Skip to Content

Hoe vaak schoen zetten – een blog vol schoenzettips

Elk jaar merk ik weer hoeveel structuur mijn kinderen vragen in de drukke Sinterklaastijd. Wanneer komt Sinterklaas? Hoe vaak mogen we de schoen zetten? Wanneer komt hij op school? Waar vieren we pakjesavond? Dit begint meestal op de dag dat het Sinterklaasjournaal begint, dan wordt voor mij tijd om een kalender te maken met duidelijkheid.

Hoe vaak mag jouw kind zijn schoen zetten? wanneer begint het sinterklaasjournaal? Een blog met tips voor schoen zetten Sinterklaas!
Afbeelding via www.pixabay.com

Een kalender maken, zo kan je kind zien hoe vaak hij de schoen mag zetten

De belangrijkste tip die ik kan geven is: Maak een kalender waarop je kind precies kan zien wat er wanneer gaat gebeuren. Mijn kinderen zijn 9, 7 en 5 en hebben hier alle drie op hun eigen manier behoefte aan. De meiden (de oudste twee) kennen inmiddels het geheim van Sinterklaas, maar zijn nog steeds gek op het zetten van hun schoen. Het liefst doen ze dit elke dag, maar hoe vaak laat ik mijn kinderen hun schoen zetten?

Dit kunnen we mooi inzichtelijk maken op de kalender. Ik maak het altijd samen met mijn kinderen. Dit kan je op veel verschillende manieren doen.

Tips voor het maken van een kalender

 • Kinderen van 2 – 4 jaar
  Deze kinderen kunnen nog niet goed begrijpen wat de begrippen ‘morgen’ en ‘volgende week’ betekenen. Ook is de periode van aankomst Sinterklaas tot pakjesavond best wel lang. Het verschilt erg hoe ver kinderen zijn in hun ontwikkeling als het gaat om tijdsbesef. Je zou een kalender kunnen maken met alleen een ‘aftelfunctie’. Elke dag een sticker plakken op het vakje, zodat het Sinterklaasfeest steeds dichterbij komt.
 • Kinderen van 4 – 6 jaar
  Deze kinderen zijn op school gewend aan begrippen als ‘morgen’ en ‘over twee nachtjes’. Je kunt zelf een groot vel papier pakken en daar zoveel vakjes op tekenen als de dagen van het Sinterklaasjournaal, als je dit kijkt. Als je dit niet volgt is de dag van de aankomst een goede startdag. Zet op de kalender op welke dagen het kind de schoen mag zetten, wanneer Sinterklaas op school komt en wanneer het pakjesavond is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Sinterklaasstickers. Je kunt het kind elke dag een kruisje laten zetten.
 • Kinderen van 6 jaar en ouder
  Maak de aftelkalender samen met je kind. Zet het hierbij in een weekschema, zodat het kind ook kan zien wat je bijvoorbeeld bedoeld met ‘volgende week’ of ‘elke zaterdag mag je je schoen zetten’. Je kunt de kalender ook vullen met allerlei andere activiteiten. Wanneer komt Sinterklaas bij de sportvereniging bijvoorbeeld. Ook kun je voor een langere periode kiezen, bijvoorbeeld heel november en december.

Je kunt natuurlijk ook altijd een kalender kopen. Er bestaan geweldige kalenders die je zo kunt invullen.

Regels – hoe vaak mag jouw kind de schoen zetten?

Bedenk voor het maken van een kalender goed wat jij wil bij het zetten van de schoen. Ik hoor om mij heen heel veel verschillende opties. Het is belangrijk om te bedenken wat bij jou kind(eren) past en bij jullie gezin.

Er zijn gezinnen waar kinderen elke dag de schoen mogen zetten. Hoe vaak er dan ook daadwerkelijk iets in de schoen komt is een verrassing. Ik begrijp van deze gezinnen dat zij dit vooral doen zodat het ‘verhaal van Sinterklaas’ optimaal tot zijn recht komt. Jij kan als ouder immers niet weten wanneer Sinterklaas komt. Ook is dit een manier om in te spelen op de actualiteit (bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal) en kinderen leren om te gaan met teleurstelling.

Vaak hoor ik 2 of 3 keer per week de schoen zetten. Je kunt dan als ouder bepalen op welke dagen dit is. Bedenk dan goed welk avond je hier tijd voor hebt, maar ook de ochtend bij het vinden en uitpakken van het cadeautje. Het voordeel is dat je het enigszins begrenst hoe vaak kinderen hun schoen zetten en dat je hier ook vooraf rekening mee kunt houden.

Zelf laten wij kinderen 1x per week de schoen zetten, in het weekend. We doen dit om verschillende redenen. Wij vinden dat kinderen al erg veel krijgen in de decembermaand. Eenmaal per week, in totaal dus meestal 3x, vinden wij genoeg. Daarnaast zien we dat onze kinderen erg gespannen zijn bij het zetten van de schoen. Ze slapen minder goed en zijn ’s morgens erg vroeg wakker. Wij vinden dit het niet waard.

Wat doe je in de schoen?

Dit vind ik zelf het meest ingewikkeld aan het Sinterklaasfeest. De grote verschillen tussen kinderen wat zij aan cadeautjes krijgen. Het is logisch dat dit verschilt, want iedereen heeft verschillende financiële mogelijkheden en geeft een andere prioriteit aan dit feest. Toch blijft het lastig uitleggen aan kinderen waarom de één een spelcomputer in de schoen krijgt en de ander een handje pepernoten.

Ook hier speelt mee hoe vaak kinderen de schoen mogen zetten. Ik kan mij voorstellen dat kinderen die elke dag de schoen mogen zetten kleinere cadeautjes krijgen dan kinderen die dit 1x mogen in de hele Sinterklaastijd.

Wij kiezen er voor om kinderen iets kleins te geven in de schoen. Meestal voor maximaal 5 euro en heel soms maximaal 10 euro per kind. Hierbij een aantal cadeau tips, kijk daarnaast ook eens op het verlanglijstje voor schoencadeautjes. En deze lijst met cadeautjes tot 10 euro.

Strooigoed
Afbeelding via www.pixabay.com

Tips voor schoencadeautjes

Ga je voor maximaal 5 euro? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Snoepgoed
  Pepernoten (in de vorm gelegd van de eerste letter van je kind?), chocoladeletter, chocolade Sinterklaas
 • Knutselspullen, bijvoorbeeld:
 • Een tijdschrift of een klein boekje, bijvoorbeeld:
 • Klein setje LEGO of Playmobil

Wanneer begint het sinterklaasjournaal

Een week voor de landelijke intocht van Sinterklaas begint het sinterklaasjournaal. Handig om te weten om in te plannen hoe vaak je kind zijn schoen mag zetten. Daarbij gebeuren er al in de week voor de intocht regelmatig gekke dingen met de schoencadeautjes. Letters zonder doos, gestrooide kruidnoot letters, of verkeerd bezorgde cadeautjes. Leuk om hier op in te springen!

Hoe vaak zet jouw kind zijn schoen? Nog wat afsluitende tips

Nu je hebt nagedacht over hoe vaak je kind zijn schoen mag zetten, de aftelkalender en de schoencadeautjes, hierbij nog wat afsluitende tips:

Zorg er voor dat je op tijd de schoencadeautjes in huis haalt. Ik heb het al gedaan voor de 3x schoenzetten. Dat scheelt stress op het laatste moment. Heb jij wel eens gehad dat je kind de schoen zette en je niks in huis had? Ik wel!

Maak er wat leuks van als je kind de schoen zet, bijvoorbeeld:

 • Schrijf als Sint of Piet in het vriendenboekje van je kind
 • Maak de eerste letter van de naam van je kind in pepernoten naast de schoen
 • Verstop de schoen en maak er een kleine speurtocht van
 • Neem een hap uit de appel of smeer met het bakje water
 • Schrijf een brief of gedichtje namens Sint of Piet aan je kind

Mijn laatste tip is: Maak het leuk en houd het leuk. Ga niet dreigen richting je kind “ben je wel lief geweest? Anders krijg je niks in je schoen” of “pas maar op, Sinterklaas hoort alles”. Hier kunnen kinderen echt heel angstig van worden. Mijn zoon van 5 roept nu al “Er gebeurt altijd iets bij het Sinterklaasjournaal, maar het komt altijd goed hé mama?” Het is al spannend genoeg allemaal!

Hoe vaak mag jouw kind de schoen zetten? Heb jij nog leuke tips?

Nog meer inspiratie

Ben je al op zoek naar cadeautjes voor pakjesavond? Kijk dan eens tussen onze verlanglijstjes:

Hier nog wat leuke tips voor het Sinterklaasthema

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.