben we vast meer mogelijkheden voor leuke activiteiten bij een scholensluiting.

Hulp nodig bij thuisonderwijs? Volg de rubriek Coronacrisis!

Wil je niks missen van onze blogs? Volg ons dan op Instagram  en/of Facebook  en/of Pinterest. Dagelijks komen er 2 a 3 blogs online en regelmatig organiseren we leuke winacties!

activiteiten om te doen tijdens een scholensluiting

Vond je deze blog waardevol? Pin je onderstaande foto dan?

Footer1


Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.