Skip to Content

13 Tips voor leuke activiteiten aan het eind van het schooljaar

Het einde van het schooljaar nadert en dat betekent dat het tijd is om te ontspannen en plezier te hebben! Of je nu een leerling, ouder of leerkracht bent, het einde van het schooljaar is een geweldige gelegenheid om samen te komen en te genieten van leuke activiteiten. Hier zijn 13 tips met leuke activiteiten aan het eind van het schooljaar.

activiteiten aan het eind van het schooljaar picknicken in het park

Organiseer een Picknick in het Park

Geniet van het mooie weer en neem je klas mee voor een gezellige picknick in het park. Laat de kinderen wat lekkere hapjes en drankjes mee nemen en geniet van elkaars gezelschap.
Doe bijvoorbeeld leuke wereld speelplein spellen met de klas. Vraag een paar hulpouders om te helpen begeleiden.

Toen mijn dochter de bouwsprong maakte van de kleuters naar groep 3 hadden we ook schminck en glitter tattoo’s geregeld. Een supergezellige dag waar ouders ook bij uitgenodigd waren.
Vergeet de picknickkleden* niet!

sportende kinderen sportief kinderfeestje

Activiteiten aan het eind van het schooljaar – sportdag

Laat iedereen deelnemen aan verschillende sportactiviteiten zoals voetbal, volleybal, estafette en touwtrekken. Een sportdag is een geweldige manier om actief te blijven en plezier te hebben. Door deze sportieve activiteiten aan het eind van het schooljaar kun je de klas opgeruimd laten. Bovendien is het tegen de zomervakantie geheid lekker weer en hoeft zo’n sportdag dus niet last minute afgezegd te worden!
Vraag aan de kinderen eventueel of ze wat leuk buitenspeelgoed mee willen nemen.

Wij hebben sinds kort de Koosh Paddle set en deze is erg leuk om mee te spelen. Het werkt lekkerder dan een houten bat met harde balletjes of het klittenband spel.

Tijd voor speelgoeddag / Spelletjesdag

Altijd een hit op school. Geef de leerlingen de mogelijkheid om hun eigen speelgoed van thuis mee te nemen. Ze vinden dit geweldig! Het is natuurlijk leuk om met het speelgoed van anderen te spelen, maar ook om je eigen speelgoed aan je klasgenootjes te laten zien. In de onderbouw kun je denken aan speelgoed, in de midden- en bovenbouw aan een leuk spelletje. De kinderen ruimen alles op het einde van de dag netjes op en nemen het weer mee naar huis. Dan blijven jouw opgeruimde kasten netjes opgeruimd.

filmmarathon

Houd een Filmmarathon

Kies een aantal van je favoriete films uit en houd een filmmarathon door de school. Zorg voor popcorn, frisdrank en comfortabele kussens om van de kinderfilms te genieten. Laat de kinderen eventueel een kussen van thuis meenemen om op te zitten.
Je kunt in verschillende lokalen verschillende films opzetten. Niet een filmmarathon waarbij de kinderen films achter elkaar kijken, we willen natuurlijk wel de schermtijd in de gaten houden, maar een filmmarathon waarbij er overal verschillende films te zien zijn.
Houdt wel rekening met de geschikte filmleeftijd! Per bouw kun je bijvoorbeeld de kinderen een lokaal laten uitzoeken.

Activiteiten aan het eind van het schooljaar – Schoolreisje!

Plan een dagje uit naar een nabijgelegen attractie, zoals een pretpark, dierentuin of museum. Het is een geweldige manier om nieuwe dingen te ontdekken en samen herinneringen te creëren. De kinderen zullen het schoolreisje helemaal geweldig vinden. Regel voldoende hulpouders en zorg dat je als leerkracht niet bij een groepje bent ingedeeld zodat je bij alle groepjes langs kunt gaan. Als niet de hele school tegelijk op schoolreis gaat is het natuurlijk leuk als ze kinderen in de bus uitzwaaien!

Organiseer een Talentenshow

Laat iedereen zijn of haar talenten tonen in een leuke talentenshow. De kinderen kunnen bijvoorbeeld zingen, dansen, gedichten laten horen, goochelen of zelfs stand-up comedy zijn. Dit wordt een geweldige dag vol entertainment. Maak een podium binnen in de speel/gymzaal of zorg voor een schaduwrijke plek op het schoolplein.

In verband met de duur van de show is het handig om het podium per 1 of 2 klassen te gebruiken. Anders is de concentratieboog al snel op zo aan het einde van het schooljaar!

slootjessafari

Ga op een Natuurwandeling – activiteiten aan het eind van het schooljaar

Verken de natuur en organiseer een wandeling in een nabijgelegen park of bos. Leerlingen kunnen planten en dieren observeren en genieten van de frisse lucht. Neem tekenspullen mee en laat ze iets tekenen uit de natuur. Eventueel kun je hier een artistieke twist aan geven door er iets geks van te maken. Dus een mier na laten tekenen die heel groot is, een paarse boom, een fantasiedier als een lieveheersvlinder. Daarna kun je eventueel ook nog een tentoonstelling houden voor de ouders.

Kijk bijvoorbeeld of er in de buurt een natuurexcursie gedaan kan worden zoals een slootjessafari.

Creëer een Kunsttentoonstelling

Moedig creativiteit aan door een kunsttentoonstelling te organiseren. Laat leerlingen kunstwerken maken en ze tentoonstellen voor medeleerlingen, leraren en ouders. Dit kunnen schilderijen zijn, kleikunst, zelfgemaakte sieraden etcetera.
Maak er een gezellige fantasy fair van waarbij de opbrengst voor nieuw schoolmateriaal is voor volgend jaar of voor een ander goed doel.

activiteiten aan het eind van het schooljaar leesmarathon

Organiseer een Leesmarathon

Moedig lezen aan door een leesmarathon te organiseren. Leerlingen kunnen hun favoriete boeken meenemen en samen genieten van een rustige leessessie. Organiseer gezellige leesplekjes door de hele school en op het schoolplein. Maak bijvoorbeeld een graphic novel lokaal, een magische fantasie lokaal, een Donald Duck plekje, Prentenboeken en leesboeken over de natuur op het schoolplein, Prentenboeken in bepaalde thema’s zoals zomer bij de onderbouw en ga zo maar door. Kijk op www.stoerleesvoer.nl mocht je inspiratie nodig hebben voor titels.

Plan een Stranduitje

Als je school in de buurt van het strand staat of een zwemmeer, is een dagje naar het strand een geweldige optie. Pootje baden, zandkastelen bouwen en genieten van de zon zijn activiteiten waar iedereen van kan genieten. Let wel op dat je voldoende hulpouders meehebt. En dat kinderen zelfs met een ABC zwemdiploma altijd in de gaten gehouden moeten worden in de zee of zwemvijver. Kies dus voor pootje baden en voorkom dat je 30 kinderen in de zee of het zwemvijver in de gaten moet houden.

Groep 8 uitzwaaien – activiteiten aan het eind van het schooljaar

Wat kinderen op de basisschool geweldig leuk vinden, is een bijzonder uitzwaaimoment voor groep 8. Maak met de kinderen een grote rij met bogen waar ze daarheen kunnen lopen.
Misschien willen ze nog wel een laatste keer het afsluitende nummer van hun eindmusical laten horen?!

Met een sprong de vakantie in

Voor de rest van de school kun je bijvoorbeeld met een glijbaan de kinderen de zomervakantie in laten glijden of met een trampoline de deur uit laten springen hun vakantie tegemoet gaan.
Veel scholen doen dit ook met een soort bouwsprong waarin kinderen van de onderbouw naar de middenbouw springen en van de middenbouw naar de bovenbouw. Zeker als dit in andere delen van het gebouw is super leuk om te doen.

Natuurlijk kun je in plaats van een sprong ook gewoon een dagdeel laten wennen in de nieuwe klas. Groep 8 is dan bijvoorbeeld een middag vrij of heeft dan bewegingsonderwijs.

Groep 8 de baas

Een bijzondere activiteit aan het eind van het schooljaar heeft mijn groep 8 dit jaar bedacht. Zij willen 1 dag de baas zijn in de klas. Daar hebben ze een heel wetsvoorstel voor geschreven waar heel wat regels zijn opgenomen waaronder dat de leerkracht altijd het laatste woord heeft. Laat de kinderen van te voren wel goed nadenken over een planning van deze dag zodat het niet na een half uur al volledig uit de hand is gelopen omdat iedereen er een zooitje van maakt en zorg dat jij als leerkracht ook achter het wetsvoorstel staat en dat er duidelijk een begintijd en eindtijd en datum in is opgenomen 😉

Activiteiten aan het eind van het schooljaar – voer een gesprek of maak een quiz.

Altijd al willen weten wat de leerlingen nu echt leuk vonden van het afgelopen schooljaar? Wat vonden ze leuk om te doen in de pauze? Wat vonden ze de leukste les? Welke thema’s hebben jullie ook al weer gedaan, wat hebben de kinderen geleerd? Op docentenbijscholing vond ik toffe kletspraat kaarten waar je deze quiz of gesprek aan het eind van het schooljaar mee kunt voeren. Het zijn echt heel veel vragen waar je natuurlijk zelf kunt kijken welke geschikt zijn voor je klas.

Organiseer een Afsluitend Feest

Sluit het schooljaar af met een knal door een feest te organiseren. Versier de ruimte, zorg voor muziek en dans de hele avond weg terwijl je herinneringen deelt en nieuwe vriendschappen smeedt.

Heb jij nog andere leuke activiteiten aan het eind van het schooljaar?

Lees ook leuke activiteiten in de klas

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.