Skip to Content

Click! – een spel vol foto’s en tactiek

Met Click! The Great Wall waan je jezelf op de Chinese Muur. Net als veel andere toeristen wil jij natuurlijk ook foto’s maken terwijl je op deze muur staat. Dat is precies wat je gaat doen bij dit spel. Proberen iedereen, in de goede volgorde, op de foto te krijgen. Natuurlijk hebben de makers van Click! geprobeerd je dit zo lastig mogelijk te maken. Pas op voor langskomende riskja’s, halve draken en natuurlijk je medespelers. Zij willen namelijk precies hetzelfde, hun ideale foto maken!

Click!

Click!

Om Click te winnen dien je zoveel mogelijk foto’s te maken van de Chinese muur. Door de verschillende stukken muur te wisselen en nieuwe stukken toe te voegen, creëer je de juiste compositie. Schiet wel op, want de medespelers kunnen ook tijdens jouw beurt foto’s maken!

Alle spelers krijgen bij dit spel compositiekaarten. Hierop zie je in welke volgorde je de figuren op de foto moet zetten. Liggen de muurkaarten precies zo op tafel dat de volgorde overeenkomt met jouw positiekaart? Roep dan zo snel mogelijk: “klik!”. Zo maak je een foto van jouw compositie en win je de punten die op de compositiekaart staan.

Click! is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar, maar ook absoluut heel leuk om als volwassenen te spelen. Het spel zit in een heel handzaam klein doosje, maar is zeker geen kort spel. De tijdsindicatie is namelijk 30 minuten en dat halen we ruimschoots. Wij hebben het uitgeprobeerd met twee personen, maar het kan met twee tot vier personen gespeeld worden.

Inhoud van de doos

Zoals gezegd zit Click! verpakt in een klein handzaam doosje. Ideaal voor op vakantie dus, of om gemakkelijk op te bergen in je tas. Maar let op, je hebt namelijk best veel ruimte nodig om dit spel te spelen. Dat kan dan weer niet zo gemakkelijk in de trein of auto. Ook is het niet ideaal voor een kleine campingtafel. Wij speelden Click! voor het eerst op de grond. Je hebt zo alle ruimte en kunt samen aan één kant zitten zonder dat je elkaars kaarten ziet. Waarom dat handig is zal ik straks toelichten.

Eerst maar eens kijken wat er allemaal in de doos van Click! zit. Het spel bestaat volledig uit kaarten. Dit zijn verschillende type kaarten:

 • Muurkaarten
  De muurkaarten zijn de basis voor de Chinese Muur. Met deze kaarten bouw je de compositie. Je speelt met alle spelers op dezelfde muur, dus je hebt niet zelf alle invloed.
 • Riksjakaarten
  In het spel zitten drie riksjakaarten. Komt de riksja langs? Dan staat hij net in je beeld! Helaas, je zult dat stukje van de muur even niet kunnen gebruiken. Gelukkig gaat de riskja hard en is hij ook gauw weer verdwenen.
 • Compositiekaarten
  Op de compositiekaarten zie je welke volgorde je moet hebben om Click! te kunnen roepen. Hoe ingewikkelder de compositie, hoe meer punten hij waard is.
 • Actiekaarten
  De actiekaarten brengen leven in de brouwerij. Elke beurt zet je ze in en mag je delen van de muur verwisselen, opschuiven, iets toevoegen of iets weghalen.

Er zit ook een beschrijving in de doos. Deze is duidelijk en handzaam.

Inhoud van de doos

Tactiek staat centraal bij Click!

Ik houd echt van spellen waarbij tactiek een belangrijke factor is. Dit is absoluut het geval bij Click! Je moet vooruit denken, keuzes maken, de ander te slim af zijn en op het goede moment de juiste actiekaarten inzetten. Ik speelde Click! met mijn dochter van acht jaar. Bij het uitzoeken, wat ik altijd rustig doe zonder aanwezigheid van kinderen, merkte ik al dat je best wat ruimte nodig hebt. Ook zag ik dat het voor kinderen noodzakelijk is om het spel vanuit het vooraanzicht te kunnen spelen. Ik koos er dan ook voor om op de grond te spelen, ook omdat ik niet goed in kon schatten hoe lang de muur zou worden.

Click!

Het klaarleggen van Click! vond ik de eerste keer nog even wat zoeken, maar daarna verliep dit gemakkelijk. Je moet even goed doorhebben welke kaarten waar precies horen en wat hun functie is, maar dat heb je snel genoeg door. Op bovenstaande afbeelding zie je de uitgangspositie. Onderin de muur, daarboven de compositiekaarten met daarnaast de trekstapel van deze kaarten. Bovenin de open en gesloten trekstapel van de muurkaarten.

Op de compositiekaarten zie je welke 3, 4 of 5 figuren je naast elkaar moet zoeken voor een Click!. Als je die ziet bij de muur OF bij de open trekstapel roep je de naam van het spel, zodat je een ‘foto’ maakt. De delen van de muur verdwijnen dan uit de muur. Daar kun je een ander flink mee dwars zitten, die speelt wellicht voor hetzelfde deel. Hier zie je ook waarom het noodzakelijk is voor kinderen om het vooraanzicht te hebben. Anders wordt hun foto verkeerd om gemaakt. Ik heb er dan ook voor gekozen om naast elkaar te zitten.

Eerst open spelen

Ik kies er altijd voor om spelletjes open te spelen met mijn kinderen. Dit doe ik om te ‘ondertitelen’ welke keuzes ik maak, maar ook om mee te kijken of ze begrijpen wat ze doen. Bij Click! heb ik dit dus ook gedaan. Dit was wel nodig, omdat het flink wat stappen en inzicht vergt. Mijn dochter van 8, een slimme dame, kon het volgen. Ik zou het niet aanraden voor jongere kinderen, daar is het te ingewikkeld voor.

Op de grond spelen

Speelgoed van het jaar 2022

Click! is door de vakjury verkozen tot Speelgoed van het jaar 2022 in de categorie Familiespellen vanaf tien jaar. Daarnaast hebben ze ook nog de Publieksprijs in deze categorie gewonnen. In het juryrapport stond genoemd dat het leuke van dit spel is dat je de gehele tijd actief blijft. Dit komt omdat je namelijk ook foto’s kan maken in andermans beurt. Dit is precies waar mijn dochter ook zo enthousiast over was. Je hoeft namelijk niet te wachten, het spel blijft doorgaan.

Andere spellen in deze categorie zijn Kuddegedrag en Robin Hood. Er is ook nog categorie Familiespellen met spellen die ook voor jongere kinderen geschikt zijn. Hier was Renature winnaar, Cross Clues en Stella.

Click! is gemaakt door Vicky Trouerbach en geïllustreerd door Gustavo Furstenau. De uitgever van dit spel is Jolly Dutch. Je kunt het bijvoorbeeld aanschaffen via bol.com.

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.