Skip to Content

Coronaproof sinterklaasviering voor school en thuis – een blog met tips

We hebben allemaal de duidelijke woorden van Rutte en de Jonge gehoord. Sinterklaas gaat er dit jaar voor kinderen en volwassenen heel anders uitzien. 4 personen boven de 13 jaar op bezoek met een advies om van te voren een zelftest te doen, is het advies voor thuis. Maar ook voor een coronaproof sinterklaasviering voor op school gaan de oorspronkelijke plannen veranderen. We hebben maar liefst 14 tips voor je verzameld bij leerkrachten in ons netwerk.

coronoaproof sinterklaasviering
Pin jij deze foto voor ons?

Coronaproof sinterklaasviering voor op school

Officieel staat er in de richtlijnen van het RIVM dat de Sint gewoon welkom is op de scholen. Maar met ons leerkrachten team weten wij al dat veel scholen toch andere regels gaan hanteren. Dat kan liggen aan de stichting waar de school bij is aangesloten die andere regels hanteert, maar natuurlijk ook aan de ingehuurde Sint en pieten. 

1. Videoverbinding met Sinterklaas en Piet: 

Zorg dat de Sint en pieten op een andere locatie zijn met een goede stabiele internet verbinding. Zet een digitaal schoolbord neer in de gymzaal of een leeg lokaal en laat klas voor klas de kinderen via beeldbellen het sinterklaasfeest vieren. Zo kunnen ze toch hun ingestudeerde dansjes, liedjes, trucjes laten zien aan de Sint en kan hij op zijn beurt ze toespreken uit het grote rode boek. Het voordeel hierbij is dat via een livestream alle kinderen die thuis zitten er toch bij kunnen zijn. En ook als een klas helemaal thuis is dit redelijk snel op te zetten is. 

2. Sinterklaastent

Op het schoolplein zet je een grote partytent met natuurlijk een stoel voor Sinterklaas. Leuk versierd met slingers.  Alle klassen kunnen zo langskomen met gepaste afstand en Sint hun talent laten zien. In de klas staat daarna hun cadeautje klaar met eventueel wat lekkers. 

coronaproof sinterklaasviering
Afbeelding door Ylanite Koppens van Pixabay 

3. Sinterklaasfilm als coronaproof sinterklaasviering op school

Maak van te voren buiten schooltijden een afspraak met Sinterklaas en neem je eigen sinterklaasfilm op. Tijdens de coronaproof sinterklaasviering op school laat je die in de groepen zien. Hoe gaaf is het voor de kinderen als ze Sinterklaas in hun eigen school zien en aan hun spullen zien zitten?

4. Sinterklaas Quizz. 

Er zijn bedrijven die quizzen verhuren. Zo ook Piet Ryco. Hij kan op school komen, maar ook live via een videoverbinding. Maak samen met je klas de quizz via het drukken op de antwoordknoppen. Wie beantwoordt de meeste vragen goed? Een leuk idee voor een coronaproof sinterklaasviering op school. 

5. Schatkamer van Sinterklaas

Bij een coronaproof Sinterklaasviering hoort natuurlijk ook het coronaproof overhandigen van de cadeautjes. Daar heeft Sint iets op bedacht! Hij geeft de cadeautjes niet in een zak mee, maar geeft een paar geheimzinnige aanwijzingen. Daarmee gaan de kinderen op zoek naar de ‘schatkamer van Sinterklaas’ waar de cadeautjes liggen! Op een school in Den Haag is er een heuse schatkamer gebouwd waar de kinderen van de onderbouw zelf een cadeautje kunnen uitzoeken. Niks is ingepakt maar gewoon zichtbaar voor de kinderen om zelf een geschikt cadeautje uit te zoeken. Je kunt hier natuurlijk ook een zak per klas neerzetten.

6. Sinterklaas op de gang of speelzaal

Ontvang Sint buiten op het plein en in plaats van de klassen in, blijft hij op de gang. Bij de deur van de klas lopen alle kinderen even langs de Sint. Sommige scholen kiezen ervoor om Sint in de speelzaal plaats te laten nemen en per klas op gepaste afstand naar binnen te laten gaan. Dit is eenvoudig te regelen door een afbakening te maken van speelzaalbanken of pionnen in de speelzaal.

sinterklaasjournaal kleurplaat
https://sinterklaasjournaal.ntr.nl/

7. Sinterklaasjournaal marathon als coronaproof sinterklaasviering op school

Een heel ander idee is een sinterklaasjournaal marathon. Kijk alle afleveringen van het Sinterklaasjournaal achter elkaar. Speel de spelletjes, laat de kinderen de kleurplaten inkleuren en maak de opdrachten. 

8. QR code scanner

Sint komt gewoon binnen op school. Bij de deur wordt zijn QR code gescand, vervolgens vraagt hij een paar juffen of kinderen of ze hem willen helpen als hulppiet omdat de pieten de school niet in mogen. Daarna gaat hij de klassen rond.

9. Sint escaperoom kamer

Op een school in Genk heeft het sintteam van De Dolfijn een sint-escaperoomkamer gemaakt. Een supertof idee voor een coronaproof sinterklaasviering op school! Er komt ook, via een collega, een paardentrailer op de speelplaats. Sint zou graag hebben dat zijn paard ’s nachts ook even droog kan rusten. De pieten en Sint pauzeren in de sintkamer. Gedurende de hele week hangen er QR- codes die tot een opdracht leiden. (Elke klas komt 3 keer aan de beurt, wanneer weten ze niet.) De kinderen moeten zoeken naar de opdrachten. Als ze alles hebben opgelost krijgen ze 3 cijfers voor het klasslot.

Stuntelpiet heeft namelijk al het speelgoed en snoep voor de school veilig opgeborgen in de paardentrailer. Deze is van buiten afgesloten met allemaal kabels en sloten. Elke klas moet vrijdag zijn slot kunnen openen om zo de cadeaus van de Sint te kunnen krijgen. De hele school werkt samen om dit voor elkaar te krijgen. Via de spiekgaten bij de Sintkamer, kunnen de kinderen al zoeken naar de oplossingen voor hun raadsels.

Een paar van de ideeën zijn:

Ze kunnen onder andere via de spiekgaten zoeken naar oplossingen. Er komen ook zoekposters op de trailer te hangen. Bijvoorbeeld een doolhof en welke route juist is, geeft een cijfer – of een gedicht waar er woorden zijn weggelaten. De weggelaten woorden vinden ze in de sintkamer terug als ‘prent’, onder deze prenten staan cijfers die ze moeten optellen – of hoeveel koekjes heeft Piet meer dan Sint op zijn bord liggen – of welk pakje/inpakpapier vind je niet in de sintkamer? Dan hangt er een blad bij met 4 soorten inpakpapier en onder elk inpakpapier staat een cijfer. Deze die overblijft is het cijfer dat ze nodig hebben.

Misschien voor nu wat kort dag om dit te regelen met het team, maar wel een super leuk idee mocht het volgend jaar ook nog nodig zijn om een coronaproof sinterklaasviering op school te vieren.

Coronaproof sinterklaasviering voor thuis 

Nog maar 4 volwassenen boven de 13 jaar op bezoek en dan ook nog allemaal getest met een zelftest. Zo gaat een coronaproof sinterklaasviering voor thuis eruit zien bij de meeste huizen. Maar hoe doe je dat als er meer opa’s en oma’s zijn om uit te nodigen. Of ooms en tantes. Zelf deed ik een paar jaar geleden nog een surprise avond met de hele familie. Dat gaat dit jaar absoluut niet lukken. Maar wat zijn dan wel ideeën om het toch een super leuk feest te laten zijn voor de kinderen. 

1. Verspreid laten komen.

In plaats van 1 dag sinterklaas vieren, vier je het verschillende dagen. Zo zien de kinderen toch hun hele familie en worden ze lekker verwend. Als verklaring kun je geven dat de sint en pieten een beetje last hadden van coronastress en de pakjes verkeerd hadden bezorgd. 

2. Een autospeurtocht voor een coronaproof sinterklaasviering thuis

Maak een speurtocht met hints voor plaatsnamen en adressen. Waar liggen de pakjes verspreid? Piet had een gat in zijn zak en de cadeautjes zijn op allerlei adressen eruit gevallen. Dat is dan toevallig bij ooms en tantes en opa’s en oma’s. Naar binnen gaan overal, dat mag natuurlijk niet. Maar even in de voortuin kletsen met elkaar, sinterklaasliedjes zingen en kruidnoten eten kan natuurlijk wel! Alleen een beetje lastig als de familie heel verspreid over Nederland woont dan wordt het wel een erg lange rit misschien.

coronaproof sinterklaasviering

3. Video van de Sint!

Toch nog een beetje het Sinterklaas gevoel met de video van Sint. Je kan verschillende dingen aangeven en Sinterklaas vertelt zelfs waar de cadeautjes zijn verstopt. Lees hier onze blog met ervaring voor deze coronaproof sinterklaasviering voor thuis. 

4. Bellen met de Sint

Laat Sinterklaas je kinderen bellen! Als je besluit het alleen met je gezin te vieren dan kan je er ook voor kiezen om Sinterklaas je te laten bellen. Download de app, vul de gegevens in en wachten maar. Echt aan aanrader!

5. Livestream met Sinterklaas voor een coronaproof sinterklaasviering thuis

Ook voor een coronaproof sinterklaasviering thuis kun je natuurlijk een livestream opzetten met de sinterklaas en pieten die je eigenlijk had ingehuurd om thuis te komen. Zo hebben jullie kinderen een toffe dag, en de sint en pieten toch hun inkomsten dit jaar. 

coronaproof sinterklaasviering
Afbeelding door Marjon Besteman uit Pixabay 

Heb jij nog een gaaf ander idee voor een coronaproof sinterklaasviering dan horen we het graag! Zo helpen we elkaar in deze rare tijden.

Kijk hier voor meer blogs over Sinterklaas

Sinterklaas en zwarte pieten kostuums, feestartikelen, versiering en kado's bestellen
Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.