Schoen knutselen voor Sinterklaas – een leuk knutselidee

Het is weer die tijd van het jaar waarin Sinterklaas met zijn stoomboot aankomt, gevolgd door zijn trouwe metgezel, Piet. Sinterklaas is een bijzondere feestdag, vooral voor kinderen. Een van de tradities van dit Nederlandse feest is het zetten van je schoen, in de hoop dat Sinterklaas er kleine cadeautjes in zal achterlaten. Maar wat als je dit jaar je schoen nog specialer wilt maken? Dan is een schoen knutselen voor Sinterklaas een geweldig idee! In deze blog zullen we je laten zien hoe je dit creatieve avontuur kunt aanpakken.

Benodigdheden Schoen knutselen

Voordat we aan de slag gaan met een schoen knutselen, is het belangrijk om te zorgen dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

  1. Witte sneakers of canvas schoenen
  2. Textielverf in verschillende kleuren
  3. Kwasten
  4. Textielstiften
  5. Sjablonen (optioneel)
  6. Linten, kralen en andere decoratieve elementen
  7. Textiellijm
  8. Oude kranten of een schilderszeil om de werkplek te beschermen

Stap 1: Ontwerp je schoen

Voordat je begint met schilderen, is het een goed idee om een ontwerp te bedenken. Misschien wil je Sinterklaas en Zwarte Piet afbeelden, of misschien heb je andere creatieve ideeën in gedachten. Je kunt ook sjablonen gebruiken om je te helpen bij het maken van gedetailleerde ontwerpen.

Stap 2: Schilderen

Nu kun je beginnen met het schilderen van je schoenen. Gebruik textielverf en kwasten om je ontwerp op de schoenen aan te brengen. Wees geduldig en laat elke laag verf goed drogen voordat je verder gaat. Dit zorgt ervoor dat de kleuren helder en levendig zijn.

Stap 3: Details toevoegen aan je schoen knutselen

Met textielstiften kun je details toevoegen aan je ontwerp. Denk aan gezichtsuitdrukkingen, kledingdetails en andere speciale accenten. Laat je creativiteit de vrije loop!

Stap 4: Decoratie schoenen

Om je schoenen nog specialer te maken, kun je linten, kralen en andere decoratieve elementen toevoegen. Gebruik textiellijm om deze items stevig aan de schoenen te bevestigen. Dit geeft je schoenen een feestelijke uitstraling.

Stap 5: Schoen knutselen goed laten drogen

Na al je inspanningen is het belangrijk om alles goed te laten drogen voordat je je schoenen draagt. De droogtijd kan variëren, afhankelijk van de gebruikte verf en lijm, dus lees de instructies op de verpakkingen.

Stap 6: Zet je geknutselde schoen

Nu je zelfgemaakte schoenen klaar zijn, is het tijd om ze te gebruiken! Zet je schoen ’s avonds bij de haard, de verwarming of een andere speciale plek waar Sinterklaas en Piet gemakkelijk bij kunnen. Wie weet welke verrassingen je zult vinden!

Schoentje zetten hoe vaak?

Veel ouders vragen zich deze periode af, hoe vaak zal ik de schoen laten zetten? Zeker als je kind ook nog naar school gaat, naar een gastouder of kinderdagverblijf of andere activiteit kan het soms erg vaak zijn. Je wil je kind niet verwennen, maar toch ook wel de sfeer van Sinterklaas mee geven natuurlijk. Liedjes zingen voor de openhaard, een tekening voor Piet, een verlanglijstje voor Sinterklaas een wortel voor het paard in je schoen en dan de volgende ochtend super blij zijn met een klein cadeau. Het is ook allemaal wel heel spannend natuurlijk.

schoentje zetten

Mijn advies is om maximaal 2 keer per week een schoentje te zetten. Bijvoorbeeld de zaterdag en de woensdag maak het niet te gek! Daarnaast kun je bij veel supermarkten ook een schoentje zetten. Echt waar dit is vaak genoeg! Daarnaast heb je ook nog de sintvieringen op school, hobbyclubs en soms zelfs bij ouders op het werk.

Schoenzetkalender

bobbi schoenzetkalender schoentje zetten

Kijk eens op de site van Bobbi. Hier kun je een schoenzetkalender downloaden en hierop precies invullen wanneer je kind een schoentje mag zetten. Dit geeft rust voor je kind en ook voor jezelf want je kind hoeft niet elke dag te vragen of hij/zij alsjeblieft een schoentje mag zetten vanavond.

Wat doe ik in de geknutselde schoen?

Volgende probleem voor veel ouders. Wat doe ik in de geknutselde schoen? En nee denk nou niet gelijk aan snoep! De eerste keren doe je er bijvoorbeeld een leuk voorleesboekje/ dvd/ of wat Sinterklaas speelgoed in.

Kijk hier voor de leukste sinterklaas films

dvd woezel en pip
schoentje zetten

Zijn je kinderen nog jong, dan pak je het voor volgend jaar weer opnieuw in! Heus ze weten dat niet meer. De ideale tip voor schoentje zetten en er wat in doen!

Geef kleine knutselspullen die kosten bijna niks bij de Action. Zo kunnen ze met hun cadeau ook weer wat mooi’s knutselen voor Sinterklaas en zijn Pieten.

En de gezondste tip voor schoentje zetten? Wil je dan toch wat te snoepen geven, stop er dan ook een mandarijn bij!

Schoentje zetten wat doe ik erin?

Voor inspiratie neem dan eens een kijkje op een van onze verlanglijstjes blogs. Daar vind je veel inspiratie!

Het knutselen van je eigen schoenen voor Sinterklaas is een geweldige manier om het feest nog specialer te maken. Het is ook een leuke activiteit om samen met kinderen te doen, waarbij ze hun creativiteit kunnen uiten. Dus, dit jaar, voeg een persoonlijk tintje toe aan je Sinterklaasviering door zelfgemaakte schoenen te dragen. Sinterklaas zal zeker onder de indruk zijn van je creatieve inspanningen!

Lees ook deze blogs:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

4 reacties

  1. Leuke tips! Ik heb zelf een gratis printable gevonden waarop mijn zoontje kan aftellen naar 5 december. In deze kalender heb ik de vakjes waarop hij zijn schoentje mag zetten ingekleurd zodat hij het zelf ook weet. Geeft wat meer zekerheid. De cadeaus die erin gaan kun je al op mn blog lezen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.