Gevuld speculaas. Wie zoet is krijgt zeker lekkers.
Gevuld speculaas. Vind jij dat ook zo lekker? Wist je dat deze lekkernij heel simpel zelf te maken is? Dat geldt ook voor de amandelspijs. Ik ben gericht op een gezond leven en gezonde voeding. Maar, af en toe zondig ik weleens. En als het dan zelf gemaakt is, zitten er in ieder geval geen smaak- en kleurstoffen in of producten om het langer houdbaar te maken. Dit hoeft ook helemaal niet. Want, dit recept voor gevuld speculaas is zo lekker dat het niet lang blijft staan!

Geen pepernoten, wel speculaas
Bij deze een recept voor gevuld speculaas. Dit weekend wilde mijn dochter (7) graag zelf pepernootjes maken. Dat vond ik prima. Ik maakte het beslag en zij maakte de pepernootjes. Helaas, op een of andere manier was de smaak heel bitter. Dat ga ik nog eens een keertje onderzoeken hoe dat is gekomen. Maar, niet getreurd. Het gevuld speculaas was vervolgens wel ontzettend lekker. Bij deze het recept. Het is afkomstig uit de Foodies, een tijdschrift waar ik al jaren op ben geabonneerd. Plus het recept voor de amandelspijs kan je ook gebruiken om een overheerlijke kerststol te maken. Ik heb de ingrediënten van de amandelspijs gehalveerd. Dit is namelijk anders teveel in vergelijking met de ingrediënten voor de speculaas. Bij deze het recept voor één gevulde speculaas.

Gevuld speculaas

Ingrediënten voor de speculaas:
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 50 gram rietsuiker
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram boter
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- zout
- 5 eetlepels melk
Ingrediënten voor de amandelspijs:
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram kristalsuiker
- 1 ei + wat om te bestrijken
- rasp en sap van 1 biologische citroen
- amandelen voor de garnering
Bereidingswijze gevuld speculaas:


- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng eerst alle ingrediënten (behalve de melk) voor de speculaas tot een kruimelig deeg.
- Voeg daarna steeds een beetje melk toe totdat je een samenhangende deegbal hebt.
- leg het deeg weg in de koelkast tot gebruik.
- Meng vervolgens alle ingrediënten voor de amandelspijs
- Rol daarna je speculaasdeeg uit op een bebloemd werkblad (of tussen bakpapier) tot een rechthoek met een dikte van 0,5 cm.
- Snijd het deeg in twee gelijke stukken.
- leg één van de twee deegplakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besmeer met de amandelvulling.
- Dit mag een redelijk dikke laag zijn van ongeveer 1 cm.
- Leg de andere deegplak erbovenop en bestrijk met wat ei.
- Druk vervolgens de amandelen erin.
- Bak daarna de gevulde speculaas in 20 tot 25 minuten gaar.
- Laat tot slot helemaal afkoelen voordat je de gevuld speculaas in stukken snijdt.

Lees ook deze blogs:
- video van sint
- vegan kruidnoten
- sinterklaasknutsels
- sinterklaas raamtekeningen
- de leukste sinterklaasfilms
- sinterklaasuitjes voor kinderen
- puzzelen met foamstickers
- pietendiploma
- vingerverf met sinterklaas
- sinterklaasliedjes
- sinterklaas opvoedtips
- sinterklaasknutsel
- schoentje zetten hoe pak je het aan
- recept pepernoten en kruidnoten
- de leukste schoencadeautjes
- de club van Sinterklaas en het verdwenen pietje
- Overzicht met onze verlanglijstjes
- Coronaproof sinterklaasviering
- Pietenkleding van Pietenland
- De grote Sinterklaasfilm gespuis in de speelgoedkluis
- Geheim van sinterklaas hoe vertel je het
- hoe vaak schoen zetten
- cadeautjes onder 10 euro
- overzicht van alle verlanglijstjes blogs

- EcoStoof, oude techniek in een mooi nieuw jasje - 27/07/2023
- Gewokte Asperges. Een keertje wat anders. - 18/04/2023
- Een Escaperoom thuis. Resultaat? Een geweldig kinderfeestje - 16/04/2023
Dit is zoooo lekekr!
Lekker 🙂