Skip to Content

Buitenspeeldag 2023 – een speciale dag om buitenspelen te stimuleren!

Deze woensdag 14 juni 2023 is het zover. De jaarlijkse buitenspeeldag! Een dag waarop het belang van buitenspelen onder de aandacht wordt gebracht. Schommelen, tikkertje, krijten, voetballen, fietsen, verstoppertje. Noem maar op. Eindeloos veel speelmogelijkheden zijn er buiten. Voor kinderen wordt minimaal twee uur per dag buitenspelen geadviseerd. Want het is ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Bijvoorbeeld voor de motorische ontwikkeling, maar ook voor het ontwikkelen van goed zicht. Helaas spelen kinderen steeds minder buiten. Een toenemend schermgebruik komt ervoor in de plaats. Om de aandacht te vestigen op het belang van buitenspelen, is de Buitenspeeldag bedacht. Dit jaar op woensdag 14 juni. En wat daar ook zo leuk aan is: ook de TV zender Nickelodeon werkt daar graag aan mee!

jantje beton buitenspeeldag

Buitenspeeldag: Jantje Beton en Nickelodeon

Wat goed dat een tv-zender als Nickelodeon daadwerkelijk een middag op zwart gaat voor de Buitenspeeldag. Om kinderen te stimuleren om lekker buiten te gaan spelen. In een tijd waarin reclame inkomsten zo belangrijk zijn, is dat een bijzonder gebaar. Want wat is er voor kinderen fijner dan buitenspelen? Dit jaar maakt de Buitenspeeldag onderdeel uit van een hele Buitenspeelweek! Deze loopt van woensdag 14 juni tot en met zondag 16 juni. De Buitenspeeldag is het startschot van een week vol activiteiten voor alle leeftijdsgroepen. Het wordt georganiseerd door Jantje Beton, de Johan Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, Kenniscentrum Sport & Bewegen en het Mulier instituut. Bekijk de website van de Buitenspeeldag voor alle informatie.

De Buitenspeeldag is dé dag waarop we vieren wat zo belangrijk is: spelen! Helaas kunnen er nog geen grote evenementen georganiseerd worden. Maar ze hebben een speciale editie bedacht. Je kunt dit jaar namelijk de Buitenspeeldag Poster Walk volgen door de buurt! Kijk hier voor meer informatie over de posters. Dus schakel op woensdag 14 juni 2023 de televisie uit, leg je telefoon weg (ouders ook!) en ga lekker buitenspelen!

Simpele en leuke spellen voor buiten

Buiten spelen maakt kinderen vrolijk en blij. Op de website van Jantje beton vind je maar liefst 123 speeltips voor buiten. Handig om inspiratie op te doen voor Buitenspeeldag. Maar natuurlijk ook voor andere vrije dagen, bijvoorbeeld in de vakanties. Een leuk voorbeeld: van rommel naar speelgoed. We gebruiken heel veel verpakkingen tegenwoordig, die in de vuilnisbak verdwijnen. Maar met plastic, kartonnen dozen en piepschuim kun je zoveel leuks doen. Dit past helemaal in onze recente boekreviews van de Aarde heeft jou nodig en Mijn kleuter speelt. Met afval kun je heel creatief aan de slag en het stimuleert de fantasie van kinderen. Dus als je iets besteld hebt, bewaar de verpakkingsmaterialen en ga er buiten mee aan de slag. Maak er een leuk huisje of een knikkerbaan van!
Kijk hier voor de leukste tuin spelletjes als je thuis aan de slag wil gaan deze week!

Buitenspelen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen, maar ook voor het leefklimaat in de buurt. Bovendien vermindert buitenspelen zorgkosten in de toekomst.

Kenniscentrum sport en bewegen

Voordelen van buitenspelen

Veel mensen hebben de leukste jeugdherinneringen aan het buitenspelen. Het aanbod op televisie was vroeger natuurlijk veel beperkter. Iedere dag was eigenlijk buitenspeeldag! En dat veel mensen er goede herinneringen aan hebben, geeft direct ook het belang aan van buitenspelen. Uit onderzoek van de Oxford University blijkt dat buitenspelen de kans op angst en depressie vermindert. Ook bevordert het probleemoplossend vermogen en het zelfvertrouwen. Buitenspelen heeft dus heel veel voordelen. Wat zijn deze precies?

  • Gezondheid. Kinderen die regelmatig lekker buitenspelen zijn meer tevreden, eten beter, slapen beter en ontwikkelen zich beter. Ze maken meer vitamine D aan en ook is buitenspelen belangrijk voor goede ogen.
  • Motorische ontwikkeling. Door te bewegen leren kinderen beter ruimte, diepte, afstand en snelheid inschatten. Ze ontwikkelen zo op speelse wijze hun motorische vaardigheden.
  • Ontspanning. Door buiten te spelen kunnen kinderen even ontladen van de spanning en drukte van de dag. Even niks dat moet, en je eigen gang gaan.
  • Creativiteit. Kinderen leren om zelf ideeën te verzinnen. Wat gaan we doen? Wie weet er iets leuks? En een beetje vervelen af en toe kan dan geen kwaad!
  • Sociale vaardigheden. Door buiten te spelen met andere kinderen leren kinderen heel veel. Ze maken vrienden, leren problemen of ruzies oplossen en ze stimuleren elkaar. Kinderen die veel buitenspelen ontwikkelen zelfstandigheid en zelfvertrouwen.

Tips voor ouders

Buitenspeeldag is dus een belangrijk initiatief van de betrokken organisaties. Doordat er ook reclame voor wordt gemaakt, wekt het ook de interesse van kinderen. Een belangrijke rol ligt er dus voor ouders om mee te doen als gezin. Er zijn genoeg leuke dingen te doen. Kijk eens bij onze blogs over een box met 55 spelletjes voor buiten of buitenspeelgoed voor de hele familie. Maar het gaat natuurlijk vooral over een beetje bewustzijn. Over het belang van buitenspelen, en over je best doen om kinderen te stimuleren om naar buiten te gaan.

Uit onderzoek is gebleken dat vooral kinderen van hoger opgeleide ouders vaker binnenspelen. Met als reden dat deze kinderen zelf vaker de voorkeur geven aan digitale speelmogelijkheden boven buitenspelen. Nu is urenlang buitenspelen in geen enkel opzicht schadelijk, maar urenlang gamen is dat wel. Dus om kinderen daar zelf in te laten bepalen, is niet echt verantwoord. Game over dus op buitenspeeldag, met de hoop dat de schermen vaker een middag uitblijven!

Steun Jantje Beton!

Stop nooit met spelen! Dat is het motto van stichting Jantje Beton. Zij zetten zich in voor meer speelkansen en meer speelruimte voor alle kinderen. Ze organiseren grote landelijke acties, zoals de Buitenspeeldag. Maar ook lokale initiatieven op straat en in de buurt. Zo is op 20 mei de eerste muziekspeeltuin geopend in Rotterdam Crooswijk. Ze zijn er ook vooral voor kinderen in kwetsbare posities, die nauwelijks buitenspelen of beperkt worden uitgedaagd. En dat al sinds 1968!

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken? Kijk op de website voor alle mogelijkheden en initiatieven.

buitenspeeldag jantje beton

Buitenspeeldag: op pad!

Waar kun je deze buitenspeeldag terecht als je naar een leuke speeltuin wilt? Er zijn vele mooie speelplekken waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken. Klimmen, klauteren, spetteren en spelen. Daar maak je alle kinderen blij mee!
Kijk eens bij onze blogs voor tips:

En mocht het slecht weer zijn op woensdag 14 juni? Ook bij koud weer kun je genoeg doen. En kinderen hebben daar vaak echt niet zo veel last van! Dus veel speelplezier!

Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.