Skip to Content

Speel! Een creatief boek vol inspiratie om slim te spelen en te ontdekken

Een boek met een toffe verzameling van speeltips en creatieve ideeën. Dat is Speel! Een boek van de Vlaamse blogger, juf en mama Nathalie de Martelaere. Naast alle originele tips wordt ook het belang van spelen uitgelegd. Want het doet enorm veel voor de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van verbeelding, verbinding, leren plannen en creativiteit. Dit boek is een must om te lezen voor iedereen die met kinderen werkt en/of voor hen zorgt!

Spelen is de hoogste vorm van onderzoek – Einstein

voorkant

Het belang van spelen

Nathalie de Martelaere is een Vlaamse auteur die is opgegroeid omringd door speelmogelijkheden. Dit wil ze graag overbrengen op haar eigen kinderen en op de kinderen die ze lesgeeft. Want er zijn zoveel leuke creatieve out-of-the-box ideeën. Deze deelt ze ook op haar blog en Instagram. Het kan best een uitdaging zijn om leuke activiteiten te bedenken, dus een boek met inspiratie is zeker welkom!

Kinderen onthouden niet de dingen die ze krijgen, maar de momenten die ze beleven.

Nathalie de Martelaere – Speel!

Eerder schreven we op MamaScrapelle ook een blog over het belang van spelen. Het leert kinderen namelijk omgaan met succes en tegenslag, samenwerken en oplossingen bedenken. Allerlei vaardigheden voor een gezonde sociaal-emotioneel ontwikkeling. In het boek Speel! wordt ook ingegaan op de voordelen van spelen:

 1. zorgt voor verbinding
 2. duurt niet (altijd) lang
 3. zorgt voor inzicht
 4. versterkt executieve functies
 5. helpt de emotieregulatie
 6. dekmantel voor taakjes
 7. helpt in conflictsituaties
 8. ultieme motivator
 9. het zal niet altijd proper zijn
 10. het is goed voor de sfeer

Voorbeelden van spelideeën

Wat een boel tips en ideeën staan er beschreven in dit boek Speel! Er is veel aandacht voor sensopathisch spel. Het gebruik maken van alle zintuigen, met natuurlijke materialen en een belangrijke rol voor de fantasie van kinderen. Ontdektafels zijn een mooi voorbeeld hiervan. Gevuld met verschillende materialen zoals zand, stenen, dieren, schepjes etc. nodigt het kinderen uit om te ontdekken. Ook een leuk idee is de speelkoffer-to-go. Vul een bak met vakjes (Ikea!) met allerlei materialen. Neem deze mee op vakantie, of gebruik het in de klas als themakoffer.

Ook is er een uitgebreid hoofdstuk met tips om te kneden en kliederen. Heel veel verschillende soorten deeg en slijm om zelf te maken bijvoorbeeld. Van toverbrouwels tot heksensoep, van nepsneeuw tot verrassingseieren. Je kunt in Speel! echt van alles vinden. De beschrijvingen zijn duidelijk en uitgebreid. Sommige tips worden aangevuld met QR-codes om een printable te kunnen downloaden. Dit is bijvoorbeeld leuk voor een speurtocht of bingo!

We zijn zelf aan de slag gegaan met de moddertekening, waarbij je met kleurstof en afwasmiddel de modder een leuk kleurtje kunt geven. Ook de eierdoos met printable van natuurschatten viel goed in de smaak. Fan zijn we zeker ook van ons eigengemaakt blotevoetenpad. Allemaal activiteiten om heerlijk buiten te doen met je kind. Op de planning staat bijvoorbeeld ook nog de geluidenmemory:

 • Vul steeds 2 identieke wc-rollen, doosjes of flesjes met dezelfde inhoud. Denk aan rijst, steentjes , blaadjes, knikkers etc. Kunnen jullie dezelfde geluiden via een memoryspel vinden? 

Speel! Inspiratie en tips

Je kunt als moeder bij het doorbladeren van dit boek misschien wat last krijgen van een loedermoeder gevoel. Want spelen we eigenlijk wel genoeg met onze kinderen? Ook denk je regelmatig: waarom heb ik dit zelf nooit bedacht? Maar als je van alle tips er 1 of 2 uitkiest om bijvoorbeeld in de zomervakantie te doen, dan ben je al goed bezig. En dat geldt natuurlijk ook voor de papa’s! Het zijn in ieder geval allemaal leuke tips die bijdragen aan een gezonde sociale en emotionele ontwikkeling van jouw kind.

En je staat er niet alleen voor. Gelukkig zijn er ook nog oma’s waar kinderen in alle rust heerlijk kunnen spelen. En natuurlijk weten de leerkrachten op school vaak heel veel leuks te verzinnen voor kinderen. Dit boek is zeker ook een aanrader voor leerkrachten die op zoek zijn naar nieuwe ideeën. Want er staan ook veel educatieve opdrachten in, bijvoorbeeld gericht op rekenen en fijne motoriek.

Een aanrader dus als je op zoek bent naar speeltips. Bij MamaScrapelle zijn we natuurlijk gek op allerlei vormen van creatief spel en speelgoed. Een kleine greep uit leuke blogs:

Specificaties Speel!

Auteur: Nathalie de Martelaere | Vormgeving: Evelien Gillis – Goldmund | Foto’s: Yves Schepers | Uitgeverij: Pelckmans | 9789464014396 | april 2022 | 304 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

achterkant
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.