Sinterklaas : hoe vertel je dat hij niet bestaat?

Hoe vertel je aan je kind(eren) dat Sinterklaas niet bestaat? En wanneer is een goed moment hiervoor? Zelf kan ik me nog goed herinneren hoe ik er achter kwam dat Sinterklaas niet bestaat. Mijn ouders riepen mij ’s avonds naar beneden voor een ‘officieel’ gesprek waarin ze dit vertelden. Ik was woest en ontdaan: ‘Waar hebben jullie nog meer over gelogen?’ Ik heb er dus geen goede herinneringen aan en heb er echt over nagedacht hoe ik dit aan mijn zoon zou vertellen, nu een paar jaar geleden.

Sinterklaas
De grote sinterklaasfilm
Sinterklaas en zwarte pieten kostuums, feestartikelen, versiering en kado's bestellen

Hoe vertel je het?

Toen mijn zoon in de leeftijd kwam dat het zo langzamerhand tijd werd om de waarheid over Sinterklaas uit de doeken te doen, heb ik er met verschillende andere ouders over gesproken. Een van de tips die ik hoorde was om dit te vertellen in de zomer, en dus juist niet voorafgaand aan het Sinterklaasfeest. In de zomer zijn ze er minder mee bezig en kun je het wat neutraler vertellen.

Bij ons begon mijn zoon er zelf over: ‘ze zeggen in de klas dat Sinterklaas niet bestaat, hoe zit dat?’ Ik heb toen aan hem gevraagd of hij gelooft in de paashaas? ‘Nee natuurlijk niet.’ En in de kerstman: zelfde antwoord. Daarna: hoe zou het dan zitten met Sinterklaas? Daarmee was de boodschap duidelijk, en haalde hij zijn schouders op. Je kunt natuurlijk wel vertellen dat Sinterklaas ooit heeft bestaan, wie hij was en dat de ouders het Sinterklaasfeest hebben voortgezet.

coronoaproof sinterklaasviering voor school en thuis

Er zijn trouwens ook boeken waarin het geheim van Sinterklaas verteld wordt. Deze kun je samen lezen. Ik denk dat het wel handig is als een kind dan al wat twijfels heeft. Soms helpt het ook om te wijzen op de vreemde verschijnselen rondom Sinterklaas. Hoe kan de Sint overal op hetzelfde moment ongeveer aankomen met de boot? Of hoe kan iemand zoveel geld hebben voor al die cadeautjes? En hoe komen de cadeautjes binnen in huis, past dat echt door de schoorsteen? Zeker als er geen schoorsteen is..

Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Timing is ook belangrijk. In de zomer is handiger dan de periode waarin het sinterklaasjournaal begint. Op een gegeven moment kom je ook niet meer onder het vertellen uit, als er bijvoorbeeld in groep 5 lootjes getrokken gaan worden in plaats van het gewone sinterklaasfeest. Al maakt dat voor sommige kinderen nog steeds weinig uit.

Ik ken ook ouders die in groep 1 of 2 hun dochter al hebben verteld dat Sinterklaas niet bestaat. Zij vond Sint en Piet zo eng, dat er eigenlijk geen sprake meer was van een feest. Voor haar was het dus een opluchting, al moest ze daarna nog wel een paar jaar het spel meespelen voor de andere kinderen in huis en in de klas.

Mijn ervaring is trouwens dat het geheim houden voor jongere broertjes, zusjes of nichtjes heel gemakkelijk gaat. Grotere kinderen vinden het leuk om het geheim met volwassenen te delen, en spelen het vrolijk mee!

Sinterklaas

Lees ook deze blogs

Footer1
Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op Mamascrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Met vriendinnen en ook alleen ga ik graag op pad. Van musea tot lekker op het terras en van een goede strandwandeling tot naar de bioscoop. Naast mamascrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.