Gevulde speculaas recept. Wie zoet is krijgt zeker lekkers.

Gevulde speculaas recept. Vind jij dat ook zo lekker? Wist je dat deze lekkernij heel simpel zelf te maken is? Dat geldt ook voor de amandelspijs. Ik ben gericht op een gezond leven en gezonde voeding. Maar, af en toe zondig ik weleens. En als het dan zelf gemaakt is, zitten er in ieder geval geen smaak- en kleurstoffen in of producten om het langer houdbaar te maken. Dit hoeft ook helemaal niet. Want, dit recept voor gevulde speculaas is zo lekker dat het niet lang blijft staan!

Gevulde speculaas recept Hoe zit het met amandelspijs en zwanger? En hoe kun je gezonde amandelspijs maken? Blog met tips

Geen pepernoten, wel gevulde speculaas recept

Bij deze een recept voor gevulde speculaas. Dit weekend wilde mijn dochter (7) graag zelf pepernootjes maken. Dat vond ik prima. Ik maakte het beslag en zij maakte de pepernootjes. Helaas, op een of andere manier was de smaak heel bitter. Dat ga ik nog eens een keertje onderzoeken hoe dat is gekomen. Maar, niet getreurd. Het gevuld speculaas was vervolgens wel ontzettend lekker. Bij deze het recept. Het is afkomstig uit de Foodies, een tijdschrift waar ik al jaren op ben geabonneerd. Plus het recept voor de amandelspijs kan je ook gebruiken om een overheerlijke kerststol te maken. Ik heb de ingrediënten van de amandelspijs gehalveerd. Dit is namelijk anders teveel in vergelijking met de ingrediënten voor de speculaas. Bij deze het recept voor één gevulde speculaas.

Gevulde speculaas recept Hoe zit het met amandelspijs en zwanger? En hoe kun je gezonde amandelspijs maken? Blog met tips

Gevulde speculaas recept

ingrediënten Gevulde speculaas recept Hoe zit het met amandelspijs en zwanger? En hoe kun je gezonde amandelspijs maken? Blog met tips

speculaas ingrediënten:

Ingrediënten voor de amandelspijs:

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei + wat om te bestrijken
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • amandelen voor de garnering

Bereidingswijze gevulde speculaas:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng eerst alle ingrediënten (behalve de melk) voor de speculaas tot een kruimelig deeg.
  • Voeg daarna steeds een beetje melk toe totdat je een samenhangende deegbal hebt.
  • leg het deeg weg in de koelkast tot gebruik.
  • Meng vervolgens alle ingrediënten voor de amandelspijs
  • Rol daarna je speculaasdeeg uit op een bebloemd werkblad (of tussen bakpapier) tot een rechthoek met een dikte van 0,5 cm.
  • Snijd het deeg in twee gelijke stukken.
  • leg één van de twee deegplakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besmeer met de amandelvulling.
  • Dit mag een redelijk dikke laag zijn van ongeveer 1 cm.
  • Leg de andere deegplak erbovenop en bestrijk met wat ei.
  • Druk vervolgens de amandelen erin.
  • Bak daarna de gevulde speculaas in 20 tot 25 minuten gaar.
  • Laat tot slot helemaal afkoelen voordat je de gevulde speculaas in stukken snijdt.
Gevulde speculaas recept Hoe zit het met amandelspijs en zwanger? En hoe kun je gezonde amandelspijs maken? Blog met tips

Gevuld speculaas zwanger

Het eten van gevulde speculaas tijdens de zwangerschap is over het algemeen veilig, maar er zijn enkele dingen waar je op moet letten als je dit gevulde speculaas recept gaat maken.

  1. Amandelen: De vulling van gevuld speculaas bestaat vaak uit amandelspijs. Amandelen zijn een goede bron van voedingsstoffen, maar ze bevatten ook natuurlijke stoffen zoals cyanogene glycosiden. Deze stoffen kunnen in kleine hoeveelheden schadelijk zijn als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Het wordt over het algemeen aanbevolen om amandelen en amandelspijs met mate te eten tijdens de zwangerschap.
  2. Kruiden: Speculaaskruiden bevatten vaak kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember. Hoewel deze kruiden in kleine hoeveelheden meestal veilig zijn, kunnen ze in grote hoeveelheden mogelijk samentrekkingen of andere complicaties veroorzaken. Het is verstandig om matig te zijn met het gebruik van deze kruiden tijdens de zwangerschap.
  3. Calorieën en suiker: Gevuld speculaas is vaak calorierijk en bevat veel suiker. Het is belangrijk om uw inname van suiker en calorieën in de gaten te houden tijdens de zwangerschap om gewichtstoename en zwangerschapsgerelateerde aandoeningen onder controle te houden.

Over het algemeen is het veilig om af en toe van dit gevulde speculaas recept te genieten tijdens de zwangerschap, zolang je dit met mate doet en de bovengenoemde overwegingen in gedachten houdt. Als je echter vragen of zorgen hebt over je dieet tijdens de zwangerschap, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een gezondheidsdeskundige of verloskundige. Zij kunnen je specifieke richtlijnen geven op basis van je individuele situatie.

Gezonde amandelspijs maken

Wil jij dit gezonde speculaas recept gezonder maken?

Hier is een recept voor gezonde amandelspijs dat minder suiker bevat en toch heerlijk is. Perfect voor je Gevulde speculaas recept!

Ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel (gemalen amandelen)
  • 30 gram honing (je kunt meer of minder honing toevoegen naar smaak)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel citroenrasp (optioneel)
  • Een snufje zout

Instructies gezonde amandelspijs maken:

  1. Doe het amandelmeel in een kom. Zorg ervoor dat het amandelmeel fijn is gemalen voor een gladde textuur.
  2. Voeg de honing, vanille-extract en een snufje zout toe aan het amandelmeel.
  3. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Je kunt een lepel of je handen gebruiken om het mengsel te kneden totdat het een samenhangend deeg wordt. Als het deeg te droog is, voeg dan een beetje extra honing toe. Als het te plakkerig is, voeg dan wat meer amandelmeel toe.
  4. Voeg de citroenrasp toe voor een vleugje citrussmaak. Dit is optioneel, maar het kan de amandelspijs verfrissender maken.
  5. Als het deeg goed gemengd is en de gewenste consistentie heeft, wikkel het dan in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Hierdoor kan de amandelspijs opstijven.

Deze zelfgemaakte amandelspijs is een gezondere en natuurlijkere optie in vergelijking met commerciële amandelspijs, die vaak extra suiker en conserveermiddelen bevat. Je kunt deze amandelspijs gebruiken als vulling voor gebak, zoals speculaas, kerststollen of taarten, of gewoon als een heerlijke, gezonde snack.

Ga jij ook aan de slag met dit Gevulde speculaas recept?

Lees ook deze blogs:

Sinterklaas en zwarte pieten kostuums, feestartikelen, versiering en kado's bestellen
Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.