Studiedag wat te doen – activiteiten tijdens een scholensluiting

Elk schooljaar zijn er af en toe dagen dat de school dicht is. Zoals een studiedag voor de leraren of een stakingsdag waarbij ze strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Een goede gelegenheid voor een originele activiteit of een uitje naar een rustig park. Beter dan een dagje schermen! Maar help een studiedag wat te doen? Dus we gingen op zoek naar leuke ideeën voor activiteiten tijdens een scholensluiting!

Studiedag wat te doen? Leuke ideeën en activiteiten om de kinderen te vermaken bij een scholensluiting. Leraren staken? Studiedag?

Scholensluiting in de vakanties

Sommige ouders hebben de aangeboren gave om met leuke spontane ideeën op de proppen te komen. Maar veel ouders moeten toch eerst even googelen. Zouden we door het gebruik van onze smartphone ook een deel van onze creativiteit kwijtraken? Maar een lijstje met ideeën is altijd prettig. Dus hierbij hebben wij vast de leukste activiteiten verzameld. Voor tijdens de vakantie, maar ook als de scholen om een andere reden een keertje dicht zijn.

Wat te doen tijdens een studiedag?

Het ondernemen van activiteiten buitenshuis is een goede en vooral gezonde bezigheid tijdens een scholensluiting.

Buiten actief:

1. Strandwandeling of boswandeling. Zomaar op een doordeweekse middag. Picknickpakketje mee en genieten van de natuur en frisse lucht. Met een afsluitend bezoek aan de McDonalds maak je de meeste kinderen waarschijnlijk nog blijer.

2. Mountainbiken. Voor de stoere kids met een goede fiets zijn er speciale parcoursen. Uitdagend en actief!

3. Speurtocht in eigen dorp of stad. Met stops bij bekenden voor een snoepje, drankje of plasje. Echt een leuke activiteit om te doen tijdens een studiedag!

4. Bezoek een natuurspeeltuin of kinderboerderij. Lekker ravotten in de natuur, dieren spotten, vies worden en bewegen. Want dit is voor kinderen enorm belangrijk voor hun gezondheid; voor de motorische ontwikkeling en het versterken van het immuunsysteem.

5. Buiten knutselen met natuurlijke materialen; stenen, veren, dennenappels, takken. Maak een mooi kunstwerk! Kijk eens bij de blogs in de categorie herfst en halloween voor inspiratie

6. Naar een grote stad en bezienswaardigheden bezoeken. Altijd al eens de Erasmusbrug willen zien, de domtoren in Utrecht of het paleis op de Dam. Ideaal op een rustige doordeweekse dag.

7. Maak een hut of parcours in eigen tuin van planken, boomstammen, glijbanen, stoelen of touwen.

8. Klimpark; voor de echte waaghalzen een uitdagend uitje. Grenzen verleggen is voor kinderen heel belangrijk want dit vergroot het zelfvertrouwen.

Binnen creatief:

9. Ideale activiteiten tijdens de winterse dagen van de scholensluiting zijn creatieve activiteiten. Belangrijk voor de ontwikkeling van allerlei vaardigheden! Denk aan plannen en organiseren, fantasiespel, initiatief nemen, logisch redeneren etc. Bakkers klaar, bakken maar. Zoek een leuk kinderkookboek, of laat ze zelf experimenteren. Laat de kinderen het avondeten bereiden, incl. inkopen doen. De leukste activiteit om te doen tijdens een studiedag!

10. Bouw een groot lego dorp, en laat een week staan. Ook heel leuk om eens een bouwpakket te huren voor wat variatie.

11. Themamiddag met verkleedkleren, baksels, kleurplaten, knutselen, schmink etc. Alles erop en eraan. Bijvoorbeeld in het thema boerderij, piraten, prinsen en prinsessen, zeemeerminnen of superhelden.

12. Proefjes doen. Check of koop materialen en ga aan de slag. Heel leerzaam voor kinderen.

13. Schilderij maken op een groot doek, laken, stuk karton of houten plaat. Maak een stilleven van de fruitschaal, een fantasiedier, of een landschap. Of schilder eens met handen en voeten in plaats van kwasten.

14. Creëer een grote knikkerbaan/kettingreactie/dominobaan. Daarmee oefen je geduld, precisie en creativiteit!

Studiedag wat te doen – Binnen chillen:

15. Creëer je eigen thuisbioscoop. Gordijnen dicht, popcorn maken, kleed op de bank en Netflix of Disney+ starten!

16. Maak een grote hut of binnenspeeltuin met lakens, matrassen, kussens en dekbedden. Ja je bent tijdens deze activiteit op de studiedag je woonkamer totaal kwijt. Maar wat een pret zullen ze hebben! Dat wordt eten op de bank vandaag.

17. De grootste of moeilijkste puzzel maken die je kunt vinden. Een heerlijke activiteit voor het hele gezin. En lichtelijk verslavend, maar leuker dan scrollen op de telefoon.

18. Spelletjesmarathon. Monopoly verplicht. Nu eens een keer niet zeggen ‘dat duurt te lang’. Verspreid het eventueel over meerdere dagen en maak er een competitie van! In de rubriek Spel & Speelgoed vind je genoeg reviews van spellen als je inspiratie zoekt!

19. Ga op zoek naar het leukste speelgoed; achter uit de kast, ruil met vriendjes of vriendinnetjes of ga naar de speelotheek. Leuke tips en reviews vind je bij MamaScrapelle!

Online activiteiten tijdens scholensluiting:

Vooruit ook een aantal online activiteiten, maar niet alleen maar gamen of social media.

20. Online activiteiten met klasgenoten of vriendjes. Van creatief tot actief en competitief. Zie de leuke blog op Mamascrapelle met maar liefst 100 ideeën!

21. Museum bezoek voor thuis. Verschillende musea hebben online programma’s samengesteld voor kinderen, maar er naar toe gaan blijft natuurlijk het leukste! Kijk hier voor een overzicht met uitjes in Nederland.

22. Maak een vlog over ‘een dag in ons gezin’. Van opstaan tot naar bed gaan. Hoe gaat dit zoal? Leuk voor later. Voor de oudere kinderen leuk om aan de slag te gaan met editen. Zo doe je tijdens de studiedag ook nog wat educatiefs!

23. Ga een middagje samen gamen met je kind. Met instructie en uitleg van je kind om beter te worden. Verdiep je in de beleefwereld van je zoon of dochter! Dit is een belangrijk advies om de band met je kind te versterken rondom het onderwerp gamen. Zie ook de review van het boek Mijn gamende Kind.

Activiteiten met kinderen in de kerstvakantie
Afbeelding Tima-miroshnichenko via Pexels

Studiedag wat te doen – Uitjes/belevenissen:

Wat is origineel of staat op de bucketlist om eens te doen? Er zijn vele opties voor leuke, bijzondere en uitdagende belevenissen.

24. Busverhuur + picknick. Ga een regio in Nederland verkennen met een oldtimerbusje. Picknick mee en de leukste plekjes bezoeken. Zie de site van Volkswagenbus voor de mooiste retro bussen!

25. Rondvaart pannenkoekenboot. Een leuke combinatie van eten, varen en de mooiste plekken bekijken vanaf het water. In Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam.

26. Bezoek panoramaterras Schiphol. Als het vliegverkeer weer opstart, heel indrukwekkend om eens te bekijken. Zie de website voor de mogelijkheden van een dagje uit.

27. Naar de schaatsbaan of skiën in een indoorbaan. Nederland telt een groot aantal indoor skibanen en schaatsbanen. Er worden vaak leuke cursussen aangeboden maar ook een middagje wintersportplezier is leuk!

28. Dierentuin achter de schermen. Veel dierentuinen bieden extra’s aan om nog meer te weten te komen over de dieren.

29. Futureland fossielenexpeditie. Op de Tweede Maasvlakte een unieke en leerzame ervaring.

30. Zoek ook eens in je regio naar georganiseerde activiteiten voor kinderen tijdens de studiedag zoals fruitplukken, timmeren, survivallen, knutselmiddagen etc.

31. Ga naar een gave binnenspeeltuin zoals Play-in Utrecht of Pretfabriek.

Sommige activiteiten zijn gratis en simpel, maar er zijn ook activiteiten die geld kosten. Dat is niet voor ieder gezin haalbaar helaas. Maar voor kinderen zijn uitjes natuurlijk een enorme belevenis, die je ieder kind zou gunnen. Daarom zijn er eventueel fondsen die hierbij kunnen ondersteunen voor gezinnen die van weinig geld moeten rondkomen. Zoals het Nationaal fonds kinderhulp. Lees ook deze blogs met informatie over financiële hulp en steun, en de impact van financiële problemen op kinderen.

Extra lieve activiteiten tijdens een scholensluiting:

32. Doe iets voor een ander dag. Er is veel eenzaamheid. Het is belangrijk dat kinderen zich dat realiseren, en wie weet kunnen ze iets voor een ander betekenen. Bak bijvoorbeeld koekjes voor de ouderen in de buurt.

33. Heitje voor een karweitje. Heerlijk ouderwets maar een belangrijke les voor kinderen tijdens de studiedag. Zoals blaadjes harken, glas wegbrengen, straat vegen, grasmaaien. En daar een klein zakcentje mee verdienen. Ook voor ouders of grootouders fijn deze hulp, zeker als je het samen doet.

Wil je niks missen van onze blogs? Volg ons dan op Instagram  en/of Facebook  en/of Pinterest. Dagelijks komen er 2 of 3 blogs online en regelmatig organiseren we leuke winacties!

Studiedag wat te doen? Leuke ideeën en activiteiten om de kinderen te vermaken bij een scholensluiting. Leraren staken? Studiedag?
Lego is altijd een goed idee!
Footer1


Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.