Skip to Content

Kuddegedrag – een genomineerd familiespel

Elk jaar ben ik weer enorm nieuwsgierig naar de genomineerden voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Want daar staan altijd een hoop leuke en verrassende nieuwe producten bij. Zo maakte ik dus voor het eerst kennis met het spel ‘Kuddegedrag’ van DGTL Detox. Dit spel is genomineerd in de categorie ‘Familiespellen vanaf 10 jaar’.

Kuddegedrag: denk als de kudde!

Kuddegedrag is een gezelschapsspel met een simpele zwart-wit missie: denk zoals iedereen. Het doel van het spel is om als eerste speler acht koefiches te verzamelen. Doe dit door als de kudde te denken en hetzelfde antwoord op te schrijven als alle andere spelers. Je moet er dus alles aan doen om net zoals de rest te zijn, en niet af te wijken. En dat zorgt voor veel hilariteit!
Dit spel is één van de genomineerden in de categorie ‘Familiespellen vanaf 10 jaar’ voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar. Een terechte nominatie als het aan ons hier thuis ligt!

Kuddegedrag

Een toffe verpakking

De vormgeving van ‘Kuddegedrag’ is heel leuk! En dat begint al bij de doos. Als je dit spel tussen andere spellen ziet staan, valt het meteen op door zijn opvallende zwart-witte vlekken. Maar die vlekken zijn ook nog eens uitgevoerd in een flockprint, dus je blijft de verpakking aaien. En het spelletje zelf ziet er ook leuk uit! Je zet eenvoudig een hekje in elkaar, daar kun je de puntenfiches in bepalen. Ook zit er een roze koe in. Ook heel aantrekkelijk voor kinderen (en stiekem ook voor mij zelf), omdat dat een soort squishy is! Leuk detail is dat er stiekem al (onopvallend wellicht) steeds milieuvriendelijker te werk wordt gegaan.

De stickertjes op het doosje zijn niet van plastic, maar gemaakt van planten. En om de kaartjes met de vragen zit nu een papieren label. Hier staat op geschreven: ‘Ik was voorheen in plastic verpakt’. Toen kwam bij mij even het besef: ‘oh ja, dat was inderdaad altijd zo!’. Leuk detail en door dit soort initiatieven helpen we het milieu een handje!

Kuddegedrag

Hoe gaat Kuddegedrag in zijn werk?

Ik ben altijd fan van lekker makkelijke spellen. Ik vind het belangrijk dat ze eenvoudig te leren zijn én dat je er ondertussen ook nog lekker bij kunt kletsen. Aan deze voorwaarden voldoet Kuddegedrag 100%! Binnen een paar minuten kun je spelen én het is juist de bedoeling dat je tussendoor met elkaar praat én lol hebt.

Hoe gaat dit spel dan precies in zijn werk? Het spel begint met een willekeurige vraag. Liever robotarmen of robotbenen? Wat is het grootste dier dat je zou kunnen optillen? Wat is de beste donutvulling? Iedereen schrijft stiekem een antwoord op. Als iedereen klaar is, onthullen de spelers een voor een hun antwoorden. Wanneer alle antwoorden zijn onthuld, tel ze dan op om erachter te komen welk antwoord het meest voorkomende was. Als je antwoord tot de meerderheid behoort, krijg je één koefiche als beloning.

Wanneer je de enige speler was die een antwoord opschreef dat niet overeenkwam met dat van iemand anders, dan ben je een vreemde eend in de bijt. Als straf moet je de Roze Koe aan jouw kudde toevoegen en is je kudde voorlopig niets waard – totdat je de Roze Koe aan iemand anders kan doorgeven . Want wie die Roze Koe in zijn of haar bezit heeft, kan het spel NIET winnen.

roze koe

Onze ervaringen met Kuddegedrag

Wat is Kuddegedrag een megaleuk spel zeg! Een avondje plezier en flink lachen is zeker gegarandeerd! Wij hebben hier thuis al een proefronde gespeeld. Ik zeg proefronde, omdat wij dit spel binnenkort voor ‘het echie’ gaan spelen met mijn familie. Maar wij hebben het hier nu even uitgetest met zijn viertjes. Mijn jongste dochter is 8 jaar, dus eigenlijk nog net te jong voor het spelletje, maar ook zij kan eigenlijk bij een hele hoop vragen al prima meedoen. Sommige vragen zijn wat lastiger, omdat dat haar nog niets zegt. Maar wij hebben hier met zijn viertjes al heel erg gelachen. De vragen zijn grappig en zetten je even aan het denken. Maar vaak is je eerste ingeving ook meteen wel een goede ingeving.

Als we over een tijdje weer met de familie op vakantie gaan, gaat dit spel zeker mee! Ook denk ik dat dit spel heel erg geschikt is voor het spelen met een vriendengroep of een leuk clubje collega’s. Het ongecompliceerde karakter van het spel maakt het meteen tot een succes! En hoe leuk die roze koe ook is…. je wil toch liever een kuddedier zijn….

Op dit moment is Kuddegedrag helaas nog even niet leverbaar, zodra hij dat wel is zal ik de link toevoegen!

Speelgoed van het jaar 2022

Op de website van speelgoed van het jaar 2022 kun jij stemmen op Kuddegedag! Met je stem zorg jij ervoor dat ze de gouden publieksprijs kunnen winnen en maak je zelf ook nog eens kans op leuke spellen. Kijk voor alle genomineerden op de site!

Kuddegedrag

Andere spellen van DGTL Detox

Footer2 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.