Skip to Content

Cross Clues – een woordenspel vol associaties

Houd jij ook zo van woordspelletjes? Cross Clues is een erg leuk woordenspel, waarbij het associëren heel belangrijk is. Waar denk jij bijvoorbeeld aan als je ‘beer’ en ‘dokter’ moet associëren tot 1 woord? Het leuke van dit spel is dat je helemaal versteld kunt staan van de associaties van een ander. Wat is het menselijk brein toch geniaal, iedereen neemt zijn eigen ervaringen en woordenschat mee en komt tot hele andere beschrijvingen. Wat hebben we een lol gehad thuis toen we dit spel mochten uitproberen.

Cross Clues

Cross Clues

Cross Clues is een kort spel. Er zijn drie varianten te spelen, die elk 5 of 10 minuten duren. Ideaal om even tussendoor te doen dus! Alhoewel… eenmaal aan het spelen konden wij niet meer stoppen, dus houd wel rekening met meerdere potjes.

Cross Clues bevat een korte speluitleg. Dat is prettig, want eenmaal een spel geopend willen wij het ook altijd snel spelen. De bedoeling is dat je een raster vult met zoveel mogelijk kaartjes. Dit doe je door te associëren op woorden. Klinkt ingewikkeld, is het echt niet. Nouja… het associëren kun je zo moeilijk maken als je wilt, maar de spelregels zijn vrij simpel.

Hoe speel je het?

Stap 1 is het klaarleggen van de buitenkant van het raster. Speel je de klassieke variant van Cross Clues, zoals wij deden, dan leg je de letters A t/m D neer en de cijfers 1 t/m 4. De snelle variant doe je met een raster van 3×3 en de expert variant 5 x 5.

Raster

De tweede stap is het klaarleggen van de woordkaartjes. Je schudt de kaarten en legt ze in het raster, tegen de letters en de cijfers aan. Wij speelden met een raster van 4×4 en hadden dus 8 kaartjes nodig. Ik was even bang dat je dit spel heel snel zat zou zijn, omdat je de woorden kent. Maar door de eindeloze combinaties die er mogelijk zijn gaat dit echt niet gebeuren.

De derde stap is het spelen van Cross Clues. Elke speler krijgt een coördinatorenkaartje en moet met de 2 bijbehorende woorden gaan associëren. Ik ben begonnen de eerste keer en moest van de woorden ‘helm’ en ‘hotel’ een woord maken. Ik bedacht: ‘logeermuts’. Mijn medespelers, mijn kinderen en mijn man, moesten toen raden welk coördinaat ik in mijn handen had. Helaas hadden ze het fout en mocht deze coördinaat niet gelegd worden in het raster. Mijn man maakte daarna van ‘dokter’ en ‘zeep’ het woord ‘medicijnshampoo’. Dit was natuurlijk A3, dat hebben we met elkaar goed geraden.

Cross Clues

Cross Clues speel je zo snel mogelijk

Het uitdagende aan Cross Clues is de tijdsdruk. Je speelt de klassieke variant, een raster van 4×4, namelijk in 5 minuten. Er zit een zandloper bij die de tijd bijhoudt. Dit verhoogd de druk tijdens het spelen en maakt dat je snel moet associëren en overleggen. Ik vind dit een hele leuke, ook wel noodzakelijke, toevoeging aan het spel. Je kunt anders eindeloos nadenken. Mijn dochters, van 8 en 10 jaar oud, vonden dit wel ingewikkeld. Zij hebben allebei sowieso vrij snel last van het gevoel te moeten haasten en blokkeerden hierdoor af en toe. We hebben dan zelf ook een ‘pas’mogelijkheid ingesteld de eerste paar keer dat we het speelden.

Cross Clues is verder wel heel goed te spelen voor de leeftijd van onze kinderen. Dat wij het zelf ook heel leuk vinden helpt absoluut mee. Dat vind ik toch echt leuk aan het ouder worden van je kinderen, dat de spelletjes die je speelt voor jezelf ook echt uitdagend zijn. Dit in tegenstelling tot kwartet en ganzenbord bijvoorbeeld.

Het fijne aan Cross Clues is dat het een coöperatief spel is. Je speelt echt samen, met als doel zoveel mogelijk onderdelen van het raster te vullen. In de spelbeschrijving staat hoeveel je er zou moeten hebben voor een ‘goede’ score. Wij scoorden de eerste keren ‘slecht’ en ‘matig’, we hebben dus nog wat te oefenen!

Wat zit er in de doos?

Cross Clues zit verpakt in een ideale doos. Het is heel stevig en je klapt het gemakkelijk open door de magneetsluiting. Dat maakt het bijvoorbeeld handig om mee te nemen op vakantie. In de doos zitten 10 positietegels voor het raster, 75 kaarten (met coördinaten en woorden), een zandloper van 5 minuten en de spelregels.

Speelgoed van het jaar 2022

Cross Clues is speelgoed van het jaar 2022 geworden in de categorie Familiespellen. Kijk ook eens bij de overige speelgoed van het jaar 2022 winnaars en de ontwerpwedstrijd die momenteel loopt in het kader van de kinderboekenweek.

Wil je meer tips voor bordspellen voor jong en oud ? Of liever bordspellen specifieker voor volwassenen? Klik dan op de links, we hebben tips voor je verzameld. Kijk hier voor meer info over Cross Clues!

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.