Skip to Content

20 tips – een lijst om spel bij kinderen te stimuleren

Op school wordt spel in de klas gestimuleerd door de leerkracht. Maar hoe krijg je dat thuis voor elkaar? Ik leg je uit wat spel is en geef je daarna tips om spel bij kinderen thuis te stimuleren.

Kenmerken van spel die de ontwikkeling stimuleert

Het belangrijkste kenmerk is dat het kind plezier erin heeft. Verder kent spel geen doelen. Kinderen bepalen zelf wat ze doen. Het gebeurt spontaan en zij bepalen de regels. Het bevat “doen alsof” elementen en heeft een eigen realiteit. Spel roept betrokkenheid van alle partijen op. Verder is spel niet alleen kindgerelateerd. Volwassenen kunnen ook prima spelen. Dat is goed om te weten voor thuis!

spel bij kinderen stimuleren
pexels-kamaji-ogino-5094679

Het belang van spel bij kinderen

Waarom is spelen zo belangrijk? Dat leggen we je graag uit. Spelen heeft namelijk meerdere positieve effecten op de ontwikkeling van je kind. Te denken valt aan de motorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, taalontwikkeling, probleem oplossend denken en oorzaak-gevolg relaties. Daarom is het juist goed om ook nu lekker te spelen met de kinderen thuis. Lees ook deze blog over waarom spelen zo belangrijk is.

Verschil spel op school en thuis

Op school heeft de leerkracht verschillende hoeken ingericht om het spel bij kinderen te stimuleren. Daarnaast hebben de leerkrachten in de klas nog allemaal bakjes, spelletjes en spullen om het spel te verrijken. Iets wat je niet allemaal thuis hebt wellicht. In de klas hebben ze ook andere kinderen die mee kunnen doen met hun spel. Thuis spelen ze alleen of met broertjes en zusjes.

kind met speelgoed
pixabay

Tips om spel bij kinderen thuis te stimuleren

Gelukkig zijn er ook een heleboel dingen die je kan doen om ook het spel thuis te stimuleren. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Stimuleer Spel via Creatief spel

1. Wissel af tussen blanco papier en kleurplaten. Beide manieren van kleuren zijn heel anders.

2. Laat een kind ook eens buiten de lijntjes kleuren met een kleurplaat of zelf dingen toevoegen.

3. Ruim speelgoed op, het liefste soort bij soort. Zo is een speelveld “blanco”en staat elk soort spel open.

4. Stimuleer spel door kinderen uit te dagen om een kleurplaat in te kleuren met maar 3 kleuren. Hierdoor moeten ze creatief gebruik maken van de kleuren en nadenken waar ze welke kleur gebruiken.

5. Kleur een kleurplaat in met alleen stipjes of streepjes. Anders manier van inkleuren en stimuleert de creativiteit.

Speelgoedaanbod

6. Wissel het aanbod af. Zet de houten trein neer, leg duplo op een kleed of zet een bak Playmobil neer. Afwisseling motiveert tot spelen.

7. Leg poppetjes of auto’s bij de blokken neer. Kort gezegd, combineer om spel bij kinderen te stimuleren. Je ziet gelijk een heel ander soort spel ontstaan. Het nodigt ook uit om anders te gaan spelen.

8. Maak een verteltheater en laat ze een verhaal navertellen. Stimuleer ze daarna om een ander verhaal te vertellen met de poppetjes.

9. Maak een thematafel om mee te spelen. In de winter kan je er bijvoorbeeld spullen neer leggen om zelf een sneeuwpop te maken of sneeuwvlokken.

10. Bouw huizen met lego of duplo en zet er poppenhuis spullen bij. Bedenk een probleem waar de poppen over na moeten denken

11. Tenten en hutten bouwen binnen. Haal alles tevoorschijn! Hoe groot wordt jullie hut?

Spel bij kinderen stimuleren via Rollenspel

12. Stimuleer spel door gebruik te maken van rollenkaarten. Laat ze er eentje grabbelen en spelen maar. Zo voorkom je dat ze in een rol blijven zitten. Genoeg kinderen die elke keer de moeder spelen bijvoorbeeld.

13. Maak de leefomgeving na. Door het na te maken creëer je ruimte om te doen-alsof. In een speelgoedkeukentje gaan ze lekker koken en een hoek met alleen maar babyspulletjes nodigt uit om voor de baby te gaan zorgen.

14. Haal verkleedkleren tevoorschijn en ga samen spelen. Met verkleedkleren komen ze nog meer in hun rol.

spel bij kinderen stimuleren
pexels-polesie-toys-4491729

Loose Parts

15. Bewaar grote dozen karton. Vraag aan kinderen wat ze ervan kunnen maken en ga aan de slag. Stiften, schaar en lijm erbij en versieren maar. Je zou ook dingen kunnen uitprinten om erop te plakken. Misschien maken jullie het snoephuisje van Hans en Grietje na!

16. Regel een plastic bewaardoos en doe er kinetisch zand in. Voeg speeltjes toe en vullen maar. Zo leert het kind te spelen met zand maar dan binnen. Scheelt een hoop rommel! Bouw jij een zandkasteel voor Doornroosje?

17. Bewaar (schone) verpakkingen en stimuleer spel door ze ermee te laten knutselen. Wordt het een robot of gaan jullie toch voor die boot?

18. Niet alleen verpakkingen zijn dingen om mee te spelen. Denk ook aan lege tape rollen, doppen, flessen, hout en bouwmateriaal. Hier kan je een hoop leuke dingen mee maken.

19. Laat kinderen echte materialen gebruiken in de speelhoek. Dat maakt het uitdagender. Dus gooi die plastic bordjes aan de kant en ga voor “echt”. Wat zullen ze heerlijk zelfstandig spelen.

En als laatste:

20. En de laatste tip: Stimuleer spel door mee te spelen! Door jouw input komen ze op nieuwe ideeën en komt er verdieping in het spel.

We hopen dat je met deze tips thuis spel bij kinderen stimuleren kunt!

Meer tips nodig?

Lees deze blogs:

Wil je niks missen van onze blogs? Volg ons dan op Instagram  en/of Facebook  en/of Pinterest. Dagelijks komen er 2 a 3 blogs online en regelmatig organiseren we leuke winacties!

Footer1
Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.