Skip to Content

Spelen op de vloer, een favoriete plek van kinderen

Is het jou opgevallen dat veel kinderen graag op de vloer spelen, hangen, liggen, slapen en leven? Ik kom uit een tijd waar ik als kind regelmatig hoorde dat de vloer geen speelplek was. Het was vies, koud en je zou er ziek van worden. Thuis was het geen probleem, maar op veel plekken was het niet normaal. Ik denk dat de tijden inmiddels flink veranderd zijn en dat de geliefde vloer inmiddels een geaccepteerde speelplek is. Maar waarom kiezen kinderen graag voor spelen op de vloer? En welke tips wil ik je meegeven? Lees vooral verder!

spelen

Spelen op de vloer

Om te snappen waarom spelen op de vloer zo geliefd is moeten we even in het perspectief van een kind gaan. Als baby maken we een groei door van lighouding, naar rollen, kruipen, optrekken en dan langzaam aan lopen. Vroeger werden pasgeboren baby’s voornamelijk veilig in een wieg of box opgeborgen. Huizen waren nog niet zo babyproof als nu. En ook het leven was nog niet zo babyvriendelijk als dat het nu is. Tegenwoordig heb je prachtige warme boxkleden, de mooiste babygyms voor op de grond en menig ander mooi speelitem die je ook weer makkelijk kan opbergen. We weten dat een baby graag van afwisseling houdt qua omgeving en dat dit een kleintje stimuleert tot leren. Als volwassenen gedragen we ons dus ook inmiddels anders en is de vloer van baby af aan al een speelplek geworden.

Laten we ook niet vergeten dat onze huizen vele malen hygiënischer zijn geworden. Vroeger werd een vloer als vieze plek gezien. Tegenwoordig is het gangbaarder om bijvoorbeeld je schoenen uit te trekken, zeker met een baby of kinderen in huis. Ook zijn de schoonmaakmogelijkheden sneller en toegankelijker geworden waardoor je even snel een vloer kan poetsen of stofzuigen. Tel daarbij goede isolatie en centrale verwarming, spelen op de vloer is niet koud of vies meer!

Overzicht

Als een kindje gaat rollen en kruipen dan is de vloer daar ook de ideale plek voor. Zodra een kindje kan zitten en optrekken, dan zal het vaak de hoogte opzoeken. Want ja de wereld wordt opeens groter door die mogelijkheden! Maar zodra een kindje gewend is aan lopen zal spelen op de vloer weer favoriet zijn. Deze plek is namelijk groot en bied tal van speelmogelijkheden. Er is minder storing van de zwaartekracht, van een tafel of bank vallen items vaak met grote regelmaat. Ook leuk met herrie enzo, maar soms ook irritant. Een vloer heeft dit niet.

Daarbij is dit vaak het grootste oppervlakte van een kamer. Auto’s kunnen rijden, ballen kunnen rollen, de ondergrond voor tekenen is stabiel. Bouwen kan groot, hoog en ruim. En vergeet ook niet het stukje aarden. Kinderen lopen in het algemeen graag op blote voeten rond en spelen op de vloer omdat dat zo lekker aard. De connectie met de aarde en grond is een directe en fijne connectie waar veel kinderen rustig van worden en waar ze door ontprikkelen. Daarbij leent een vloer zich tot elke gewenste houding: liggen, zitten, hangen, knielen, hurken en lenige poses. Het kan allemaal!

Buurpoes interactieve knuffel

Tips voor spelen op de vloer

Heb ik tips? Jazeker! Zoals gezegd is de basis een schone en warme vloer belangrijk. In de zomer mag warm natuurlijk wegvallen. Je kan kiezen voor een gladde of stoffen vloer. Ik heb zelf een voorkeur voor glad want daar kan je meer mee doen. Op glad kan namelijk prima een leuk en warm kleedje die je ook nog eens kan afwisselen. Een schapenvachtje is ook echt heerlijk voor een baby en leuk voor op de bank. Daarbij kan je dit makkelijk schoonhouden. Een goede vloer kan je tegenwoordig op diverse plekken kopen. Een optie is bijvoorbeeld onlinevloerenspecialist.nl met een zeer ruim en mooi assortiment.

Ook wil ik als tip meegeven om mee te groeien met je kindje en de behoeftes. Zorg voor een baby voor diverse fijne (box)kleden voor comfort en wissel af qua spelmateriaal hierop. Voor oudere kinderen kan een eigen plekje op de vloer met kleed en speelgoed fijn zijn. En denk ook aan kussens en zitzakken! Mijn dochter van 8 leest nu graag op de vloer met kussens om in te duiken. En mijn jongste dochter van 3 stalt nu graag overal haar speelgoed uit op de vloer zodat het speelgoed echt een reis naar diverse plekken kan maken. Ik heb een eenvoudige spraymob waarmee ik de vloer snel en makkelijk schoon kan houden en we doen graag onze schoenen uit thuis. Zo blijft het een schone en fijne plek om te spelen op de vloer!

Mag jouw kindje spelen op de vloer?

Extreme angst voor naalden en bloedprikken
Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.